Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kerületi Missziói Lelkészi jelentés 2014. április 25. Pusztaföldvár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kerületi Missziói Lelkészi jelentés 2014. április 25. Pusztaföldvár."— Előadás másolata:

1 Kerületi Missziói Lelkészi jelentés 2014. április 25. Pusztaföldvár

2 Néhány bevezető gondolat, egyházról, misszióról, lebontásra ítélt vagy éppen megtelő templomokról, modern világról, fiatalokról, lehetőségeinkről és nehézségeinkről:

3 Ma újra középpontba került a missziói kérdése egyházunkban. „Oltár helyén söntéspult?”

4 Liturgia a templombontáshoz?? Minden egyes templom pusztulása az egyház egy-egy látható bástyájának a feladása, az Isten országának földi határkő-elmozdítása, kényszerű beismerése annak, hogy veszítettünk. Az ember természetesen nem szeret veszíteni, vagy ha veszített, nem hivalkodik vele, hanem hallgat róla, s akkor sem válaszol, ha kérdezik. Én most mégis kérdezem: Akkor milyen liturgiával bontsuk el a templomot? Franko Mátyás

5 "Húsz évvel le vagytok maradva!" - mondja félig viccesen-komolyan luxemburgi evangélikus kollégám, s hozzáteszi: "Ez a ti nagy esélyetek!" Aztán kiderül, hogy egyházi ingatlanaink fenntartási nehézségeit illetően nem kullogunk annyira a lista végén - sajnos -, hiszen "saját élményeink" is vannak. Gyülekezetünk több mint százéves vörösfenyő padjai a gerényesi evangélikus gyülekezetből, a millecentenárium környékén "menekültek" Tatára... a biztos enyészet elől - a templomot ugyanis bontási anyagként értékesítették. Bajor katolikus testvéreinktől pedig néhány éve oltárterítőket kaptunk ajándékba, mert környékükön megszűnt létezni egy gyülekezet.

6 A kereszténység erejét veszti, lassan elfogy, pedig óriási szüksége lenne a mai embernek az evangéliumra!!

7

8 S mindez rombolja a gyermekeinket is..

9 Erkölcsileg teljesen összezavarodtak a fiatalok, egyre korábban elkezdik a szexuális életet, Magyarországon 5,7 millió abortuszt végeznek. (ma is minden harmadik megfogant magzatot megölnek…) Megfelelési kényszert, kisebbségi érzést, anorexiát, énképzavart, igénytelen médiát, brutális filmeket stb. stb. Ez van, lehet szidni a kort, amelyben élünk, de ennél többet kéne tennünk!

10 Sok fiatal életérzése….

11 Sokszor ilyenek vagyunk: - Kicsi és szűk a mozgásterünk - Emberi „felhúzással” működik az egyház, de ha a lelkész kifullad…. - Kívülről fel van tuningolva, de a motor, s az igazi lendület nagyon kicsi.. Ezzel túl messzire nem lehet lejutni.

12 A világ és az egyház? Az egyik száguld, a másik…

13 Ez lesz a jövő? Virtuális gyülekezet, otthon, a gép előtt ülve?

14 Az emberek alapvetően nem változnak, a nagy rohanás közben vágyódnak a közösségre, a megértésre, a nyugalomra, békességre, és szükségük van HITELES KERESZTÉNY EMBEREKRE! Miként lehetünk mi, evangélikusok, ezek a hiteles közösségek??

15 Három alappillér, amit komolyan kell vennünk:

16 1. Meg kell értenünk, hogy az evangélikus egyház mély válságban van. De Krisztussal nem reménytelen a helyzet!

17 2. Meg kell értenünk, hogy az Isten még nem mondott le rólunk! „ hátha terem jövőre!” Ő munkálkodik köztünk ma is!

18 „Erre kell ráhangolódnunk, hogy nehogy elkerüljük, akadályozzuk az egyháztisztítást. Érezzük az egyház eshet ő ségét, érezzük, nagyok a gondok, sok minden nem úgy működik, ahogy kellene. „Közöttetek nem ez a rend” - mondja Jézus, s mégis azt vesszük észre, köztük még rosszabb a rend. Az öntisztulás nem működik, nem emberi megoldásokra van szükség. Nekünk azonban Jézusra van szükség a megtisztulásra. Vele tarthatunk egyedül felfelé, mert nála van az élet forrása.” (Hafenscher Károly – zsinat 2014.február 21.)

19 3. Imádkozni kell a Szentlélekért, mert a megtért emberekből lesz az élő gyülekezet és ezeknek közösségeknek van hatása a környezetükre!

20 „ Ahol a Lélek árad, ott az emberek örömmel járnak az alkalmakra, hálás szívvel adnak anyagiakat is az evangélium ügyének szolgálatába! Ahol a Lélek árad, ott nem csak temetnek – pappal vagy pap nélkül – hanem esketnek és keresztelnek is! Ahol a Lélek árad, ott minden gyülekezeti tag saját maga érzi, hogy az élete Isten áldásával áthatott vagy befásult és közömbös”

21 Mit tettem én kerületi missziói lelkészként, hogy évek múlva ne kelljen majd templomokat bezárnunk, kiégett lelkészekkel találkoznunk, s tétlenül néznünk egyházunk drasztikus fogyását ?

22 1. Megyei Missziói Lelkészek összefogása: Jakab Béla – Kelet – Békés, Laczki János – Nyugat - Békés, Hulej Enikő – Bács – Kiskun, Bakay Péter – Tolna -Baranya, Győri János Sámuel – Pest

23 2013 szeptember – Püspöki Hivatal 2014. január - Orosháza

24 Rendszeres konzultációk

25

26 2. Missziói gyülekezetek felkarolása – egyházmegyénként egy prioritás – lelki gondoskodás, anyagi javak átcsoportosítása ( „Körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre?” ) Bócsa – Tázlár (Bács – Kiskun megye)

27

28

29

30 “Solymár Péter újpesti lelkipásztorral a káposztásmegyeri lakótelepen folytatott misszióról beszélgettünk, Győri János Sámuellel pedig a Soroksáron elindított missziói munkát néztük át. Személyesen jártam Tamásiban Óvári Péter lelkész úrnál, s a legélénkebben pedig László Lajos szolgálatát figyeltem és segítettem a bócsa – tázlári gyülekezetben.”

31 3. Lelkészek erősítése – mentorálás, lelkigondozói beszélgetés: Sajnos sokan megfáradtak vagy nem képesek a mai kornak megfelelően megszólaltatni az evangéliumot! Igyekeztem lelkészekkel lelkigondozói beszélgetéseket folytatni – gyakorlati segítséget nyújtani. „S ha a trombita bizonytalan hangot ad, ki indul csatába?” (1.Kor. 14.8)

32 Tamási bábmisszió

33 4. Missziói Napok szervezése Jelentősen nőtt a létszám az utóbbi években. A missziói alkalomra érkezők között egyre több olyan testvérnek kell lenni, akik nem tagjai egyetlen keresztény közösségnek sem. El kell érnünk, hogy a buszra felszállók között ne csak gyülekezeti tagok legyenek, hanem érdeklődők, az egyháztól még távol élők is.

34

35 Egyéb szolgálataim: Kerületi missziói lelkészként háromféleképpen alakultak a szolgálataim: Egyrészt gyülekezetek hívtak meg közvetlenül előadásra, igehirdetésre (Cinkota, Rákospalota, Kispest, Tordas, Piliscsaba, Evangélikus Hittudományi Egyetem, Első Nemzeti Evangelizáció stb.), másrészt Szeverényi János országos missziói lelkész urat helyettesítettem, amikor szolgálati ütköztek egymással. (Zsidók Jézusért Közösség, Alpha Kurzus, Aliansz imahét és imareggeli, stb.) A harmadik csoportba tartoznak a hivatalos megbízatásaim, tagja vagyok a Evangélikus Missziói Központ igazgatótanácsának, s külsős tagként részt veszek az Evangélikus Missziói Bizottság munkájában.

36 „Minden hónapban – összesen 10 alkalommal – konzultáltam személyesen Gáncs Péter püspök úrral. Számomra külön öröm, hogy ezek nem protokolláris találkozók voltak, hanem imádsággal, tartalommal megtöltött órák, amikor visszatekintettünk az elmúlt hónap eseményeire, és megbeszéltük a következő időszak terveit. Ezek a beszélgetések voltak azok, ahol a korábban felsorolt feladatok, missziói napok, beszélgetések látogatások elindultak és a tapasztalatok lecsapódtak.”

37 A folytatáshoz... Ma kell elkezdeni! A jövő,nem a jövőben fog eldőlni, hanem ma. A jövő gyülekezete olyan lesz, amilyennek ma megálmodjuk, vagy sorsára hagyva, amilyenné deformálódik a rá szakad hatások alatt… Ma kell megújulni, ma kell kifelé nyitni, ma kell felkészülni, mert lassan már nagyon késő lesz…


Letölteni ppt "Kerületi Missziói Lelkészi jelentés 2014. április 25. Pusztaföldvár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések