Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre."— Előadás másolata:

1 Alapszint 2

2  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre állítja!  A vacip.web.elte.hu/excel/feladatok honlapról töltsd le a VBA2.xls-t, és oldd meg benne a feladatokat!

3  Írj makrót, melyben egy előugró üzenetben megjelenik a „helló” szöveg! (msgbox(”helló”))  Írj makrót, ami kiírja az aktuális cella tartalmát egy előugró ablakba! (kell hozzá: msgbox(…); activecell.value)  Írj makrót, mely a kijelölt területet kitölti a keresztneveddel! (selection.value…)  Írj makrót, amely a kijelölt területet kitölti az A1 cellában található szöveggel! (range(”A1”).value)

4  Írj makrót, melyben egy előugró üzenetben kiírja az aktív munkalap nevét!  Írj makrót, ami beleírja az aktív cellába a munkafüzet nevét!  Írj makrót, ami az aktív cella tartalmát lemásolja az aktív cella alattiba!  Írj makrót, amely kiírja egy előugró ablakba az aktív cella 100-szorosát!  Írj makrót, ami az aktív cella értékét a 100x- osára cseréli

5  Írj makrót, ami az aktív cellát megszorozza a balra lévővel, és az eredményt tőle jobbra írja!  Ugyanaz, mint az előbb, csak most msgbox-ban jelenjen meg az eredmény!  Írj makrót, ami egy üzenetben szól, hogy törölni fog, majd az aktív cellából törli az értéket!  Írj makrót, ami a kijelölt területről törli az értékeket, majd a cellák hátterét pirosra állítja!

6  Elágazások: If … Then …  vagy If … Then … Else … End if

7  Ha a kijelölt cella üres, írjon bele 1-et!  Ha a kijelölt cellában 10-nél nagyobb szám van, törölje ki!  Ha az aktív cella 10-nél kisebb, növelje 1-el, különben törölje ki ami benne van!  Ha az aktív cellában a keresztneved van, írja ki a teljes neved, különben törölje ki a cella tartalmát!

8  Ha a kijelölt cella üres, írjon bele 1-et!  Ha a kijelölt cellában 10-nél nagyobb szám van, törölje ki!  Ha az aktív cella 10-nél kisebb, növelje 1-el, különben törölje ki ami benne van!  Ha az aktív cellában a keresztneved van, írja ki a teljes neved, különben törölje ki a cella tartalmát!

9  Írj makrót, ami előugró üzenetben kiírja, hogy az aktív cella nagyobb, vagy nem nagyobb, mint a mellette lévő.  Írj makrót, ami előugró üzenetben kiírja, hogy az aktív cella kisebb, nagyobb, vagy egyenlő, mint a mellette lévő.

10  Készíts egy tömböt 0 és 200 közötti véletlen egész számokkal az A oszlopba! (Egymás alatti cellákba kerüljenek a számok!) Ezen a tömbön fogunk dolgozni.  Készíts makrót, ami…  … az utolsó értékre áll a tömbben!  … sorba rendezi a tömböt!  … a tömb után beszúr egy szum függvényt!  … a tömb után szúrja be a szum függvényt akkor is, ha a tömbben lehet egy-egy üres cella! *  … megkeres egy bizonyos értéket (pl. 100) a tömbben!  … megkeresi a B2 cellába írt értéket a tömbben!

11  Makró segítségével határozd meg a választ az alábbi kérdésekre!  Van-e 0 a tömbben?    Van-e 100-nál nagyobb szám?  Mi az első 100-nál nagyobb szám?  Hány darab 100-nál nagyobb szám van?    Hány darab 0 van?  Mi a legnagyobb szám a tömbben?    A 100-nál nagyobb számokat írd át egy másik tömbbe! *

12

13 Sub van_e2() Do Until ActiveCell.Value = "" Or ActiveCell.Value = "0" ActiveCell.Offset(1, 0).Select Loop If ActiveCell.Value = "0" Then MsgBox ("Van nulla!") Else MsgBox ("Nincs nulla!") End if End Sub

14 Sub megszamolas() Dim db As Integer 'a db nevű egész szám típusú változó definiálása Do Until ActiveCell.Value = "" If ActiveCell.Value > 100 Then db = db + 1 ActiveCell.Offset(1, 0).Select Loop MsgBox (db & " darab 100-nál nagyobb szám van.") End Sub

15 Sub maxkivalasztas() Dim max As Integer max = -1 'kezdőérték adás, aminél remélhetőleg cask nagyobb elemek vannak a tömbben Do Until ActiveCell.Value = "" If ActiveCell.Value > max Then max = ActiveCell.Value ActiveCell.Offset(1, 0).Select Loop MsgBox (max & " a legnagyobb szám a tömbben.") End Sub


Letölteni ppt "Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések