Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Koronázási jelvények Koronázási jelvények -a Szent KoronaSzent Korona -a koronázási palástkoronázási palást -a királyi jogarkirályi jogar -az országalmaországalma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Koronázási jelvények Koronázási jelvények -a Szent KoronaSzent Korona -a koronázási palástkoronázási palást -a királyi jogarkirályi jogar -az országalmaországalma."— Előadás másolata:

1 Koronázási jelvények Koronázási jelvények -a Szent KoronaSzent Korona -a koronázási palástkoronázási palást -a királyi jogarkirályi jogar -az országalmaországalma

2 A koronázási jelvények a király vagy császárkirálycsászár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények: a korona, a jogar, a birodalmi alma és a koronázási palást.

3 A S zent K orona A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet legalább a 12. századtól napjainkig. A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet legalább a 12. századtól napjainkig.Európakoronájaállamiságmagyar történelmet12. századtólEurópakoronájaállamiságmagyar történelmet12. századtól

4 A királyi jogar A jogar az ítélkezés, az igazságosság, a jogszolgáltatás jelképe, ősi keleti eredetű hatalmi jelvény. A magyar királyi jogar különös, buzogány alakú formájával tűnik ki a korabeli királyi jelképek közül. A jogar az ítélkezés, az igazságosság, a jogszolgáltatás jelképe, ősi keleti eredetű hatalmi jelvény. A magyar királyi jogar különös, buzogány alakú formájával tűnik ki a korabeli királyi jelképek közül.

5 Az országalma Az országalmát valószínűleg Károly Róbert részére készítették 1301-ben történt megkoronázása alkalmából, összevonva személyes címere elemeit egyéb, kifejezetten magyar és árpádházi elemekkel azért, hogy ilyen módon is legitimizálják a magyar trónra lépését. Az országalmát valószínűleg Károly Róbert részére készítették 1301-ben történt megkoronázása alkalmából, összevonva személyes címere elemeit egyéb, kifejezetten magyar és árpádházi elemekkel azért, hogy ilyen módon is legitimizálják a magyar trónra lépését.

6 A koronázási palást A magyar koronázási palást felirata szerint eredetileg harang alakú miseruha volt, melyet 1031-ben ajándékozott I. István király és Gizella királyné az épülő székesfehérvári Nagyboldogasszony - székesegyháznak. A magyar koronázási palást felirata szerint eredetileg harang alakú miseruha volt, melyet 1031-ben ajándékozott I. István király és Gizella királyné az épülő székesfehérvári Nagyboldogasszony - székesegyháznak. 1031I. IstvánGizella királynészékesfehérvári 1031I. IstvánGizella királynészékesfehérvári Bizánci Bizánci eredetű selyemszövetét arany- és selyemfonállal Bizánci hímzett képek és latin feliratok díszítik. latin feliratoklatin feliratok

7

8 Egyéb magyar koronázási jelvények A koronázási jelvények részeként tekinthető a Szent Istvánnak tulajdonított kard, továbbá az apostoli kereszt, mely már újabb mű a 15.- vagy 16. századból. Régibb leltárak megemlékeznek még koronázási öltönyökről is, melyek viszont nem részei a magyar koronázási jelvényeknek. A koronázási jelvények közé tartozott többek között aranyszállal átszőtt kesztyű, valamint szintén aranyszállal átszőtt papucs is. Ezek sajnos teljesen szétáztak az Orsovánál, Szemere Bertalan által történt elásása és a több mint négy évig a földben való tartózkodása során. A koronázási jelvények részeként tekinthető a Szent Istvánnak tulajdonított kard, továbbá az apostoli kereszt, mely már újabb mű a 15.- vagy 16. századból. Régibb leltárak megemlékeznek még koronázási öltönyökről is, melyek viszont nem részei a magyar koronázási jelvényeknek. A koronázási jelvények közé tartozott többek között aranyszállal átszőtt kesztyű, valamint szintén aranyszállal átszőtt papucs is. Ezek sajnos teljesen szétáztak az Orsovánál, Szemere Bertalan által történt elásása és a több mint négy évig a földben való tartózkodása során.Szent Istvánnak15.-16. századbólOrsovánálSzemere BertalanSzent Istvánnak15.-16. századbólOrsovánálSzemere Bertalan

9 a Szent Istvánnak tulajdonított kard. Szent IstvánnakSzent Istvánnak

10 Azon ládáról, amelyben a koronázási jelvényeket jelenleg őrzik, másként a koronának külön régi tokjáról több helyen történik említés. A jelenlegi láda, amint azt a rajta levő felírás és a címerek mutatják, 16081608-ban készült II. Mátyás uralkodása idején.II. Mátyás A láda előrészén Mátyás monogrammja látható koronázott pajzsban és Magyarország négyezett, koronás címere.pajzsban A láda maga keresztpántokkal van megvasalva.

11 Vége


Letölteni ppt "Koronázási jelvények Koronázási jelvények -a Szent KoronaSzent Korona -a koronázási palástkoronázási palást -a királyi jogarkirályi jogar -az országalmaországalma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések