Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Általános Géptan (AG0001_1) Félévi követelmények.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Általános Géptan (AG0001_1) Félévi követelmények."— Előadás másolata:

1 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Általános Géptan (AG0001_1) Félévi követelmények

2 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A tantárgy oktatói:Dr. Író Béla főiskolai docens A tantárgy képzési célja: A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a mérnöki gyakorlatban nélkülözhetetlen műszaki alapfogalmakkal, a gépek és gépcsoportok általános üzemeltetési körülményeivel, valamint a gazdaságos üzemvitel feltételeivel. A tantárgy az általános ismeretek elsajátítása révén alapozó jelleggel járul hozzá a szakmai tárgyak tanulmányozásához szükséges műszaki műveltség megszerzéséhez. Tervezett hallgatói óraterhelés: kontakt órák száma:2 óra/hét konzultációs órák száma:1 óra/félév önálló tanulás óraszáma:2 óra/félév A tantárgy félévi követelménye:folyamatos számonkérés A tantárgy kreditpont értéke:4 pont

3 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 1. hétKülönböző energiaformák, az energia átalakíthatósága. A gép fogalma, csoportosítása. 2. HétA teljesítmény és a hatásfok, veszteségek a gép üzemében, a súrlódás. 3. HétA hatásfok és a terhelés kapcsolata különböző géptípusok esetében. Feladatmegoldás 4. HétAz állandó sebességű üzem jellemzése. Tehervontatás vízszintes és lejtős pályán. Feladatmegoldás I. ZH; teljesítmény – terhelés – hatásfok; vontatás vízszintes és lejtős pályán (2013.10.04. péntek; 8 00 – 18 00 ; C100)

4 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 5. hétAz áttétel. Teljesítmény átvitel a súrlódás segítségével. Különböző csigasorok. 6. HétA változó sebességű üzem jellemzése. A foronómiai görbék vizsgálata. 7. HétTöbb fokozatú indítás, Feladatmegoldás. 8. HétA munkasebesség egyenlőtlensége, lendítőkerék szerepe és fő méreteinek meghatározása. 9. HétFeladatmegoldás. II. ZH; hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése (2013.11.08. péntek; 8 00 – 18 00 ; C100)

5 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 10. hétStabilis jellegű gép változó terhelésű üzeme és szakaszos üzeme. 11. HétA gép és a terhelés jelleggörbéje. A munkapont. Villamos motorok és belsőégésű motorok jelleggörbéinek sajátosságai. 12. HétA szabályozás fogalma és a szabályozás alapesetei. A szabályozási veszteség. 13. HétAdott feladathoz történő gépkiválasztás általános szempontjai. III. ZH; hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése (2013.11.29. péntek; 8 00 – 18 00 ; C100) 14. HétRendszerező összefoglalás.

6 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A félévközi munka A félév során 3 ZH dolgozat megírására kerül sor. A ZH-k 60 percesek, egy-egy alkalommal számfeladatokat kell megoldani, és elméleti tesztkérdéseket kell megválaszolni. Ezzel dolgozatonként max. 40 pontot lehet szerezni, de legalább 20 pontot el kell érni! Aki nem éri el a 20 pontot, az a vizsgaidőszakban, összesen két alkalommal, pót ZH-t írhat az adott anyagrész(ek)ből. A zárthelyi dolgozatok megírása egy számítógépes rendszer segítségével valósul meg. A kiszámított eredményeket és kiválasztott válaszokat a számítógépes rendszerbe kell beírni, mely azonnal szolgáltatja az elért pontszámot.

7 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék összpontszám (p)félévi érdemjegy 0 - 59Elégtelen (1) 60 - 83elégséges (2) 84 - 95közepes (3) 96 - 107jó (4) 108 - 120jeles (5) A félévi érdemjegy meghatározásának módja: Elégtelen a félévi érdemjegy, ha bármelyik ZH eredménye 20 pont alatti! A félévi érdemjegy az elért összpontszám alapján

8 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az elégtelen félévi érdemjegy javítása Az elégtelen félévi érdemjegy a vizsgaidőszakban pót ZH dolgozat(ok) írásával – ismételt vizsga jelleggel – javítható a vizsgaidőszakban, a NEPTUN rendszerben meghirdetett időpontokban és helyszínen, a vizsgákhoz hasonló eljárási rendben, legfeljebb két alkalommal.

9 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Konzultációs időpont: szerda12 00 - 16 00 A408 Kötelező irodalom Iró B.- Zsenák F.: Általános géptan;SZE, Elektronikus jegyzet, 1998 Ajánlott irodalom Pattantyús Á. Géza: A gépek üzemtana;Műszaki Könyvkiadó, Bp. 1983. Egyéb A http://rs1.sze.hu/~iro útvonalon az Általános Géptan (AG001_1) könyvtárban a tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges segédanyagok találhatók, melyeket a félév során folyamatosan aktualizálok!

10 Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Elérhetőség: Tel.:96/503-307 E-mail:iro@sze.hu


Letölteni ppt "Általános Géptan Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Általános Géptan (AG0001_1) Félévi követelmények."

Hasonló előadás


Google Hirdetések