Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet."— Előadás másolata:

1 A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet vezetője „HOGYAN VÁLIK A TUDÁS TERMELŐERŐVÉ?” A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának Tudásmenedzsment Albizottsága, VII. WORKSHOPJA, 2010. 03. 04

2 Képernyő előtt töltött idő Az internet-használat és a televízió- nézés látszólag hasonló tevékenység. A személy ül a képernyő előtt, ahelyett, hogy sportolna, barátkozna, olvasna, vagy más a közvélekedés szerint hasznosabb, értékesebb dolgot csinálna. Vajon valóban annyira hasonló a kétféle tevékenység, és a következményei is azonosak?

3 A TV és internet elterjedtsége hazánkban Szinte mindenkinek van TV-je. Egy felnőtt magyar állampolgár mintegy 4,5 órát tölt naponta TV-nézéssel. Az idősek, a gazdaságilag inaktívak, az alacsonyabb iskolai végzettségűek, és a rosszabb anyagi helyzetben levők többet tévéznek. Az internetelérés 2005-ben 28%-os volt. A fiatalabbak, a férfiak, a jobb anyagi helyzetben lévők, és a magasabb végzettségűek rendelkeznek inkább internet-eléréssel.

4 A TV-zés hatása Gerbner (2002) szerint azok, akik napi 4 óránál többet néznek TV-t, egyre inkább hasonlítani kezdenek egymásra. A televíziót sokat nézők ellenségesebbnek, veszélyesebbnek látják a környezetüket. Kasser és Ryan (2002) és Németh (2008) vizsgálatai szerint a társas kapcsolatok igénye, és a társas támogatás összefüggenek a TV- nézésre fordított idővel.

5 Interneteléré és társas kapcsolatok Az internet egy közösségi technológiarendszer, melynek hatása van az emberek társas kapcsolódási készségére, illetve az emberek közötti társadalmi hálózatokra. A hatás milyenségével kapcsolatos vélemények azonban megoszlanak.

6 HipotézisekHipotézisek Azok, akik rendelkeznek internet eléréssel, magasabb szintű társas támogatásra számítanak, mint akik nem. A társas támogatásbeli különbség inkább jellemző az úgynevezett távolabbi kapcsolatokra, úgymint osztálytárs, munkatárs, barát.

7 HipotézisekHipotézisek Azok, akik legalább napi négy órás televízió-nézésről számolnak be alacsonyabb társas támogatásra számítanak, mint a legfeljebb napi három órát tévézők. Az összefüggés erősebb a távolabbi kapcsolatok esetében.

8 MódszerekMódszerek A HEP 2006 epidemiológiai vizsgálat keretében, 5020 18 évesnél idősebb személyt kérdeztünk a szabadidős tevékenységéről, TV-nézési- és internet-használati szokásairól, demográfiai jellemzőiről, életminőségéről, társas helyzetéről, értékeiről, lelki és testi állapotáról.

9 TV-nézés mérése A hét közbeni átlagos tv-nézés hosszát a vizsgálati személyek egész órákban adhatták meg. Ennek alapján két csoportot képeztünk: a mérsékelten TV-zők nézők (3, vagy kevesebb óra/nap), illetve a sokat nézők csoportját (4, vagy több óra/nap).

10 Internet-használat mérése Rákérdeztünk az otthoni vagy munkahelyi internetkapcsolat meglétére és a személyi számítógépek számára, valamint az internetezéssel hétköznap, illetve hétvégén eltöltött időre. Vizsgálatunkban az internet- hozzáféréssel rendelkezőket hasonlítottuk össze az internet-eléréssel nem rendelkezőkkel.

11 Társas támogatás mérése Társas támogatás kérdőív (Caldwell, 1987) magyar változata. Mennyire számíthat szükség esetén segítségre (baráttól, iskolatárstól, házastárstól stb. összesen 12 item) A kérdezettek a támogatás mértékét négyfokozatú skálán értékelhették.

12 Statisztikai analízis A TV-nézés hossza, illetve az internettel rendelkezés és a társas támogatás összefüggéseit varianciaanalízissel (ANOVA) vizsgáltuk. Az eredményeket nemre korra és végzettségre kontrolláltuk.

13 EredményekEredmények A mérsékelten és sokat TV-zők, illetve az internet eléréssel rendelkezők és nem rendelkezők társas támogatottságának mértékében a szignifikáns különbségek mutatkoztak. Eredményeink igazolják kezdeti hipotézisünket, mely szerint a sok TV-zés és a társas támogatás mértéke között negatív, az internet-elérés és a társas támogatás mértéke között pozitív kapcsolat áll fenn.

14 A tévézés, az internet-elérés és a társas támogatás kapcsolata − aktív

15 A tévézés, internetelérés és a társas támogatás kapcsolata − passzív

16 KövetkeztetésekKövetkeztetések A társas támogatás megléte vagy hiánya, a lelki egészség fontos mutatója. Úgy tűnik, míg a sok TV- nézés elvonja a figyelmet és az időt a társas kapcsolatok ápolásától, addig az internet ezek ápolásának egyre fontosabb eszköze.


Letölteni ppt "A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések