Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A fajhő (fajlagos hőkapacitás)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A fajhő (fajlagos hőkapacitás)"— Előadás másolata:

1 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A fajhő (fajlagos hőkapacitás)

2 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A fajhő Egységnyi tömegű anyag egy kelvinnel történő felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség A valódi fajhő Egy bizonyos hőmérséklethez tartozó fajhőérték (elméleti jelentőségű, számításokhoz alkalmatlan, megmérése nem lehetséges) Az átlagos fajhő Egy bizonyos hőmérséklettartományban érvényes közepes fajhőérték (a gyakorlati számításokhoz csak ez használható, méréssel könnyen meghatározható, a táblázatok egyezményesen a 0 o C-tól a különböző hőmérsékletekig terjedő átlagos értékeket tartalmazzák)

3 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A valódi és az átlagos fajhő kapcsolata c (J/kg.K) T ( o C) T2T2 T1T1 c2c2 c1c1 A T 1 -ről a T 2 -re melegítés hőszükséglete A T1-ről a T2-re melegítés hőszükséglete

4 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék Tetszés szerinti hőmérséklettartományra érvényes átlagos fajhő c (J/kg.K) T2T2 ToTo T1T1 T ( o C)

5 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék Valódi fajhő az átlagos fajhő ismeretében T0T0 T1T1 x T ( o C) c (J/kg.K)

6 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék Szilárd és folyékony halmazállapotban az anyagoknak egyetlen, hőmérséklettől függő fajhőjük van. (melegítésük során a térfogatuk ideális esetben változatlan, valóságos körülmények között a térfogatváltozás elhanyagolható mértékű = összenyomhatatlan anyagok) Légnemű halmazállapotban az anyagoknak kétféle, hőmérséklettől függő fajhőjük van. (melegítésük során mind a térfogat, mind a nyomás lehet állandó = összenyomható közegek)

7 Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék Ellenőrző kérdések 1.Mi a fajhő (fajlagos hőkapacitás) definíciója? 2.Mi a mértékegysége a fajhőnek? 3.Mit értünk valóságos és átlagos fajhő alatt? 4.Hogyan függ össze egymással a valódi és az átlagos fajhő? 5.Milyen módon adják meg a gyakorlatban az átlagos fajhőt a táblázatokban? 6.Hogyan határozható meg egy tetszőleges hőmérséklettartományban érvényes átlagos fajhő táblázatban megadott átlagos fajhő adatok alapján? 7.Hogyan határozható meg a valóságos fajhő az átlagos fajhő ismeretében? 8.Mi a magyarázata, hogy a légnemű közegeknek kétféle fajhőjük van?


Letölteni ppt "Hőtan I. Író Béla SZE-MTK-JÁI Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék A fajhő (fajlagos hőkapacitás)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések