Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alföld program újjáélesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alföld program újjáélesztése"— Előadás másolata:

1 Alföld program újjáélesztése
Összefogással vagy anélkül a Tisza-völgy mezőgazdaságáért Ladányi Sándor ügyvez. LASA Agrokultúra Kft.

2 Mi jutott a ma emberének?
Az agrárium helyzete (jobboldali-baloldali)

3 Öntözés ma

4 Belvíz elvezető csatorna

5 „Gazdátlan” földút

6 Meliorált terület

7 Vízjárta terület

8 Ápolt dűlőút

9 baj-katasztrófa 150 éve csináljuk Mit lehet tenni?

10 A Kárpátmedence honfoglalás kori vízrajza

11

12 Árpád-kori csatorna A honfoglaló magyarság és a vízgazdálkodás

13 A Kárpátmedence szabályozás előtti állapotában

14

15 Szükség van egy legújabb kori Alföld programra, ami nem pusztán árvízvédelemről szól, hanem egy okszerű és szakszerű vízgazdálkodásról. Olyan átfogó tervekről beszélek, amelyek az egész Tiszántúl vízrendezését, az ezzel harmonizáló mezőgazdálkodását, az itt élők életlehetőségét és mindezek hosszú távú fenntarthatóságát valósítja meg. A vízgazdálkodási terveknek meg kell szüntetniük a 150 éve tartó harcot az alföldi folyókkal. Okosan együtt kell élnünk velük és javukra fordítani valamennyi erényüket és adományukat. Az alföldnek egy „nagy szivaccsá” kell válni, sok-sok csatornával és még több állandó, illetve időszakos tározóval, természetesen professzionális vízkormányzással, vízkezeléssel és hasznosítással.

16 Az itt élő népekkel, különös tekintettel, a mezőgazdákkal, meg kell ismertetni az új lehetőségeket, a tájgazdálkodás kínálta új világot. meg kell győzni őket arról, hogy ez az egyetlen hosszútávon is fenntartható és számunkra is előnyös gazdálkodási forma. A jövőbeni támogatásokat is erre kell összpontosítani, mind a képzés, mind pedig a beruházások terén. A tájgazdálkodás prioritásával az ökológiai mezőgazdálkodás arányát is jelentősen növelhetnénk és javíthatnánk a növénytermesztés, állattenyésztés arányát is.

17 „A Tisza szabályozás oly természetű munka, amely ha egyszer megkezdetett, felakadás nélkül kell folytatnia, különben ha bármi előre nem látható ok miatt valamely felakadás történnék a munka nem hasznot hanem kárt, viszályt, háborúságot idézne elé, mert ez a Tisza ármányos folyam. Partjain növelkedém, jól ismerem.”

18 Óriási közmunka-program (munkahely teremtés) Haszon
A fejlődés kovásza Óriási közmunka-program (munkahely teremtés) Haszon „ Mert tudod valahogy így van ez: az ember jár- kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat és valamit keres. De alighogy megtalálta már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legye, hogy élni lehessen benne fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép, és a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogyha valami szépet meglát nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.” Wass Albert

19 Ártéri terület

20 Tisza

21 Gátépítők (4 m3/nap)

22 Entrópia

23

24

25 Jókai Anna: Ima Magyarországért (részlet)
Öregisten, Nagyisten kit kövessünk s kit nem? Érlelj az eszmében de a rögeszmét távoztasd hisztériát űzz el indulatunk meghagyd a reánk szabott leckét beteljesíthessük gőgösek se legyünk kétségbe se essünk nácitudat, bolsitudat csak álarc a Szörnynek egyképp meggyötörtek lám egymásra törnek gonosz század elment nehéz évek jönnek melegítsd eszünket, okosítsd szívünket, biztass hogy a testvérharc megszűnhet göngyöld e földgolyót, fiad köntösébe édes hazánkat annak is kellős közepébe a lapulást-alkuvást váltsa már valódi béke… Annyi gyalázatos koron át őrizd meg számunkra misztikus koronád. (…csak csendesen, akinek füle van, hallja; a látónak látható, hasad az Ég alja) Öregisten, Nagyisten mit akarjunk s mit nem: törvényed vezessen hogy e kis nép oda ne vesszen át ne lyukadjon helyünkön a térkép ki ne radírozzon a világi lét végképp serkentsd fel szolgád, a Magyarok Istenét kend meg könnyektől elhomálylott szemét küldd le a magasból újra e véres-veres földre tartsd köztünk szellemét most és mindörökre. (A születés előtt túl hosszú volt az Ádvent - hiszen az életünk hovatovább ráment – mielőtt nem késő, Te mondd ki az Áment.)


Letölteni ppt "Alföld program újjáélesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések