Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet."— Előadás másolata:

1 Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet

2 A program lényege KIÍRÓ: Budapest XI. kerület Önkormányzata TÁMOGATÓ: Budapest XI. kerület Önkormányzata Egészségügyi Minisztérium IDŐTARTAM: 3-6 hónap CÉL: A későbbi országos OEP pályázat tervezésének elősegítése

3 Elrendelő volt Kórházi orvos Családorvos: Minden esetben decubitus rizikószűrést követően Megvalósulását igazolta: - otthonápolási szolgálat - beteg hozzátartozója

4 Jogosult Otthonában ápolt - tartósan, vagy - átmenetileg fekvő, - önellátásra képtelen, maximum 30 percre kiültethető betegek

5 Bérelhető eszközök Az ápolást segítő eszközök közül: –Decubitus prevenciós matrac betegággyal vagy anélkül (rizikómentes, vagy I-II rizikócsoportban) –Decubitus terápiás matrac ággyal vagy anélkül (III-IV rizikócsoportban vagy már meglévő dekubitusszal)

6 Szolgáltató A meghívásos pályázatot a Premier G Med Kft nyerte Elszámolás: közvetlenül az önkormányzattal az adott hónapot követően

7 Kölcsönzési díj Két részből állt: –A minden kölcsönzési esemény során egyszer fizetendő kölcsönzési szolgáltatási díjból, és –a napi kölcsönzési díjból.

8 Adatok A kerület 126 ezer lakosának 20%-a 60 év fölötti, azaz mintegy 25000 ember. 2007. május 1-től a projekt első négy hónapjában összesen 19 beteg számára történt kölcsönzés. 16 esetben a háziorvos, 3 esetben kórházi orvos kezdeményezte.

9 Nehézségek Kevés volt az idő a program megismerésére Az otthoni ellátás lehetetlen: –A 24 órás felügyelet nem biztosítható –A hozzátartozó nem vállalja –Helyszűke - lakásviszonyok Az orvosok félnek az újabb adminisztrációtól, az OEP-től stb.

10 Adatok A kölcsönzés időtartama eddig átlagosan 40,5 nap volt. Az egyszeri szolgáltatási díj átlaga bruttó 25 000 Ft, A napi kölcsönzési díj átlaga 3090 Ft. A kölcsönzés egy beteg számára átlagosan (természetesen a kölcsönzési napok számától és a szükséges eszközöktől függően nagy eltérésekkel) - bruttó 150 000Ft – ba, –naponta átlagban 3705Ft-ba került.

11 Összehasonlító adatok Krónikus osztályon egy ápolási napra 5200 Ft-ot fizet az OEP, ez 30 napra 156 000 Ft-ba kerül a biztosítónak A 30 napi kölcsönzés bruttó átlaga 100 000Ft

12 Összehasonlító adatok Otthoni szakápolás esetén az OEP 3000 Ft-ot fizet vizitenként. Ha egy hónapra a lehetséges maximális, 14 vizitet számoljuk, akkor ez 45 000 Ft-ot jelent, Kölcsönzéssel így 145 000 Ft-ba kerülne egy személy egy havi ellátása.

13 Adatok Ha egy évre 100 beteggel, betegenként az eddigi 40,5 napos átlaggal, - napi 3800Ft-al számolunk, akkor az 15 390 000 Ft-ba kerülne Mindez krónikus osztályon 21 060 000Ft!.

14 Adatok A teljes populációra kivetítve ezeket a számokat : 1.2mD Ft körüli összeg becsülhető. Mindez krónikus osztályon 1,6-1,7mD Ft. (Az adatok nagyon közelítők. A morbiditási statisztikákból ennél jobb becslés is adható.)

15 Következtetés Azokban az esetekben, amikor a hozzátartozó vállalja a beteg otthoni ellátását, felügyeletét, a betegnek nincs szüksége naponkénti otthoni szakápolásra, akkor a biztosító a beteg számára szükséges eszközök kölcsönzéséhez fix összegű támogatást nyújthatna. Ez a megoldás segíthetne azoknak, akik hozzátartozójukat tudják és akarják is otthon ápolni kiváltva ezzel a krónikus osztályon való kezelést.


Letölteni ppt "Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések