Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas."— Előadás másolata:

1 Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ: az adatnak tulajdonított jelentés, mely újdonság tartalommal bír a befogadó számára. Informatika: a szervezetek információs rendszereivel, a szervezetben zajló információ cserével foglalkozó rendszer. A számítógép olyan elektronikus berendezés, amely utasítások értelmezésére, és végrehajtására képes. (Hívhatjuk információ átalakító és feldolgozó berendezésnek is.) Hardver: a számítógépek elektronikus, mechanikus és elektromechanikus alkotóelemeinek összessége. Szoftver: a hardvert vezérlő és a rajta futtatható, utasítások, programok, a programok által használt adatok összessége (korábban beleértették a szakkönyveket és dokumentációkat is). Számítógépes programnak: utasítások sorozata.

2 Alapfogalmak II Kompatibilitás = összeférhetőség
Felülről kompatibilitás: az új fejlesztések felülről kompatibilisek a régebbi verziókkal, azaz az újabb processzorok (programok) képesek azokat a programokat futtatni (dokumentumokat kezelni), amelyek az őket megelőző processzorra (programokra) íródtak PC: Personal Computer, személyi számítógép. 1. PC Apple (nem adják el a gyártási jogokat) 2. PC IBM (a PC-k szabványát adják, bárki megveheti a gyártás jogát, készíthet másolatot) 3. IBM kompatibilis PC-k (nemzetközileg használható üzleti szg.) A PC-k titka: 1. nyitott architektúra, 2. kompatibilitás a régebbi és újabb típusok között IBM kompatibilis szg.: olyan szg., melyet nem az IBM cég gyárt, de változtatás nélkül futtathatók rajta az IBM PC-kre írt programok és csatlakoztathatók hozzájuk az IBM PC-khez gyártott perifériák. Konfiguráció: a számítógépbe összeválogatott hardver eszközök egy lehetséges együttese

3 Alapfogalmak III. Analóg jel : egy jel különböző feszültségszintként kerül közvetítésre (hasonló) Digitális jel: diszkrét jelek, melyeket a számítógép képes ábrázolni A/D-átalakító: analóg jeleket digitális jelekké alakító. Ezen eszköznek köszönhetően alakulnak át az analóg bemeneti jelek diszkrét numerikus értékekké. (a mintavételezési frekvenciától függ a digitalizálás sebessége). ADC (Analog to Digital Converter) D/A-átalakító: a digitális jeleket analóg jelekké alakító eszköz. Szükséges pl, ha digitális hangokat akarunk kimenő audió-jelekké alakítani, amit egy hangszóró felerősít.Beépíthetők VGA kártyánkba is, ahol a digitális képi információkat az eszköz átalakítja a monitor vezérléséhez szükséges analóg jelekké. DAC (Digital to Analog Converter) Digitalizálás: analóg jel digitális jellé való átalakítása, annak érdekében, hogy a számítógép számára tárolható formába hozzuk az adatokat. ASCII (American Standard Code for Information Interchange): Már a szg.-ek tervezésekor a gyártók az egész számokhoz kölcsönösen egyértelműen hozzárendeltek egy betűt, írásjelet vagy egyéb jelet, ezzel az előre meghatározott számjegyekkel lehet utalni az egyes karakterekre. Ez alapján különböző szabvány kódrendszerek születtek. A mi szg.-eink az ASCII kódrendszert használják. (A=65)

4 A Neumann elvű szg.-ek ismérvei
Elektronikus számítógép 2-es számrendszerben számoljon és ábrázolja az adatokat Legyen központi tár Tárolt program elve: a programok és az ahhoz tartozó adatok is a memóriában Univerzális működés


Letölteni ppt "Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések