Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2356-14 Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2356-14 Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence."— Előadás másolata:

1 2356-14 Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence

2

3 Eger Borkultúrájáról, páratlan történelmi műemlékeiről és természeti értékeiről híres ez a tájegység. Központja az egyik legszebb magyar barokk város, Eger, amely egyben Heves megye székhelye is. A tájegység legfőbb építészeti vonzereje Eger belvárosa, a barokk és klasszicista házsorok, a székesegyház, a líceum, a török hódoltság idejéből fennmaradt minaret, az egri vár történelmi műemlékei.

4 A vidék legnagyobb vízgyűjtője az Eger-patak. A környéken sok forrás található, Egerben gyógyforrás táplálja a fürdőt. Az itteni természeti értékek védelmére is kiterjed a Bükki Nemzeti Park fennhatósága. A környék klímája és talajadottságai kedveznek a szőlőtermesztésnek.

5 A hazaszeretet városának Dobó István várkapitány történelmi tette után nevezték el, aki maroknyi csapatával 1552-ben több mint egy hónapig állt ellen a hússzoros török túlerőnek. A magyar várvédők dicsőségéről Gárdonyi Géza (1863- 1922) Egri csillagok című híres romantikus regénye szól. Eger a gyógyfürdők, a diákok és a bor városa is.

6 Eger méltán lett messze földön is híres a barokk városaként, hiszen a történelmi városmagban számos szép és értékes barokk és késő barokk épületet csodálhatunk meg. -Ellátogathatunk a Szépasszony-völgybe, ahol megkóstolhatjuk az egri borvidék legtekintélyesebb és legismertebb borát, az Egri Bikavért. -Megmártózhatunk a gyógyító hőforrásban Egerszalókon -Kirándulást tehetünk a romantikus Szalajka- völgyben! -Megismerkedhetünk a matyók életével Mezőkövesden -Mezőkövesdi Zsóry-fürdő -Bogácsi termálfürdő

7 Látnivalók -Magyarország második legnagyobb temploma a klasszicista érseki Székesegyház, az ország legnagyobb orgonájával. -Tornyában az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló működik. -Az egri püspök rezidenciája, az Érseki palota. -A Megyeháza kapualjában egyedülálló kovácsoltvas kapuk láthatóak. -A középkori egri vár a török idők győztes végvára. Itt kapott helyet a Dobó István Vármúzeum, a Hősök termében Dobó István síremléke, a föld alatti kazamatákban pedig a kőtár. -40 m magasan nyúlik a város fölé a 97 lépcsős Minaret, ami Európa legészakibb török kori építménye.

8 Látnivalók 2 -Eger környékének néprajzáról ad áttekintést a Palóc Népművészeti Kiállítás. -A Török Fürdő a török hódoltság (1526-1686) alatt kialakult sajátos fürdőkultúra emléke, ahol a különleges hangulatú élményfürdőzés mellett komplex gyógyászati szolgáltatásokat is igényelhetnek a vendégek. Mozgásszervi betegségekre ajánlott gyógyvize az egész évben üzemelő Egri Termál- és Élményfürdő medencéit is táplálja.

9 Képek Minaret Bazilika Vár Líceum

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "2356-14 Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence."

Hasonló előadás


Google Hirdetések