Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”"— Előadás másolata:

1 Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás” c. kurzus anyagából.

2 Az öbölháború költségei 40 milliárd USA dollár vagy 42 milliárd euró

3 De ki fizeti mindezt? Ösztönösen rávágjuk: ezt a 40 milliárd dollárt az USA fizette. Ez részben igaz. Valójában: 40 milliárd $ A költségek 25%-át az USA fizette (10 milliárd $) A költségek 75%-át az Arab országok, különösen Kuvait és Szaúd-Arábia fizette (30 milliárd $)

4 Honnan eredt ez a pénz? Az olaj hordónkénti ára a háború előtt kb. 15 $ volt... …de az öbölháború során ez felszökött 42 $-ra, kb. 60 milliárd dollárnyi extra profitot eredményezve. Hová került ez a pénz? Az Arab országokban a fele-fele megosztás a következőképp érvényesült: 50% az államnak és 50% az olajtartalékot (és kitermelést) felügyelő multiknak.

5 Hová került ez a pénz? Az olaj árának növekedéséből eredő tiszta haszon: 60 milliárd $ 30 milliárd $ az olajvállalatokhoz 30 milliárd $ az Arab országok (Kuvait + Szaúd- Arábia) kormányához

6 Kik az olajvállalatok tulajdonosai? Közép-Keleten az olajtermelés és forgalmazás a 7 Sister (Shell, Tamoil, Esso…) kezében van. Ezek mindegyike amerikai, 5 közülük az amerikai állam tulajdona. 30 milliárd $ Kb. 21 milliárd $ az amerikai államé Kb. 9 milliárd $ az amerikai magánszektoré

7 Számoljunk egy kicsit… A háború költségei Az olaj árának növekedéséből adódó profit Nyereség vagy veszteség Arab nemzetek 30 milliárd $ 0 Amerikai kormányzat 10 milliárd $ 21 milliárd $ Amerikai magánszféra 0 9 milliárd $ 9 milliárd $ nyereség Elég egyértelmű… az USA 20 milliárd dollárnyi nyereséggel jött ki a háborúból, míg “Szabad Kuvait” nem nyert, s nem vesztett az ügyön. 11 milliárd $ nyereség

8 De ez még nem minden… Végülis ki fizette a ’91-es Irak elleni háborút? Azok, akik felhasználják az olajat… …azaz mi!!!

9 De ez még nem minden… 1.Tehát az USA összesen 60 milliárd dollárnyit profitált... $ 11 milliárdot az olajból $ 49 milliárdot a fegyverekből!!!

10 De ez még nem minden… 2. Hová került a 40 milliárd dollár, amit a háborúra költöttek? A fegyveriparba, ami kizárólagosan AMERIKAI cégeket jelent!!!

11 Zárógondolatok Most már könnyű feltételezni, hogy az 1991-es öbölháború csakis pénzügyi okokból tört ki, nem pedig “humanitárius okokból” vagy “a szabadsághoz való jogok” miatt. De így magától értetődik két másik esemény is: az afganisztáni és az új, Irak elleni háború mögött meghúzódó ok.

12 Zárógondolatok Az afganisztáni háború fő célja egy olyan bábkormány felállításának szándéka volt, amelyik beleegyezett volna egy 2500 km hosszú, amerikai tulajdonú kőolajvezeték létesítésébe az ország területén. Ez a csatorna azért stratégiai fontosságú az amerikaiak számára, mert megépítésével lehetőség nyílik egy másik, 5500 km hosszú, sokkal költségesebb csatorna megépítésének és fenntartásának elkerülésére. Sokkal könnyebb sárba tiporni egy 30 éve háború súlytotta országot, és bekebelezni azt a legrövidebb, legolcsóbb csatorna létesítésének lehetőségével együtt.

13 Zárógondolatok Ahhoz, hogy megértsük miért akarja Bush (jr.) ismét megtámadni Irakot, tudnunk kell, hogy a Közép-Kelet legfőbb olajszállítója Szaúd-Arábia. Szaúd-Arábia és Amerika kapcsolatának elmérgesedése azért helyrehozhatatlan, mert Szaúd-Arábia egyike a Bin Laden-féle terrorizmusba bevonódott országoknak és a nemzetközi közvélemény ellene van egy olyan országnak, amely nem ismeri el az emberi jogokat. Tehát a Bush kormány célja: Szaúd-Arábián kívül találni egy másik olajszállítót a Közép-Keleten.

14 Zárógondolatok Persze a legkönnyebb letámadni Irakot és felállítani egy amerikai irányítás alatt álló bábkormányt. És miért pont Irak? 3 egyszerű ok:  Ez az ország nem tudja megvédeni magát (az embargónak “köszönhető” nyomor következtében évente 300.000 gyermek hal éhen alultápláltság miatt).  A nemlétező tömegpusztító fegyverek (amiket csak olyan fejlett technológiával lehet előállítani, amilyen Iraknak nincsen) ürügyén a nemzetközi közösség igazolva látja az Irak elleni támadást.  Irak nem élvezi egyetlen erős nemzet támogatását sem, amelyik képes lenne ellenállni az amerikai fenyegetésnek.

15 Zárógondolatok Mindezeken túl, az elmúlt 3 évben Venezuelában a szörnyű életszínvonal miatt forradalom zajlik. Venezuela Amerika legnagyobb olajszállítója. A Bush kormánynak találnia kell Szaúd-Arábia és Venezuela helyett egy alternatív olajszállítót...

16 Mit tehetünk? Tájékoztass a háború igazi okairól minél többeket. Egy tudatlan embert könnyű félrevezetni, míg a logikusan gondolkodók ellen tudnak állni! Visit the site of Emergency: www.emergency.it www.emergency.it


Letölteni ppt "Miért tör ki egy háború? Az 1991-es Irak elleni amerikai támadás háttere Részletek a Milánói Műszaki Egyetem “Modellek és természeti erőforrás-gazdálkodás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések