Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor"— Előadás másolata:

1 Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor

2 A bemutató típusai Kivetítővel, élőszóval kísérve
Vetítés automatikus vezérléssel pl. kirakatban monitoron, konferenciákon Weblapként, weblapon képként, letölthető bemutatóként Kinyomtatva segédanyagként a hallgatóságnak Kiadványként kinyomtatva Előadói vázlatként

3 A bemutatókészítés lépései
Tervezés Vázlatkészítés Forma- és színtervezés Bemutató elemeinek elrendezése és sorrendje Elemek tartalmának elkészítése Objektumok beillesztése, kiegészítés effektusokkal Próbavetítés A kész anyag nyomtatása

4 Tervezés Milyen céllal készül, kinek készül? Miről szól?
Hogyan lesz használva? (Beszéd kísérettel, Internetre, …) Tartalom? Milyen eszközök állnak rendelkezésre? (projektor) Mennyi időnk van? Automatikus vagy kézi vezérlés?

5 A jó bemutató Betű: olvasható méret (24-60 pont)
látható szín, jó kontraszt (sötét háttér világos betűkkel (kivetítőre ez javasolt) vagy világos háttér sötét betűkkel (nyomtatás!)) fényviszonyok? talp nélküli vetítésnél (talpas nyomtatásnál) kiemelések: félkövér, dőlt, aláhúzott (óvatosan) témához illő típus (közönséghez, körülményhez)

6 A jó bemutató Ábrák: Effektek:
Táblázatok, diagramok átláthatósága, érhetősége, tartalomhoz illő forma Képek mérete, helye, kapcsolata a mondanivalóhoz Effektek: Animációk, áttűnések: rávezetik a figyelmet a lényegre, vagy elterelik róla?

7 A jó bemutató Zsúfoltság:
Ha balról jobbra szoktak olvasni, akkor ilyen irányban ússzon be a szöveg Hangnál: A diabemutatóra irányítják a figyelmet, de ha túl sok van, eltereli a figyelmet Zsúfoltság: Felsorolás- szerűen, nem folyó szöveg Ne legyen zsúfolt (4-5, de max. 7 pont legyen rajta)

8 A jó bemutató Diák egymás utáni elemei logikus egységet alkossanak
Stílusában és megjelenésében is a témához kapcsolódik Megfelelő méretű betűk, képek Címek fontosak Ne legyen túl sok kép sem

9 A jó előadó A beszéd és a „kép” szinkronban van (Arról beszélünk, de nem azt olvassuk fel) A beszéd jól kiegészíti a bemutatót A közönségnek beszéljünk, ne a falnak! Takarás: szándékosan/véletlenül? Hova álljunk? Hova ne? Sebesség: túl gyors  követhetetlen túl lassú  érdeklődés elvész Kiemelési lehetőségek használata Jegyzet a hallgatóságnak?

10 Fontosabb linkek

11 Fontosabb linkek

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések