Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN"— Előadás másolata:

1 JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN
Előadó: Virányiné Szabó Zsuzsanna referens Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2014. február 17.

2 Amiről beszélni fogok:
A felnőttképzésről szóló évi LXXVII. Törvényről II. A Kormányhivatal felnőttképzési feladatairól A szakmai vizsgaengedélyeztetési eljárásról III.1. Az eljárást meghatározó jogszabályokról III.2. Az eljárás költségéről III.3. A kérelem benyújtásának szabályairól III.4. Az eljárás folyamatáról IV. A vizsgaengedéllyel rendelkező intézmények ellenőrzéséről 2014. február 17.

3 I. A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. Törvény
Felnőttképzés = iskola rendszeren kívüli képzés A felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik Felnőttoktatás = iskola rendszerű képzés A köznevelési , felsőoktatási törvények szabályozzák felnőtt: a felnőttképzésben részt vevő természetes személy, aki a tankötelezettségét teljesítette Felnőttképzési tevékenység: OKJ szakképesítés Támogatott Egyéb szakmai képzés Általános, és támogatott egyéb Nyelvi képzés Támogatott Egyéb képzés 2014. február 17.

4 Főbb változások Akkreditációs helyett engedélyezés , de augusztus 31-ig (illetve 2015 tavaszáig) még érvényesek az akkreditációk általános nyelvi képzés lebonyolítása kizárólag engedéllyel rendelkező képzővel (ÁFA mentesség ) Az OKJ-n kívüli programok szakmai követelményeit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tartja nyilván vagyoni biztosíték megjelenése engedély egyik feltétele a minőségbiztosítás Az engedély visszavonásig érvényes, de kétévenként ellenőrzést ír elő engedélyezés időigénye a korábbi 3 hónapról 60 napra rövidül felnőttképzési információs rendszer működtetése 2014. február 17.

5 II. A kormányhivatal feladatai
B-A-Z megyei kormányhivatal Munkaügyi Központja Munkaerőpiaci igényekre épülő felnőttképzések, pályázati rendszerben történő támogatása A megyei fejlesztési és képzési bizottság döntéseinek szakmai megalapozása A téli közfoglalkoztatás során képzésbe vont munkavállalók képzésének megtervezése B-A-Z megyei kormányhivatal Oktatási Főosztálya: Szakmai vizsgaengedélyeztetési eljárás lefolytatása Vizsgaengedélyek nyilvántartása Vizsgaengedéllyel rendelkezők ellenőrzése 2014. február 17.

6 III. A szakmai vizsgaengedélyeztetési eljárásról
2010-től a pályáztatás helyett engedélyezés A jogosultság határozatlan idejű, de 4 évente ellenőrzés ig az oktatási hivatal folytatta le az eljárást 2011. júliusától a kormányhivatalok feladata A közzététel egységes: a kormányhivatal és az oktatási hivatal honlapján 2014. február 17.

7 III.1. Az eljárást meghatározó jogszabályok
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény A felnőttképzésről szóló évi LXXVII. Törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Korm. Rendelet a szakmai vizsga megszervezésére vonatkozó engedély kiadásának és a vizsgaszervezési tevékenység ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 111/2010. (IV. 9.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet 2014. február 17.

8 III.2. Az eljárás költségéről/1
ELJÁRÁS TÍPUSA ELJÁRÁSI KÖLTSÉG IGAZGATÁSI SZOLGÁLTATÁSI DÍJ (A SZAKKÉPESÍTÉSEK SZÁMÁTÓL FÜGGETLENÜL) EGYÉB ELJÁRÁSI KÖLTSÉGEK ENGEDÉLYEZÉS FT A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN MEGÁLLAPÍTOTT SZAKÉRTŐI DÍJ, MELY A KÉRELMEZETT SZAKKÉPESÍTÉSEK SZÁMÁTÓL FÜGGŐEN VÁLTOZIK ENGEDÉLY TOVÁBBI SZAKKÉPESÍTÉSEKRE TÖRTÉNŐ KITERJESZTÉSE (BŐVÍTÉS) FT ENGEDÉLYBEN SZEREPLŐ SZAKKÉPESÍTÉSEK SZÁMÁNAK CSÖKKENTÉSE 8 000 FT NYILVÁNTARTÁSBÓL VALÓ TÖRLÉS JOGORVOSLATI ELJÁRÁS FT

9 III.2. Az eljárás költségéről/2
Az eljárási díjat meghatározó jogszabályok: a szakmai vizsga szervezésére vonatkozó engedély megszerzésére irányuló engedélyezési eljárás igazgatási szolgáltatási díjáról és a díj megfizetésének szabályairól szóló 12/2010. (IV. 20.) SZMM rendelet Az igazságügyi szakértők díjazásáról szóló 3/1986. (II.21.) IM rendelet Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló évi XLVII. törvény 2014. február 17.

10 III.3. A kérelem benyújtásának szabályairól/1
A feltételek: Felnőttképzési akkreditáció (engedély) személyi és tárgyi feltételek szakképesítésenként legalább egy vizsgahelyszínre vonatkozóan a feltételek folyamatos biztosítása ügykezelési és titoktartási szabályzat Nincs a vizsgaszervezési tevékenységtől eltiltva szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban vagy igazolja, hogy nincs köztartozása és nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt 2014. február 17.

11 III.3. A kérelem benyújtásának szabályairól/2
A kérelem tartalma: Adatlap a kérelemhez Nyilatkozatok (szakképesítések, statisztikai régió) Adatlapok (szakmai vizsgaszervezéshez, személyi, tárgyi feltételekhez) Ügykezelési és titoktartási szabályzat Szakmai vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat Jegyzőkönyv a vizsgaszervezők felkészítéséről Az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása Igazolás köztartozás-mentességéről okiratok a nem saját tulajdonú tárgyi eszközök esetén 2014. február 17.

12 III.4. Az eljárás folyamatáról
Kérelem beérkezése Szakértő kiválasztása, kirendelése Helyszíni szemle Dokumentumok szakértői vizsgálata Döntés előkészítés, hiánypótlás Döntés (Szakmai vizsgaengedély) határozati forma Nyilvántartásba vétel A jogerős döntésről a szakképesítésért felelős miniszter és az állami szakképzési és felnőttképzési intézet tájékoztatása 2014. február 17.

13 IV. A vizsgaengedéllyel rendelkező intézmények ellenőrzéséről
Az ellenőrzést a kormányhivatal szakértő bevonásával végzi az alábbiak szerint: hivatalból legalább 4 évente a szakképesítésért felelős miniszter kezdeményezése alapján ha a szabálytalanságról bármely módon tudomást szerez Jogsértés esetén bírság szabható ki! 2014. február 17.

14 FIGYELMÜKET KÖSZÖNÖM!

15 Elérhetőségek Cím: 3530 Miskolc, Csizmadia köz 1.
Levelezési cím: 3501 Miskolc, PF: 697 Telefon: (46) Fax: (46) Honlap: ebruár 17.


Letölteni ppt "JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések