Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Munkapont - Szabályozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Munkapont - Szabályozás."— Előadás másolata:

1 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Munkapont - Szabályozás

2 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A jelleggörbe A gép legfontosabb üzemi jellemzői között fennálló függvénykapcsolat. A gép matematikai modellje. A legfontosabb üzemi jellemzők: Munkasebesség (ill. arányos mennyiség) „Hajtóerő-szükséglet” (ill. arányos mennyiség), Melyek szorzata a teljesítmény ill. azzal arányos mennyiség. Az egyenletes sebességhez tartozó lehetséges üzemállapotokat mutatja.

3 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Hajtóerő sebesség Szokványos gépi jelleggörbe. Méréssel állapítható meg.

4 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális gépi jelleggörbék Sebességtartó gép (bármely terhelés esetén azonos fordulatszám) Erőtartó gép (bármely fordulatszámon azonos nyomaték)

5 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Sebességtartó gép jelleggörbéje. Hajtóerő sebesség Ideális sebességtartó gép jelleggörbéje Valóságos sebességtartó gép jelleggörbéje (pl.: villamosmotor)

6 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Erőtartó gép jelleggörbéje. Hajtóerő sebesség Ideális erőtartó gép jelleggörbéje Valóságos erőtartó gép jelleggörbéje (pl.: víztorony)

7 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A munkapont A lehetséges üzemállapotok közül az, melyben adott terhelés mellett az egyenletes sebességű üzem megvalósul. A munkapont helyét a gép jelleggörbéjén a terhelés jelleggörbéje metszi ki.

8 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Szokványos terhelési jelleggörbe. Egyes esetekben számítással állapítható meg. Terhelés sebesség

9 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A munkapont a gép és a terhelés jelleggörbéjének metszéspontja A gép jelleggörbéje A terhelés jelleggörbéje Hajtóerő ill. terhelés sebesség

10 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Stabil munkapont Bármilyen terhelésingadozás megszűnése után a rendszer önmagától visszaáll az eredeti munkapontba

11 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék YgYg YeYe Stabil munkapont Ha a sebesség nő az ellenállás > hajtóerő  a rendszer lassul Ha a sebesség csökken az ellenállás < hajtóerő  a rendszer gyorsul Hajtóerő ill. terhelés sebesség

12 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Matematikailag A munkapont stabil, ha

13 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Labilis munkapont Bármilyen terhelésingadozás hatására az eredeti állapot nem áll vissza, hanem A gép átáll egy stabil munkapontba (ha van ilyen) vagy A gép a maximális fordulatszámig gyorsul vagy A gép leáll.

14 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Matematikailag A munkapont labilis, ha

15 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék YgYg YeYe Labilis munkapont Ha a sebesség rövid időre megnő, az ellenállás < hajtóerő → a rendszer gyorsul →a munkapont a gép jellegörbéjén elmozdul a nagyobb fordulatszámok felé Ha a sebesség rövid időre csökken az ellenállás > hajtóerő → a rendszer lassul → a munkapont a gép jelleggörbéjén a kisebb fordulatszámok felé mozdul el Hajtóerő ill. terhelés sebesség Ebben a pontban a „hajtóerő” és az „ellenállás” egyensúlyban van, így itt a munkapont stabil egyensúlyba kerül. Ha az elmozduló munkapont nem talál stabil helyzetet, akkor a fordulatszám a maximumig nő. Nincs stabil munkapont, így a fordulatszám zérusig csökken.

16 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A hasznos teljesítmény A munkapont koordinátáival számított teljesítmény. Az összes teljesítmény A hasznos teljesítmény osztva a munkapontban érvényes hatásfokkal.

17 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Szabályozás Az üzemi paraméterek valamelyikének (többnyire a munkasebesség) megadott értékre történő átállítása külső beavatkozással, időlegesen. Alapesetek Terhelés oldali szabályozás Hajtásoldali szabályozás

18 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék AeAe A gép jelleggörbéje A sz A terhelés jelleggörbéje a szabályozás után A terhelés jelleggörbéje a szabályozás előtt Terhelés oldali – fojtásos szabályozás nene n sz Hajtóerő ill. terhelés sebesség

19 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék M (mN) n (f/min) AeAe A gép jelleggörbéje A sz  M v (mN) A fojtásos szabályozás vesztesége nene n sz

20 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék AeAe A gép jelleggörbéje a szabályozás előtt A sz A gép jelleggörbéje a szabályozás után Hajtás oldali – fordulatszám szabályozás nene n sz Veszteségmentes Hajtóerő ill. terhelés sebesség

21 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések (1) 1.Mit értünk egy gép jelleggörbéje alatt? 2.Milyen az ún. sebességtartó gép jelleggörbéje? 3.Milyen az ún. erő- vagy nyomatéktartó gép jelleggörbéje? 4.Mit értünk a terhelés jelleggörbéje alatt? 5.Mi a munkapont? 6.Mikor beszélünk stabil munkapontról? Rajzoljon magyarázó ábrát! 7.Mikor beszélünk labilis munkapontról? Rajzoljon magyarázó ábrát!

22 Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések (2) 8.Mi történhet, ha a labilis munkapontban üzemelő gépet zavarás éri? 9.A jelleggörbe oldaláról szemlélve mit értünk egy gép hasznos teljesítménye alatt? 10.Mit értünk szabályozás alatt? 11.Milyen alapesetei vannak egy gép szabályozásának? 12.Magyarázza el a szabályozási veszteség keletkezését? Készítsen magyarázó ábrát! 13.Miért nincs szabályozási veszteség a gépi jelleggörbe változtatásával történő szabályozás esetén?


Letölteni ppt "Általános géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Munkapont - Szabályozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések