Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf."— Előadás másolata:

1 KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.

2 Motiváció: a foglalkoztatás alakulása korcsoportonként jelentősen eltér

3 …hasonlóképpen a munkanélküliség alakulása is

4 Megválaszolandó kérdések egy idősödő társadalomban Van-e számottevő átváltás a fiatalok minkapiaci integrációjának segítése és az idősebbek munkapiacon tartása között? Ha igen, mi ennek az “árfolyama”? Milyen időtávon hat az összefüggés? Több európai államnak kell a problémával szembenéznie korszerkezete miatt is. A 2008 utáni válság csak felgyorsította a folyamatokat a fiatalok integrácójának lassításával.

5 Kontribúció Dezaggregált panel-elemzés az aggregálási és oksági viszonyok okozta torzítás kiküszöbölésére A kiszorítási hatást nagyobb eséllyel mutató terület vizsgálata Plauzibilis, bár aggregált hatóerő használata Kor és tapasztalat

6 Eredmények az irodalomban - Elméleti: Layard, Nickell, and Jackman (1991). A béralkalmazkodás miatt hosszabb távon semilyen hatást nem kellene látnunk (korai nyugdíjazásról) - Egyszerű regresszió országpanelen: Herbertsson (2001). Eredmény: a korai nyugdíjazás nem függ össze a fiatalok munkanélküliségével. - Jousten et al. (2008): kifinomult idősorelemzés a nyugdíjdöntésekre ható egyéni tbvagyon modellezésével. Nincs kimutatható hatás a fiatalokra. - Gruber-Wise (2010): A korai nyugdíjazás vizsgálata utáni nemzetközi projekt. Aggregált idősoros modellek. Nincs hatás. - De: - Skans (2005): Svéd regionális adatokat használ, talál negatív hatást a fiatalokra. - Grant-Hamermesh (1980): aggregált adatokon munkaeresleti becslés. Eredmény: az idősebb nők és a fiatal férfiak foglalkoztatás között átváltás van.

7 Az idősebbek foglalkoztatására ható fontos tényező: a nyugdíjkorhatár emelkedése Source: Calculation by Cseres-Gergely, Kátay and Szörfi (2012), based on Kátay and Nobilis (2009)

8 Aggregált becslési eredmények

9 Miért a közszféra? A versenyszféra munkakeresletének modellezése sokkal tisztábbnak tűnik, de a közszférában… - a munkahelyek közötti mobilitás sokkal korlátozottabb, így a kiszorítási hatás erőteljesebb lehet, - a béralkalmazkodás tere eleve kisebb (bértábla)… - …de a bértömeggazdálkodás miatt még nagyobb a mennyiségi alkalmazkodás esélye. Mindezek miatt kisebb az esélye, hogy ne találjunk hatást ott, ahol van.

10 Inspiráció: önkormányzatok munkakereslete heterogén munka és bizonytalanság esetén Holtz-Eakin and Rosen (1990). Késleltetett alkalmazkodás! Módosítás: feltételes kereslet. Munkahely-szintű foglalkoztatás: e: foglalkoztatottak száma, w=bér (p=25-54, o=55-64, y=15-24). Arrelano-Bond (1991) módszerével becsülve. Új munkaerő felvétele: Egyszerű fixhatás becslés. Modellkeret

11 Adatok - NMH “Bértarifa felvétele” - Mikroadatok bérekre és demográfiai jellemzőkre, a felvétel évére - A munkahelyre vonatkozó adatok az egyénihez kapcsolva - Panel adatok 1992-től napjainkig - Közel teljeskörű adatok a közszféra majdnem egészéről (fegyveres erők nem) - Egyéni adatokból munkahelyi szintre aggregált adatok: korcsoportos foglalkoztatási nagyságok és arányok, valamint átlagbérek.

12 Eredmények a fiatalok/kis tapasztalatúak foglalkoztatására nézve

13 Eredmények a fiatalok/kis tapasztalatúak felvételére nézve

14 Bérek A munkahelyek szintjén nincs lehetőség a munkanélküliség mérésére. Helyette: bérek. Bérgörbe?! Alap: egyszerű Mincer-féle bérregresszió. Kiterjesztés: szakaszosan lineáris életkori profil, a korcsoportok arányának hatása, interakcióval. w: bér, X: demográfia, a: kor, s: korcsoport aránya Az arány önmagában a közvetlen, a korprofil és az arány interakciója a közvetett hatást mutatja.

15 Eredmények a bérekre vonatkozóan

16 Köszönet!


Letölteni ppt "KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf."

Hasonló előadás


Google Hirdetések