Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matyó kultúra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matyó kultúra."— Előadás másolata:

1 Matyó kultúra

2 A matyóság sajátos népművészete mély római katolikus vallásosságából fakadó szellemi műveltségének, vagyis több évszázados gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésének köszönhette kialakulását.

3 Mezőkövesd lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével nevezik "matyók"-nak. Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkotnak. Nevük a Mátyás névből származik, a közeli protestáns falvak népe - megkülönböztetésül - nevezte a katolikus vallású lakosokat matyóknak.

4 A matyó népi műveltség összetevői:
- népművészet, vallási hagyomány, a jeles napok és a rítusok világa, - hagyományos kézműves tevékenységek, tánc - népdal,népzenei és szövegfolklór, népnyelv,ma is élő elemei a közösség kultúrájának.

5 Országos hírnevét Mezőkövesd színes népviseletével, s szabadrajzú hímzéseivel szerezte. Kezdetben a lepedővégeket hímezték,piros-kék fénytelen fonállal készültek. Később áttértek a többszínű fonal használatára. Hímzéssel díszítették a legénying lobogós ujját , női vagy férfi kötény alját. Ezután más jellegű matyó rózsás lepedővégek következtek.

6 Népviselet

7 Ezeket a pompázatos színharmóniákban tündöklő hímzéseket "író" /rajzoló/ asszonyok ösztönös művészi érzékkel stilizálták és rajzolták le. A mezei, kerti virágokat: rózsákat, tulipánokat, csillagokat közvetlenül vitték át házi vászonra és különböző alapanyagokra, ruhafélékre.

8 A matyó népélet lelkes kutatója, Istvánffy Gyula leírta a matyó lakás berendezését, s használati tárgyait: a tálast, a fogast, a fa-lóczát, a tornyos nyoszolyát, almáriomot, bölcsőt, tulipános ládát..."

9 Matyó Múzeum A mezőkövesdi Matyó Múzeumban pár száz forintért megtekinthető a helyi lakosok méltán híres művészete. A múzeum ideális kikapcsolódást nyújt a családoknak is. (Felnőtt jegy: 600 Ft, diákoknak 300 Ft, illetve díjtalan a belépés: kedvezményes napon minden hónap utolsó hétvégéjének szombati napján: a 26 éves kor alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb +2 fő közeli hozzátartozó számára.)

10


Letölteni ppt "Matyó kultúra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések