Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László"— Előadás másolata:

1 Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
A RENDVÉDELMI SZERVEKNÉL VÉGZETT ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK SZEREPE A PREVENCIÓBAN XVI. PEST MEGYEI ORVOSNAPOK 2003.október 9-11. Százhalombatta Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság, Egészségügyi és Pszichológiai Egyesített Központ, Gépre szerkesztette: Major Tibor r.alezredes, informatikai főreferens

2 Bevezetés A Magyar Köztársaság Rendőrsége saját költségvetéséből önálló egészségügyi szolgálatot működtet a személyi állomány egészségügyi ellátása érdekében. A Rendőrség egészségügyi szakszolgálatának (a továbbiakban: RESZ) szakmai irányítását és felügyeletét a Rendőrség vezető főorvosa látja el, aki egyben az Országos Rendőr-főkapitányság egészségügyi alapellátó egységének vezetője is. A RESZ kiemelt feladata a rendőri szervek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó egyéb szervek személyi állománya, valamint az egyéb igényjogosultak (nyugdíjasok, családtagok) gyógyító-megelőző (háziorvosi), foglalkozás-egészségügyi, mentálhigiénés és fogászati alapellátásának biztosítása.

3 Törvényi szabályozás 1996. évi XLIII. törvény 75.§.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló évi XLIII. törvény 75.§. értelmében a hivatásos állomány tagjainak meg kell felelni – a beosztás és életkor figyelembe vételével – meghatározott egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági követelményeknek. Az alkalmasságot rendszeresen ellenőrizni kell, melyen a megjelenés kötelező. A RESZ alapellátó orvosai és pszichológusai a foglalkozás-egészségügyi tevékenység keretében végzik a különböző alkalmassági vizsgálatokat, ezek közül kiemelt figyelemmel a személyi állomány időszakos egészségi és pszichikai munkaközti alkalmassági vizsgálatát.

4 21/2000. (VIII. 23.) BM-IM-TNM együttes rendelet
A fegyveres szervek hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állományának alkalmassági vizsgálatai jogilag szabályozva vannak a 21/2000. (VIII.23.) BM-IM-TNM együttes rendeletben (a továbbiakban Együttes rendelet) Az alkalmassági vizsgálatok céljai pontosan meg vannak határozva. Fő szempontként szerepel a prevenció elvének érvényre juttatása a gyógyító-megelőző ellátásban, azaz a betegségek korai stádiumban való felismerése, a gyógykezelés mielőbbi megkezdése és az általános gondozás módszerének követése.

5 Az együttes rendelet az alábbiakat szabályozza
az egészségi alkalmassági vizsgálatokat évente el kell végezni a hivatásos állomány tagjainak pszichikai alkalmassági vizsgálatát korcsoportonként meghatározott időközönként kell elvégezni a hivatásos állomány 50 év alatti tagjainak fizikai alkalmasságát évente kell ellenőrizni az alkalmassági vizsgálat keretében a betegségek korai stádiumában történő felismerését és gyógykezelését célzó szűrővizsgálatokat is el kell végezni az alkalmassági vizsgálat végrehajtását megfelelő nyomtatványon kell dokumentálni az állomány illetékes parancsnokát, ill. vezetőt a vizsgált személy munkaköri alkalmasságára vonatkozó minősítéséről írásban értesítendő

6 A vizsgálatra rendelkezni kell
A vizsgálandó személynek az egészségi alkalmassági vizsgálatra történő jelentkezésekor az alábbiakkal kell rendelkezni: névre szólóan erre a célra előírt nyomtatvány TAJ- számot tartalmazó okirat 2 évnél nem régebbi, dohányzó esetében 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő vizsgálati lelet 1 éven belüli fogászati szűrővizsgálati igazoló lap nő dolgozók esetében 55 éves korig 1 évnél nem régebbi nőgyógyászati rákszűrés, 45 éves kor felett 2 évnél nem régebbi emlő-lágyrész röntgenvizsgálaton alapuló emlőszűrés 40 év feletti férfiak esetében 2 évnél nem régebbi prosztataszűrés EKG-vizsgálat, labor (minimum vizelet), szemészeti-vizsgálat kötelezően a számítógépes munkakört ellátó dolgozóknál, korábbi betegségekkel kapcsolatos kórházi zárójelentés(ek), szakorvosi leletek, egyéb vizsgálati leletek.

7 Leletek ellenőrzése, további vizsgálatok
Az alapellátó rendelőben végzett egészségi alkalmassági vizsgálat: a leletek pontos ellenőrzése és rögzítése vérnyomásmérés, testsúly és testmagasság, has- és csípő körfogat (BMI index) mérése fizikális vizsgálat A pszichikai alkalmassági vizsgálat szakemberek, pszichológusok, valamint sz.e. pszichiáter bevonásával történik. A fizikai alkalmassági vizsgálat, kijelölt helyen és időben történik, távolmaradás csak a területileg illetékes alapellátó orvos által kiadott – eseti jellegű – igazolás alapján van lehetőség.

8 Ambuláns ellátottak száma

9 Ambuláns ellátottak megoszlása

10 Ellátásban részesültek száma
2001 – 2002.

11 1 főre jutó felmentett napok száma
2001 – 2002.

12 A Rendőrség személyi állománya körében előforduló egyes betegségcsoportok
2002. I.félév – I.félév

13 A Rendőrség egészségügyi osztályai személyi állományának vizsgálata
Összesen 192 fő, ebből megjelent 171 fő

14 Statisztikai eredményeink tükrözik a feladatok komoly felvállalásait, mellyel részesei óhajtunk lenni munkánk eredményeivel a jelenlegi népegészségügyi program megvalósításának. THE END


Letölteni ppt "Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések