Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, 2010. június 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, 2010. június 4."— Előadás másolata:

1 Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, 2010. június 4.

2 www.magyarorszagholnap.hu

3 A hatásvizsgálat alapján is jól látszik, hogy az önkéntes nyugdíj-előtakarékosság szerepének a jövőben nőnie kell, ha további adósság felhalmozása és/vagy magas mértékű járulékok/adók beszedése nélkül kívánunk elérni egy elfogadható mértékű teljes nyugdíjhelyettesítést. Az öngondoskodás eszköztárával kapcsolatban az elmúlt húsz évben nem alakult ki egységes megközelítés Magyarországon, a szabályozók, az adókörnyezet ad hoc módon változnak szinte évről évre, kiszámíthatatlanul, a stabilitás jeleit nélkülözve. Javasoljuk, hogy a döntéshozók először alakítsanak ki egy világos képet arról, hogy a kötelező rendszereken kívüli előtakarékosságnak milyen stratégiai szerepe legyen a jövőben. Ehhez kell azután igazítani az intézményrendszert, az eszközöket, a kedvezményrendszert – ezt világos, átlátható módon kell bemutatni, és azután tartósan változatlanul kell hagyni. A Jelentés megállapításai az előtakarékossági rendszerekről

4 Ha a cél havi 20.000 Ft nyugdíjkiegészítés (mai értéken), kb 20-25% kiegészítés, 40 évesen elkezdve havi 10-15 ezer Ft megtakarításra van szükség, míg a gyermek születésétől kezdve havi 1-2 ezer Ft. Alapvetően a hosszú távú megtakarítási rendszerekről beszélek. Megalapozás – a kamatos kamat hatása

5 1.Nincs miből. 2.Nem látszik a szükség – úgyis segít az állam. 3.Alacsony pénzügyi kultúra. 4.Bizalomhiány az intézményekben. Miért nem takarítunk meg?

6 Azok tudnak leginkább félretenni, akiknek kevésbé lenne rá szükségük. Sok nem-pénzügyi „megtakarítást” nem veszünk figyelembe. Szükséges a bérterhek csökkentése. Nincs miből

7 Meg kell teremteni az állam hitelességét abban, hogy nem lesz ingyen ebéd. Az alacsonyabb elvonások alacsonyabb ígéreteket is keletkeztetnek. Nem látszik a szükség

8 Javítása igen hosszú munkát igényel. Iskolai oktatás! Máshol sincs kolbászból a kerítés. Pénzügyi kultúra

9 Az állam mint szabályozó feladata. Az első húsz év tapasztalatai nem kedvezőek. Az intézményrendszer hitelessége

10 A kívánatos célállapot 1. Könnyen elérhető, egyszerű, olcsó, hatékony tömegtermékek. Ez az állam és a közvetítőrendszer közös érdeke. 2. A támogatások ne kerüljenek túlzottan sokba, és javítsák a célzást, az elérést azok felé, akik a leginkább rászorulnak.

11 Célzás Sokan vannak, akiknek a havi 2000 Ft megtakarítás sem elérhető. Éppen ők azok, akiknek nemigen lesz állami nyugdíjuk sem, és ahol a gyerekek sem számíthatnak valós értékű iskolázásra. Az önkéntes pénztári munkáltatói támogatásokat főleg a formális gazdaságban alkalmazottak veszik igénybe. Az önkéntes pénztári és nyesz számlajóváírások is rosszul céloznak.

12 Egy lehetőség (egy példa) Állami számlajóváírás gyermekszületéskor (pl 12*2e Ft). Kiegészítő jóváírás (1/1) adott életkorig, nem magas plafonnal. Csökkenő kiegészítés ezt követően. Kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség. Nincs egyéb adókedvezmény. Kizárólag nyugdíj-kiegészítésre vehető igénybe. „Rászoktatás”. Nem hozzáférhető más célokra. Kalibrálás.

13 Egy koherens rendszer felé A nyugdíjcélú kiegészítő megtakarítás nyugdíjig tart. Közvetlenül adható kedvezmények helyett a minden egyéb megtakarítást sújtó kamat- és árfolyamnyereség-adó mentessége a vonzerő. A rövidebb, pár éves megtakarítások támogatása erősen kérdéses. Ne szorítsuk be a nyugdíjcélú kiegészítő megtakarításokat a hazai eszközökbe.

14 Könnyen elérhető, egyszerű, olcsó, hatékony tömegtermékek Globális kockázatmegosztás Olcsó passzív indexalapok, ETF-ek Életciklus-megközelítés Céldátum-alapok „bölcsek tanácsa” Mindez „csak” segítség a választani nem képes többségnek

15 Az állam és az intézményrendszer feladata és érdekeltsége Az állam mint szabályozó és ellenőrző, illetve a pénzügyi közvetítő rendszer mint végrehajtó szerepe és felelőssége. Rendszeres megtakarítási programok, nagy volumen, kisebb haszon. Az állam és a pénzügyi közvetítők szövetségesek a jövő nyugdíjproblémáinak enyhítésében. Transzparencia, önmérséklet, 1 százalék éves költségkülönbözet hatása. Az állam és az iparág együttes stratégiai gondolkodására van szükség


Letölteni ppt "Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, 2010. június 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések