Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

P ROGRAMOZÁS Az adatokról C# -ban. V ÁLTOZÓ ÉS KIFEJEZÉS Maga a képlet egy kifejezés. A benne szereplő együtthatók pedig a változók. A változók értékkel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "P ROGRAMOZÁS Az adatokról C# -ban. V ÁLTOZÓ ÉS KIFEJEZÉS Maga a képlet egy kifejezés. A benne szereplő együtthatók pedig a változók. A változók értékkel."— Előadás másolata:

1 P ROGRAMOZÁS Az adatokról C# -ban

2 V ÁLTOZÓ ÉS KIFEJEZÉS Maga a képlet egy kifejezés. A benne szereplő együtthatók pedig a változók. A változók értékkel való feltöltését, majd az ezzel történő kiszámítást kiértékelésnek nevezzük.

3 V ÁLTOZÓK Programozás- technikai megközelítésben a változó egy névvel ellátott tárolóhely a számítógép memóriájában. Jellemzői: Név Típus Tárbeli kezdőcím Érték NévTípusTárcím avalós b c x1valós x2valós Memória adatterülte 1,43 4 2,4 12,4 -3,65

4 A VÁLTOZÓ NEVE A változó azonosítására szolgál A változóra mindig a nevével tudunk hivatkozni, ezért célszerű olyan nevet választani változóinknak, amely utal a tartalmára, használatára. (Beszédes nevek) C# nyelvben a változó nevében nem szerepelhet: Foglalt szavak (INT, FOR, IF stb..) Speciális karakter: #,@ stb….. Nem kezdődhet számmal C#-ban használhatunk ékezetes neveket, de a többi nyelvben nem nagyon, így itt sem igazán elterjedt. Kis és nagybetűk között különbséget tesz! (Case Sensitive)

5 A VÁLTOZÓ TÍPUSA A típus a legösszetettebb szerepet betöltő jellemzője egy változónak. A típus megadásával meghatározzuk a változó által felvehetett értékek halmazát, a változóval végezhető műveleteket, a tárban való ábrázolás módját. Csoportosítása: Elemi típusok: az algoritmus szempontjából nincs szerkezetük, nem tudjuk az egyes részeit külön kezelni. Összetett típusok: Elemi vagy összetett típusokat tartalmaznak valamilyen szerkezeti összefüggés szerint.

6 T ÍPUSOK TípusokElemi típusokEgész Valós Karakter Logikai Mutató Összetett típusokTömb Karakterlánc Rekord Állomány

7 T ÍPUSOK C#- BAN TípusTípus neveMéretÉrtéktartomány A típusban tárolható adatok Egész byte 1 byte0 tól 255 ig Előjel nélküli egész számok Egész int 4 byte -2,147,483,648 től 2,147,483,647 ig előjeles egész számok Valós float 4 byte ±1.5 × 10−45 től ±3.4 × 1038 ig Valós(lebegőpontos) számok Valós double 8 byte ±5.0 × 10−324 töl ±1.7 × 10308 ig Valós(lebegőpontos) számok Valós decimal 16 byte ±1.0 × 10−28 tól ±7.9 × 1028 ig Valós(lebegőpontos) számok Logikai bool 1 bytetrue/falseTrue, false értékek Karakter char 2 byteU+0000 tól U+ffff igUnicode karakterek Karakterlánc string -Karakterláncok

8 V ÁLTOZÓ DEKLARÁLÁSA Mielőtt használni szeretnénk egy változót, a C# nyelvben deklarálni kell. A deklaráció során meg kell adni a változó nevét és a típusát. Ezek alapján megtörténik a szükséges tárterület lefoglalása. A változók deklarálásának a helye meghatározza a változó élettartamát és hatáskörét. Az élettartam azt jelenti, hogy az adott változó a program futása során mikor és meddig használható a hatókör azt adja, hogy a program mely részeiben használható a változó

9 V ÁLTOZÓK DEKLARÁLÁSA Deklaráció: típus + név! int i; char c; string s; Emellett megadható a változónak egy kezdőérték is a típusnak megfelelően: int i=0; char c=’G’; string s=”Helló világ”; Ezen parancsok létrehoznak a memóriában változókat, amelyeket a későbbiek során felhasználhatunk programunkban.

10 K ONSTANSOK A C# programokban állandókat, vagy más néven konstansokat is definiálhatunk. A konstansok a program futása alatt megőrzik értéküket, s nem lehet felüldefiniálni őket, illetve értékadó utasítással megváltoztatni értéküket. Más nyelvektől eltérően, itt a konstansnak is van típusa. const int a=10; const string s=”string típusú konstans”;

11 H IBÁK (E RROR ) Gyakran előforduló hiba, hogy a deklaráció során nem adunk nevet vagy típust a változónak, vagy egyáltalán nem deklaráljuk, de a programban próbálunk hivatkozni rá. Ekkor a.NET fordító a futtatáskor hibát jelez. Gyakori hibák: Előfordul, hogy nem megfelelő típusú kezdő értékkel látjuk el a változókat. Ebben az esetben a következő hibaüzenetek jelenhetnek meg a képernyőn: Cannot implicitly convert type 'string' to 'int' Cannot implicitly convert type 'int' to 'string' Azonos változónevek esetén is hibaüzenetet kapunk. Gyakori hiba az is, hogy az osztály, vagyis a class neve megegyezik valamely változó nevével, esetleg lefoglalt kulcsszót akarunk alkalmazni a névadásnál.

12 F IGYELMEZTETÉSEK (W ARNING ) Bizonyos esetekben, amikor nem Error, hanem Warning típusú hibaüzenetet kapunk A fordító olyan hibát talál a programunkban, amitől az még működőképes, de hatékonyságát csökkenti. Ilyen hiba lehet, ha egy változót deklarálunk, de nem használunk fel.

13 N ÉHÁNY HELYTELEN DEKLARÁCIÓ int a="alma"; string f=2; int 2r=18; int class=10; int void=10; const int pi =3.14; string szoveg#=”Hello”;

14 K IFEJEZÉSEK Egy konkrét érték: 5 (egész) ‘A’ (karakter) másik nevén literál Igaz (logikai) Egy változó (a,b,c,x1) Változók és konkrét értékek valamint műveleti jelek értelemszerű kombinációja (a+b)/2, 5 { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2170615/slides/slide_14.jpg", "name": "K IFEJEZÉSEK Egy konkrét érték: 5 (egész) ‘A’ (karakter) másik nevén literál Igaz (logikai) Egy változó (a,b,c,x1) Változók és konkrét értékek valamint műveleti jelek értelemszerű kombinációja (a+b)/2, 5

15 K IFEJEZÉSEK A műveleti jeleket operátoroknak nevezzük, a változókat és konkrét értékeket operandusoknak. A megoldóképletre visszagondolva az x1,x2-nek valós típusúnak kell lenni, mert a másik oldalon elvégzett műveleteknek megfelelően a legbővebb változó típust kell megadnunk.


Letölteni ppt "P ROGRAMOZÁS Az adatokról C# -ban. V ÁLTOZÓ ÉS KIFEJEZÉS Maga a képlet egy kifejezés. A benne szereplő együtthatók pedig a változók. A változók értékkel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések