Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*"— Előadás másolata:

1 Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei 2012. IV. negyedév*
Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank február 21. * A prezentáció az MNB Hitelezési felmérésének és a háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele (H34) adatszolgáltatás eredményein alapul

2 A vállalatok/háztartások hitelhez jutása
Vállalkozások/háztartások Hitelképes vállalkozások/háztartások Kik jutnak hitelhez? (és milyen nem-árjellegű feltételek mellett pl:fedezet) Milyen áron? Hitelezési felmérés Negyedévente publikálás MNB Kamatstatisztika Havonta publikálás Következő: február 28. Mindkét információ ismerete szükséges a vállalatok/háztartások hitelpiaci helyzetének megítéléséhez

3 Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek. A következő félévben csak a fogyasztási hitelek esetében lehet további enyhítésre számítani. Előretekintve ismételten növekvő keresletet várnak a bankok a lakáshiteleknél, amit a módosított állami kamattámogatás magyarázhat. Összességében változatlan vállalati hitelezési feltételek. A következő félévben már némi enyhülés várható a vállalati hitelfeltételeknél, amire a válság alatt csak 2011 közepén volt példa. Ugyanakkor a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekciókra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban fordulatról lehessen beszélni. A bankok a rövid lejáratú hitelek iránt folyamatosan növekvő keresletet érzékelnek, így a szűk hitelkínálati korlátok elsősorban ebben a szegmensben jelenthetnek problémát.

4 valamint várható alakulásáról Magyarországon
Főbb megállapítások Összefoglaló táblázat a kínálat és a bankok által észlelt kereslet alakulásáról, valamint várható alakulásáról Magyarországon Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

5 Háztartási szegmens

6 Folytatódik a korrekció a háztartási hitelek összesített feltételeiben…
A hitelezési feltételek a háztartási szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

7 …leginkább az árjellegű feltételekben
Hitelezési feltételek alakulása 2012 utolsó negyedévében (a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége) Megjegyzés: A szigorítás/enyhítés mértékét nem mutatja az ábra. Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

8 Ismét módosult az állami kamattámogatási program: továbbra is fokozottak a keresleti várakozások
Hitelkereslet a háztartási szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

9 Az új kihelyezések továbbra is rendkívül alacsony szinten
Új kihelyezések a háztartási szegmensben Forrás: MNB.

10 A nem teljesítő hitelek aránya az előző negyedéves csökkenés után újra emelkedett
90 napon túli késedelemben lévő és átstrukturált jelzálog hitelek aránya a teljes hitelállományhoz viszonyítva 5,5% 1,7% 6,8 % Forrás: A háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele - MNB adatszolgáltatás alapján.

11 A nem teljesítő hitelek aránya elsősorban a portfolió romlása miatt növekedett
A teljes háztartási hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása Forrás: A háztartási szektor részére nyújtott hitelállomány összetétele - MNB adatszolgáltatás alapján.

12 A régióban tovább szigorodtak a lakáscélú hitelek feltételei
Lakáscélú hitelek feltételeinek alakulása a régióban és az eurozónában Megjegyzés: Az adatok irányt és nem mértéket jelölnek. Szlovákia esetén csak féléves adatok állnak rendelkezésre, ezeket alkalmaztuk két negyedévre. KKE-index: rezidensek felé fennálló hitelállomány alapján súlyozva Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia adatai. Forrás: EKB, nemzeti jegybankok.

13 Vállalati szegmens

14 A vállalati hitelezési feltételek összességében nem változtak 2012 utolsó negyedévében
A hitelezési feltételek a vállalati szegmensben: a szigorítást és az enyhítést jelző bankok arányának különbsége A szigorítók nettó aránya irányt jelez, nem mértéket Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

15 A következő félév során már enyhítés várható, melynek irányába a likviditási- és versenyhelyzet hat
Egyes tényezők hozzájárulása a hitelezési feltételek enyhüléséhez/ szigorításához a vállalati hitelezési szegmensben Forrás: MNB.

16 A portfolió javulása is növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot
Nem teljesítő hitelek aránya a vállalati szegmensben Forrás: PSZÁF, MNB.

17 A javulás a magasabb tisztítási aránynak és a portfolió-romlás lassulásának köszönhető
A vállalati hitelállományban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek arányában bekövetkezett változások dekomponálása Forrás: PSZÁF, MNB adatok alapján saját számítások.

18 Tovább növekszik a kereslet a rövid lejáratú hitelek iránt, míg a beruházási hitelek iránt csökken
Hitelkereslet a vállalati szegmensben: az erősebb és a gyengébb keresletet észlelő bankok arányának különbsége Forrás: MNB a bankok válaszai alapján.

19 Vállalati hitelfeltételek alakulása a régióban és az eurozónában
A magyar hitelfeltételek kedvezőbben alakultak a régiós átlagnál az előző negyedévben Vállalati hitelfeltételek alakulása a régióban és az eurozónában Megjegyzés: Az adatok irányt és nem mértéket jelölnek. Szlovákia esetén csak féléves adatok állnak rendelkezésre, ezeket alkalmaztuk két negyedévre. KKE-index: rezidensek felé fennálló hitelállomány alapján súlyozva Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia adatai. Forrás: EKB, nemzeti jegybankok.

20 A régió országainak többségében csökkent a vállalati hitelállomány 2012 utolsó negyedévében
A vállalati hitelállomány alakulása árfolyamhatástól megtisztítva (2008. október=100) Forrás: nemzeti jegybankok.

21 Főbb megállapítások A háztartási hitelek feltételei enyhültek. A következő félévben csak a fogyasztási hitelek esetében lehet további enyhítésre számítani. Előretekintve ismételten növekvő keresletet várnak a bankok a lakáshiteleknél, amit a módosított állami kamattámogatás magyarázhat. Összességében változatlan vállalati hitelezési feltételek. A következő félévben már némi enyhülés várható a vállalati hitelfeltételeknél, amire a válság alatt csak 2011 közepén volt példa. Ugyanakkor a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekciókra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban fordulatról lehessen beszélni. A bankok a rövid lejáratú hitelek iránt folyamatosan növekvő keresletet érzékelnek, így a szűk hitelkínálati korlátok elsősorban ebben a szegmensben jelenthetnek problémát.


Letölteni ppt "Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*"

Hasonló előadás


Google Hirdetések