Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Forgácsolási technológia számítógépes tervezése Fúrási és esztergálási megmunkálás tervezése, szerszámgépek modellezése és gyors prototípuskészítés programozása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Forgácsolási technológia számítógépes tervezése Fúrási és esztergálási megmunkálás tervezése, szerszámgépek modellezése és gyors prototípuskészítés programozása."— Előadás másolata:

1

2 Forgácsolási technológia számítógépes tervezése Fúrási és esztergálási megmunkálás tervezése, szerszámgépek modellezése és gyors prototípuskészítés programozása Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási megmunkálás tervezése, szerszámgépek modellezése és gyors prototípuskészítés programozása Dr. Horváth László

3 Tartalom Furatmegmunkálás tervezése geometriai modell alapján Esztergálás tervezése geometriai modell alapján Marógép modellje. Esztergagép modellje. Gyors prototípuskészítés programozása geometriai modell alapján.

4 Alkatrész geometriai leírása fúráshoz

5 Fúrás prizmatikus alkatrészen

6 Fúrás forgástest jellegű alkatrészen

7 Furatmegmunkálási ciklusok

8 Alkatrész-geometriai leírása esztergáláshoz Nagyolás előgyártmány alapján Eltérő ráhagyás az átmérő és a tengely irányában. Előző megmunkálás eredménye mint kiindulási geometria. Félmetszeti kontúr elegendő a forgástesthez és azokhoz a hornyokhoz és síkokhoz, amelyek esetében a szerszámpálya e metszet alapján egyértelműen meghatározhatók. Asszociatív tömör geometria.

9 Síkbeli geometriai feladat esztergálásnál

10 Esztergálási ciklus

11 Esztergálási ciklusok alkatrésztengellyel párhuzamos nagyolási fogásokkal (fogásfelosztás)

12 Esztergálási ciklusok alkatrésztengelyre merőleges nagyolási fogásokkal (hosszfelosztás)

13 Vezérelt tengelyek esztergálásnál

14 Esztergálás programozása Tengelyek száma: 2 vagy 2+2 (függetlenül programozható revolverfejek). "C" tengely az orsó tengelye körüli vezérelt elfordulásra. Esztergálás és marás ugyanabban a befogásban. Szerszámhordozó revolverfejek programozása: elől, hátul, kettős. Fogásmélység automatikus meghatározása az átmérő szerint. Fogások konfigurálása a geometriai leírás adta igény szerint. A forgácsolás irányának és szögének vezérlése. A belépés és a kilépés automatikus meghatározása a forgácsolás iránya és a szerszámgeometria alapján. Szerszám-éltartam szerinti korlátozás programozása: forgácsolás adott pontig, szerszámcsere, forgácsolás az adott ponttól.

15 Beszúrás Különböző jobbos és balos szerszámok, különböző revolverfejeken. Sarok: rádiusz, élletörés. Várakozás a fenékátmérőn. Keresztirányú fogások átlapolása.

16 Menetesztergálás A fogások mélységirányú számítása: állandó mélység, csökkenő mélység- Egy vagy több bekezdésű, külső és belső. Emelkedés vagy szög definíció.

17 Marógép modellje

18 Esztergagép modellje

19 A modell összeépítése a szerszám példáján

20 Gyors prototípuskészítés I. A tervezési folyamat szerves és fontos része ennek költséges technológiának a megtérülés igényével való alkalmazása. Átalakítás geometriai modellből stereolitográfia (STL) fájl formátumba: Rétegek leírásának létrehozása a gép vezérléséhez. Szimuláció és ellenőrzés a gyors prototípuskészítő berendezésen.

21 Gyors prototípuskészítés II. STL leírású alak manuális módosítása. Egyszerűsítés Geometria jelentősebb módosítása, változatok létrehozása. Nagyméretű objektumok szegmentált prototípuskészítése. Ofszetelt prototípus-felületek: a geometriai modell módosítása nélkül, szerszámok létrehozása a külső felületeken vastagság- hozzáadással. STL formátum visszatranszlálása geometriai modellé, a módosítások átvitelének lehetőségével.


Letölteni ppt "Forgácsolási technológia számítógépes tervezése Fúrási és esztergálási megmunkálás tervezése, szerszámgépek modellezése és gyors prototípuskészítés programozása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések