Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövetség A B A R O K K.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövetség A B A R O K K."— Előadás másolata:

1 szövetség A B A R O K K

2 A BAROKK: Mozgalmasság, dinamizmus Monumentalitás Heroizmus Patetizmus
Conceto (meglepetés) Dekorativitás Titokzatosság Erős kontrasztok Látványosság Misztika Bonyolultság Túldíszített formák A BAROKK:

3 A BAROKK ÉPÍTÉSZET A barokk építészet legfőbb alkotása egyértelműen a templomok: ezek a monumentális építmények rendkívül díszítettségükkel, aranyozásaikkal, márványdíszeikkel elkápráztatnak minket. °A barokk építészet jellemzői: -Égre törő méretek -Hatalmas kupolák -Képfelület -Lenyűgöző pompa -Káprázatos lépcsősorok -Dúsan aranyozott, csillogó kristályos termek

4 XIV. LAJOS VERSAILLES-I KASTÉLYA IS BAROKK STÍLUSBAN ÉPÜLT

5 NAGY PÉTER SZENTPÉTERVÁRI PALOTÁJA IS BAROKK STÍLUSÚ

6 Barokk épületek:

7 A BAROKK FESTÉSZET: A barokk festészet az időben lejátszódó eseményt, a történést akarta megmutatni. A térben szabadon áramló, lendületes vonalvezetést kedvelte. Megmozgatta a formát, s ennek érdekében előszeretettel aknázta ki a fény és az árnyék festői ellentétét. °Festészet jellemzői: Gazdag, élénk színvilág Fény-árnyék hatások Mozgásban való ábrázolás Prespektíva-játékok Kidolgozott részletek Érzelmek ábrázolása Pompa, színpadiasság Alakok és alakcsoportok összemosása

8 Barokk festmények:

9 BAROKK KOR MAGYARORSZÁGON
A magyar barokk művészet sokáig együtt élt késő reneszánsszal. Az európai áramlatokkal jött be és először az irodalomban honosodott meg Pázmányi Péternek köszönhetően. A törökök kiüldözése után terjedt el.

10 Várak és kastélyok Magyarországon
Az első barokk kastélyt Esterházy Pál nádor emeltette Kismaratonban. A kastélyépítészet a török harcok után bontakozott ki. A francia mintát követte az as évektől.

11 GROSSMANN JÓZSEF TERVEZTE:
MAYERHOFFER ANDRÁS TERVEZTE:

12 MAGYAR-BAROKK FESTÉSZET, SZOBRÁSZAT
DORFFMAISTER ISTVÁN KÉPE: MÁNYOKI ÁDÁM KÉPE: SPETH FERENC SZOBRA: GEORG RAPHAEL DONNER SZOBRA:


Letölteni ppt "Szövetség A B A R O K K."

Hasonló előadás


Google Hirdetések