Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGYSZERŰ ÁRAMKÖR. Ha az áramforrást összekötjük egy fogyasztóval (izzóval), akkor a zárt áramkörben áram folyik (az izzó világít).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGYSZERŰ ÁRAMKÖR. Ha az áramforrást összekötjük egy fogyasztóval (izzóval), akkor a zárt áramkörben áram folyik (az izzó világít)."— Előadás másolata:

1 EGYSZERŰ ÁRAMKÖR

2 Ha az áramforrást összekötjük egy fogyasztóval (izzóval), akkor a zárt áramkörben áram folyik (az izzó világít).

3 Egyszerű áramkör részei - áramforrás - fogyasztó - kapcsoló - összekötő vezeték

4 Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei - áramforrás (elem,zsebtelep, akkumulátor…): Áramforrás: (egyenáram) Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ ~ Galvánelem: - - + + Zsebtelep: - - + + Általános fogyasztó: Izzó: világít (folyik az áram) nem világít (nem folyik az áram) – + = Áramforrás (egyenáram) Hálózati áramforrás (váltóáram) ~ ~ – + = Galvánelem –– + + Zsebtelep – – + +

5 Áramforrás: (egyenáram) Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ ~ Galvánelem: - - + + Zsebtelep: - - + + Általános fogyasztó: Izzó: világít (folyik az áram) nem világít (nem folyik az áram) – + = Általános fogyasztó Izzó világít (folyik az áram) nem világít (nem folyik az áram) Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei - fogyasztó (mosógép, hajszárító, hűtőszekrény…):

6 Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei - kapcsoló: - összekötő vezeték: Áramforrás: (egyenáram) Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ ~ Galvánelem: - - + + Zsebtelep: - - + + Általános fogyasztó: Izzó: világít (folyik az áram) nem világít (nem folyik az áram) – + = zárt (folyik az áram) nyitott (nem folyik az áram)

7 A zárt áramkör Áramforrás VezetékKapcsoló(zárt) Fogyasztó Az áramkörbe kapcsolt fogyasztó – izzólámpa – csak akkor világít, ha az áramkör zárt. Tehát elektromos áram csak zárt áramkörben folyik. -+-+

8

9 Általános fogyasztó: Izzó: világít (folyik az áram) nem világít (nem folyik az áram) – – + + Nyitott áramkör Zárt áramkör – – + +

10 Nyitott vagy zárt az áramkör? Nevezd meg a részeit! 1………………………. 2………………………. 3………………………. 4………………………. Fogyasztó-izzó, mely nem ég Áramforrás-zsebtelep Kapcsoló-nyitott Vezeték

11 Elektromos áram iránya Technikai áramirány - megállapodás szerinti áramirány: az áramforrás „+” pozitív sarkától a „-” negatív sarok felé folyónak vették még a „szabadon” mozgó elektronok áramlásának felismerése előtt. A fizikai áramirány, az elektronok áramlásának iránya, előzővel éppen ellentétes. A váltakozó áram iránya periódikusan változik. Magyarországon a hálózati áramkörben az áram iránya másodpercenként 100-szor változik, az ilyen hálózati áram 50 periódusú (50 Hertz)

12 Egészítsd ki! …………………………… áramirány: az áramforrás pozitív sarka felől halad a negatív sarok felé. …………………………….. áramirány: a negatív töltéshordozók (elektron) áramlásának iránya.


Letölteni ppt "EGYSZERŰ ÁRAMKÖR. Ha az áramforrást összekötjük egy fogyasztóval (izzóval), akkor a zárt áramkörben áram folyik (az izzó világít)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések