Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2."— Előadás másolata:

1 A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2

2 Gencsapátiról  Szombathely közvetlen közelében  2544 lakos  Intézmények:  Művelődési Ház és Könyvtár, Iskola(94%), Óvoda(100 %), Idősek Klubja, Egészségház, Védőnői Szolgálat, Jegyzőség  7 civil szervezet, és a nem formalizált civilek  Színvonalas népművészeti csoportok

3 Gencsapátiról  Helyi, regionális, nemzetközi programok megvalósítása  Mulatság a „Farsang farkán”, Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál, Gencsapáti Pünkösdi Vigasságok, Nemzetközi Betlehemes Találkozó, Továbbképzések, konferenciák(Vass Lajos Népzenei Szövetség, Muharay Szövetség)

4 Gencsapátiról  EU-s kulturális projektek, együttműködések megvalósítása  „CIMBURA” határtalan népművészet Interreg IIIA ( 2 konferencia, 4 fesztivál megvalósítása a Szombathelyi Kistérségben 7 partner szervezet bevonásával)  LEADER projektek( Betlehemes Fersztivál az Írottkő ereje LEADER térségben, Hagyomány és Közösség ”Földbe rejtett emlékezet” Helytörténeti tárlat)

5 Miért pályáztunk  Soha nem látott forrás lehetősége az infrastruktúrára, eszközre, felújításra  Működésre kérhető támogatás  Még több forrás lehetősége a vidékfejlesztés, és az érintett tárcák programjai által  „Hardver és szoftver”  A Kezdőkör Egyesület és az intézmény „szimbiózisa”

6 Az épület  Művelődési Ház és Könyvtár, felújítása 2003- 2004

7 „3 szinten szinte minden”  Jelenlegi funkciók a 677 m 2 -en:  Közművelődés  Könyvtár  E-Magyarország Pont  Pályázati Iroda  Újság kiadása a Kezdőkör Egyesülettel  Állandó helytörténeti tárlat  Ifjúsági Klub  Szintér civil szervezetek, közösségek számára(néptánc próbától a születésnapig)

8 Új funkciók az IKSZT-ben  MNVH ügyfélszolgálati Pont  Civil szervezetek Irodája  Ifjúsági Információs Pont  Többfunkciós színterek (pl. nagyterem két részre osztása, Kiállító terem, mint közösségi színtér, stb)

9 Együttműködésben az erő  A helyi közművelődési intézménnyel (Művelődési Ház és Könyvtár)  Művészeti csoportokkal (Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Vasi Népdalstúdió, Kökörcsin Együttes, Gencsapáti Legénycéh)  Intézményekkel (Iskola, Óvoda, Idősek Klubja, Polgármesteri Hivatal)  Kistérségi partnerek (közművelődési intézmények, népművészeti csoportok, Közkincs-kerekasztal, civil szervezetek)

10 Még mindig együttműködés  Megyei, regionális, országos, nemzetközi kapcsolódások  MMIK, Regionális Kulturális Iroda, Nyugat- Magyarországi Néptáncszövetség,  Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, Vass Lajos Népzenei Szövetség,  Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, Ilosvai S.P. Néptáncegyüttes Nagyida, CIOFF

11 IKSZT és közösségek  Szellemi örökség és IKSZT!?  Az Isztambuli CIOFF konferencián elhangzott anyagból:  „A világ számára a Konvenció (Szellemi örökség) elfogadásával következett be ez a pillanat, ami a hagyományos szellemi kultúra szempontjából történelmi jelentőségű. Szemléletváltozásra készteti a társadalmat hagyományai értékelése szempontjából és szemléletváltozásra késztet mindannyinkat, akik a folklórral foglalkozunk.

12 Szellemi örökség és IKSZT?  A globalizáció és a világ számtalan társadalmi gazdasági problémája kényszerítette ki azt a kulturális paradigmaváltást, melyben a hagyomány is új értelmezést kap.  Az archiválás, dokumentálás, az újjáalkotás mellett, a hangsúly a továbbadás  Nem a produktum a lényeg, melyet kevesek hoznak létre, hanem az alkotásfolyamata, melyben a közösség szerepe felértékelődik.  Cél, a kulturális identitás megőrzése”

13 Szellemi örökség és IKSZT?  A helyi identitás, szellemi kulturális örökség megőrzésének színtere is az IKSZT!  Generációváltás!? Lesznek-e megfelelő és elhivatott szakemberek?  Pl. Szany, Perenye, stb…

14 Problémák a projekt megvalósításában  Még nem tudjuk az eredményt (cím birtokosok)  Előfinanszírozás  Beruházási rendelet (még nem tisztázott, hogyan és mikor juthatunk a forráshoz)  A kötelezően vállalt új feladatok, funkciók (pl. MNVH Pont)  Fenntarthatóság (5 évre kötelezettség vállalás)


Letölteni ppt "A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések