Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program feladatai a gyermekek korai fejlesztésével és neurohabilitációjával kapcsolatban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program feladatai a gyermekek korai fejlesztésével és neurohabilitációjával kapcsolatban."— Előadás másolata:

1 A „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program feladatai a gyermekek korai fejlesztésével és neurohabilitációjával kapcsolatban Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes 2006. 05. 04.

2 MottóMottó Egy modern polgári társadalom nem helyezhet semmit a gyermekek érdekei elé a prioritások tekintetében.

3 Csökkenő születésszám

4 Csökkenő gyermekszám a családban

5 Az „optimális gyermek” mitosza

6 De mi van akkor, ha nem így történik?...

7 2005. november 11. 13 cél 75 (+7) feladat 2005. decembertől 2013-ig 2005. november 11. 13 cél 75 (+7) feladat 2005. decembertől 2013-ig

8 A gyermekegészségügy az egészségügyi rendszernek egy speciális alrendszere, amelyet a gyermekek élettani, kórtani és pszichológiai sajátosságai szerint kell - tervezni, - szervezni, - művelni és - ellenőrizni, figyelembe véve a gyermekek jogait is.

9 I.cél: Az újszülöttek életminőségének javítása, a koraszülöttek és fejlődési rendellenességgel születettek arányának csökkentése, a túlélési arányok növelése.

10 I.cél/8.feladat A korai fejlesztés és habilitáció kapacitásának fejlesztése, regionális ellátás kialakítása, jogszabályi háttér biztosítása annak érdekében, hogy egyéves kor alatt csak akkreditált osztály, illetve ambulancia végezhessen habilitációt. Határidő:2007. június 30. A korai fejlesztés és habilitáció kapacitásának fejlesztése, regionális ellátás kialakítása, jogszabályi háttér biztosítása annak érdekében, hogy egyéves kor alatt csak akkreditált osztály, illetve ambulancia végezhessen habilitációt. Határidő:2007. június 30.

11 I.cél/9.feladat A „Bababarát Kórház” programjának megerősítésével javítjuk a szülő nők ellátásának feltételeit és az újszülöttel együtt történő elhelyezés lehetőségeit. A jelenlegi 8 helyett 2007-ben már 25 kórházat kívánunk alkalmassá tenni az UNESCO nemzetközi standardjainak való megfelelésnek. Határidő: 2007. december 31. A „Bababarát Kórház” programjának megerősítésével javítjuk a szülő nők ellátásának feltételeit és az újszülöttel együtt történő elhelyezés lehetőségeit. A jelenlegi 8 helyett 2007-ben már 25 kórházat kívánunk alkalmassá tenni az UNESCO nemzetközi standardjainak való megfelelésnek. Határidő: 2007. december 31.

12 I.cél/14.feladat A fejlődésneurológiai diagnosztika, terápia módszereit, protokolljait bemutató új típusú oktatási anyag (CD-n) az érintett szakemberek részére széleskörű prevenciós lehetőséget nyithat meg a mozgás és értelmi, illetve halmozott fogyatékosságok megelőzése érdekében. Határidő:2006. december 31. A fejlődésneurológiai diagnosztika, terápia módszereit, protokolljait bemutató új típusú oktatási anyag (CD-n) az érintett szakemberek részére széleskörű prevenciós lehetőséget nyithat meg a mozgás és értelmi, illetve halmozott fogyatékosságok megelőzése érdekében. Határidő:2006. december 31.

13 VII. cél: A gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás fejlesztése.

14 VIII. cél: Régiónként komplex gyermek-rehabilitációs ellátás kialakítása, a feltételek megteremtése.

15 VIII.cél/1.feladat Fel kell mérni az igényeket és a meglévő ellátási lehetőségeket, el kell készíteni egy „adatbázist”. Határidő:2007. december 31. Fel kell mérni az igényeket és a meglévő ellátási lehetőségeket, el kell készíteni egy „adatbázist”. Határidő:2007. december 31.

16 VIII.cél/2.feladat Ki kell építeni országosan 4-5 egyetemi klinikához vagy országos intézethez, illetve lehetőleg intenzív osztályos háttérrel is rendelkező megyei kórházhoz csatlakozó 20- 40 ágyas gyermek-rehabilitációs osztályokat. A régió központok feladata lenne a kisebb, lakóhelyhez közeli ellátók - beleértve civil szervezeteket is - szakmai irányítása, felügyelete és képzése is. Határidő:2008. december 31. Ki kell építeni országosan 4-5 egyetemi klinikához vagy országos intézethez, illetve lehetőleg intenzív osztályos háttérrel is rendelkező megyei kórházhoz csatlakozó 20- 40 ágyas gyermek-rehabilitációs osztályokat. A régió központok feladata lenne a kisebb, lakóhelyhez közeli ellátók - beleértve civil szervezeteket is - szakmai irányítása, felügyelete és képzése is. Határidő:2008. december 31.

17 VIII.cél/3.feladat A gyermekek rehabilitáció iránti igény 90-95%- ban járóbeteg ellátási formában megvalósítható, ezért ki kell építeni a lakóhely-közeli ellátási struktúrát, mely a gyermekek szempontjából különösen nagy a jelentőségű. Határidő:2007. július 31. A gyermekek rehabilitáció iránti igény 90-95%- ban járóbeteg ellátási formában megvalósítható, ezért ki kell építeni a lakóhely-közeli ellátási struktúrát, mely a gyermekek szempontjából különösen nagy a jelentőségű. Határidő:2007. július 31.

18 VIII.cél/4.feladat Ösztönözni kell a gyermekgyógyász orvosokat az orvosi rehabilitációs szakvizsga megszerzésére, melynek jogszabályi lehetőségei 2005. márciustól adottak, ráépített szakvizsga formájában. Határidő:2007. július 31. Ösztönözni kell a gyermekgyógyász orvosokat az orvosi rehabilitációs szakvizsga megszerzésére, melynek jogszabályi lehetőségei 2005. márciustól adottak, ráépített szakvizsga formájában. Határidő:2007. július 31.

19 VIII.cél/5.feladat Felül kell vizsgálni a gyermek-rehabilitáció, intenzív gyermek-rehabilitáció jelenlegi finanszírozását, és a szükséges kalkulációkra javaslatot kell tenni. Határidő:2006. december 31. Felül kell vizsgálni a gyermek-rehabilitáció, intenzív gyermek-rehabilitáció jelenlegi finanszírozását, és a szükséges kalkulációkra javaslatot kell tenni. Határidő:2006. december 31.

20 VIII.cél/6.feladat A gyermekeiket kísérő szülőket meg kell tanítani gyermekeik speciális ellátására, és ennek ki kell dolgozni a finanszírozási hátterét is. Határidő:2006. december 31. A gyermekeiket kísérő szülőket meg kell tanítani gyermekeik speciális ellátására, és ennek ki kell dolgozni a finanszírozási hátterét is. Határidő:2006. december 31.

21 Miért kiemelt az újszülött és kora-csecsemőkor? 1.Az perinatalis kor a legkockázatosabb időszak az idegrendszeri károsodások tekintetében. 2.Az idegrendszert ért intrauterin, subpartalis és korai csecsemőkori ártalmak hatásai gyakorta csak később jelentkeznek. 3. Veleszületett vagy újszülött- és kora csecsemőkori, elsődlegesen nem idegrendszeri ártalmak, problémák nagyrésze jelentős hatással lehet az idegrendszeri funkciók kialakulására is. 1.Az perinatalis kor a legkockázatosabb időszak az idegrendszeri károsodások tekintetében. 2.Az idegrendszert ért intrauterin, subpartalis és korai csecsemőkori ártalmak hatásai gyakorta csak később jelentkeznek. 3. Veleszületett vagy újszülött- és kora csecsemőkori, elsődlegesen nem idegrendszeri ártalmak, problémák nagyrésze jelentős hatással lehet az idegrendszeri funkciók kialakulására is.

22 A neuroterápiában, a korai fejlesztésben és korai rehabilitációban tevékenykedőknek szoros kapcsolatban kell lenniük: „Nem csak egy út vezet Rómába” A teendők gyakran nem fejeződnek be a korai életkorban. (Átadás.) Az átvevőknek tudniuk kell az addig történtekről. „Nem csak egy út vezet Rómába” A teendők gyakran nem fejeződnek be a korai életkorban. (Átadás.) Az átvevőknek tudniuk kell az addig történtekről.

23 Nemcsak „közös kincsünk”, de közös felelősségünk is a gyermek

24 Mindennek mi a realitása?

25 Rajtunk is múlik!

26


Letölteni ppt "A „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program feladatai a gyermekek korai fejlesztésével és neurohabilitációjával kapcsolatban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések