Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X."— Előadás másolata:

1 NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Optimális valutaövezetek

2 Kapcsolódó irodalom Kötelező
OBSFELD–KRUGMAN: Nemzetközi gazdaságtan pp

3 Formai keretek (Balassa Béla)
Szabadkereskedelmi terület EFTA, CEFTA, NAFTA Vámunió EGK július 1. Közös Piac , a valódi közös piac 1992-re alakult ki Egységes Piac EK január 1-től Gazdasági Unió Gazdasági és Monetáris Unió Politikai Unió.

4 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
Az OCA elmélet szerint a kötött árfolyamrendszerek, vagy egy közös valuta több országra vonatkoztatva akkor tartható fenn, ha a térség gazdaságilag nagymértékben integrált. A gazdasági integráltság jelentése a szabad tényezőmozgást jelenti Áruk és szolgáltatások (kereskedelem) Pénzügyi tőke és fizikai tőke munkavállalók (imigráció és emigráció) Az elmélet kialakító Robert Mundell (1961).

5 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
A kötött árfolyamrendszernek a csatlakozó országok számára előnyei és hátrányai is vannak. A kötött árfolyamrendszerben elkerülhetőek azok a bizonytalanságok és a nemzetközi tranzakciós költségek, amelyek a lebegő rendszereket jellemzik. Az előnyöket monetáris hatékonyságbeli előnyöknek nevezzük.

6 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
A monetáris hatékonysági előny a gazdasági integráltság fokától függ. A kötött árfolyamrendszerhez való csatlakozás után: Ha a kereskedelmi kapcsolatok intenzívek a tagok között, akkor a tranzakciós költségek jelentősen mérséklődnek. IHa a tőke szabadon áramlik a tagok között, akkor a hozamokkal kapcsolatos bizonytalanság nagymértékben csökken. Ha a munkavállalók szabadon áramolhatnak a tagországok között, akkor a bérekkel kapcsolatos bizonytalanság i nagymértékben csökken.

7 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
A gazdasági integráció azt is lehetővé teszi, hogy az árak konvergáljanak a tagállamok és a csatlakozni szándékozó országok között.

8 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
A költségek a kibocsátás és a foglalkoztatás stabilizálásához szükséges monetáris eszközök elvesztéséből adódnak, valamint az árfolyamok automatikus igazodásának hiányából az aggregált kereslet változásaira. Ezt a veszteséget a gazdasági stabilitási veszteségnek tekintjük.

9 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
Elv: merev nominális árak és bérek mellett kell az árfolyam leértékelésének lehetősége. Ha az árfolyam fix, akkor más kell: Bér- és árrugalmasság (Mundell): Ha az „A”ország termékei iránti kereslet megnő „B” ország termékei rovására, vagyis változás áll be a fogyasztói preferenciákban. Ha B-ben nominális merevségek vannak jelen (például a nominális bérek lefelé rugalmatlanok), az egyensúly (külkereskedelmi mérleg) helyreállhat B valutájának leértékelődésével. Rögzített árfolyam vagy valutaunió esetén szükség van a munkaerő mobilitására, ellenkező esetben B-ben munkanélküliség és A-val szemben külkereskedelmi deficit alakul ki. Mundell szerint tehát egy optimális valutaövezet legtágabb határát a munkaerő mobilitása jelöli ki. Később többen rámutattak arra, hogy más kiegyenlítő mechanizmusok is léteznek, például a fiskális transzfer, így a munkaerő mobilitása nem szükséges a valutaunióhoz. Termelési tényezők mobilitása és/vagy fiskális transzferek (stabil költségvetés!)

10 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
Reál- és pénzügyi portfólió diverzifikáltsága a szektor-specifikus sokkok csökkentéséért Az elmélet kapcsán előtérbe kerültek azok a feltételek, amelyek mellett egyáltalán kialakulhatnak ún. aszimmetrikus sokkok, vagyis olyan hatások, amelyek különböző régiók gazdaságát eltérően érintik, és amelyek bekövetkezésekor szükség lehet a relatív árakon keresztül történő alkalmazkodásra. Kellően diverzifikált ágazati szerkezet biztosítékot jelenthet arra nézve, hogy az egyes ágazatokat érő sokkok hatásai kiátlagolódnak. Nyitottság és közös kereskedelem magas aránya

11 Optimális valutaövezetek elmélete (OCA)
A közös valuta feltételei: Rugalmas tényezőpiacok, Rugalmas árak és bérek, Kis és nyitott gazdaság, Szinkronizált üzleti ciklusok, Diverzifikált reál – és pénzügyi portfolió


Letölteni ppt "NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X."

Hasonló előadás


Google Hirdetések