Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gion A. Caminada. „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gion A. Caminada. „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen,"— Előadás másolata:

1 Gion A. Caminada

2 „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen, hagyomány és innováció közötti szimbiózis fejlődést jelenthet és egy jobb világot ígér. Ezzel szemben sok mai regionális ideológia retrográd utópiákat takar. Ezek egy soha sem létezett világot vizionálnak. Maguk a parasztok sem voltak soha regionális, vagy akár folklorisztikus beállítottságúak. Ez az épületeiken is tetten érhető. Az építészeti hitelesség más állandókra vezethető vissza: klíma, topográfia, történelem, stb.” (Gion A. Caminada: Kilenc tézis a periféria erősítésére - Herczeg Tamás, DLA fordítása)

3 Élete: 1957-ben született Vrin városában, Svájc Graubünden nevű tartományában. Először épületasztalosnak tanult majd Zürichben az Iparművészeti iskolában folytatta tanulmányait. A Szövetségi Műszaki Főiskolán diplomázott Zürichben és ezt követően megnyitotta építészirodáját Vrinben. 1998-tól tanársegédként majd 2008-tól tanárként és tervezőként dolgozik a Szövetségi Műszaki Főiskolán, Zürichben.

4 Vrin, Lumnezia völgyében fekszik, lakossága 250 főre tehető. Melynek nagy része gazdálkodókból és pásztorokból áll. Sajátos kultúrájuk megőrzésének érdekében, gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük – s így kérdéseket vetett fel a turizmushoz való viszonyulás is- a közösség és életformájuk megtartása, megóvása érdekében a lakosság 1979-ben megalapította a Pro Vrin alapítványt.

5 Mely intézkedései közé tartoztak pl: -az összes beépítetlen építési telek felvásárlása a faluban, -új építési módszereket dolgoztak ki, az egyik ilyen a „ strickbau ” -a boronafalas építés.-

6 A fa – tartós és nagymennyiségben hozzáférhető helyi építőanyag, melynek széleskörű használata fellendítette a gazdaságot, Femerül a kérdés, hogy ezt a hagyományos építési technológiát, hogy lehetne a mai kor technikáival megfelelő módon feldolgozni? Erre a kérdésre ad választ Caminada. Akinek az elkészült munkái szervesen illeszkednek környezetükbe. Olyannyira, hogy hirtelen ránézésre nem is egyszerű megállapítani, hogy melyek a Caminada által tervezett épületek:

7 Többcélú terem Vrin, Svájc 1995-97

8

9 Istállók és mészárszk Vrin, Svájc, 1998-99

10

11

12 Istálló és telefonfülke Vrin, Svájc 1999

13 Halottasház Vrin, 2002 Az épület tervezése során fontos volt, hogy Vrin egyedülálló temetkezési szokásait megőrizzék ugyanakkor, tovább is tudják fejleszteni

14

15

16

17 Tumilasca ház Thusis, Svájc 2006

18

19

20 HOTEL ALPINA Vals, Svájc 2006

21

22

23 „Ha valaki megkérdezne mi a kihívás számomra az építészetben, ez lenne a válaszom: Épületeimmel megpróbálom az emberek autonómiáját erősíteni. Érzékiség nélkül viszont az ember egyáltalán nem lesz független, autonóm.”

24 Összegzés: Caminada művei nem hivalkodóak. Harmonizálnak a környezettel és visszatükrözik jelen korunkat. Nem tiszteletet követelőek, sokkal inkább közvetlenebbek. Munkásságára jellemző, hogy az épület környezetében fellelhető anyagokkal dolgozik ezáltal is erősítve a harmóniát az épület és annak helye között. Egy interjúban következőképp nyilatkozik hivatásáról:

25 FORRÁS: -Az interjú forrása: https://www.youtube.com/watch?v=XgC2BN8YdSY#t=493 -Kilenc tézis a periféria erősítésére Gion A. Caminada - Herczeg Tamás, DLA fordítása - - Cságoly Ferenc előadásanyaga KészÍtette: BAKOS DÁVID


Letölteni ppt "Gion A. Caminada. „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések