Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGYSZERŰ ÁRAMKÖR."— Előadás másolata:

1 EGYSZERŰ ÁRAMKÖR

2 Ha az áramforrást összekötjük egy fogyasztóval (izzóval), akkor a zárt áramkörben áram folyik (az izzó világít).

3 Egyszerű áramkör részei
- áramforrás - fogyasztó - kapcsoló - összekötő vezeték

4 Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei
- áramforrás (elem,zsebtelep, akkumulátor…): Áramforrás (egyenáram) Hálózati áramforrás (váltóáram) + = ~ Zsebtelep Galvánelem + + Áramforrás: (egyenáram) + = Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ Galvánelem: - + Zsebtelep: - + Általános fogyasztó: Izzó: nem világít (nem folyik az áram) világít (folyik az áram)

5 Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei
- fogyasztó (mosógép, hajszárító, hűtőszekrény…): Izzó Általános fogyasztó nem világít (nem folyik az áram) világít (folyik az áram) Áramforrás: (egyenáram) + = Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ Galvánelem: - + Zsebtelep: - + Általános fogyasztó: Izzó: nem világít (nem folyik az áram) világít (folyik az áram)

6 Egyszerű áramkör részei és áramköri jelei
- kapcsoló: - összekötő vezeték: nyitott (nem folyik az áram) zárt (folyik az áram) Áramforrás: (egyenáram) + = Hálózati áramforrás: (váltóáram) ~ Galvánelem: - + Zsebtelep: - + Általános fogyasztó: Izzó: nem világít (nem folyik az áram) világít (folyik az áram)

7 A zárt áramkör Az áramkörbe kapcsolt fogyasztó – izzólámpa – csak akkor világít, ha az áramkör zárt. Tehát elektromos áram csak zárt áramkörben folyik. Fogyasztó Kapcsoló(zárt) Vezeték Ha külső erőhatással a különböző polaritású töltéseket szétválasztjuk, közöttük egy kiegyenlítő erőhatás működik. Az áramforrásban a töltésszétválasztás megy végbe. Az áramforrásnak két kivezetése van, amit „+” pozitív és „-” negatív sarknak neveznek. A „+” pozitív sarknál elektronhiány, a „-” negatív sarknál elektron többlet van. Ha az áramforrás két sarkát „vezető” anyagokkal összekötjük, a töltéskiegyenlítődés az összekötő vezetéken, illetve az áramkörbe kapcsolt fogyasztón keresztül megindul. A töltések rendezett mozgásának hatását nevezzük elektromos áramnak. Az elektromos áram iránya: Az áram irányát az áramforrás „+” pozitív sarkától a „-” negatív sark felé folyónak vették még a „szabadon” mozgó elektronok áramlásának felismerése előtt. Ez a technikai áramirány és ezt fogjuk mi is alkalmazni. A fizikai áramirány ezzel éppen ellentétes. - + Áramforrás 7

8

9 Nyitott áramkör Zárt áramkör – + – + Általános fogyasztó: Izzó:
nem világít (nem folyik az áram) világít (folyik az áram)

10 Nyitott vagy zárt az áramkör? Nevezd meg a részeit!
Fogyasztó-izzó, mely nem ég Áramforrás-zsebtelep Kapcsoló-nyitott Vezeték 1………………………. 2………………………. 3………………………. 4……………………….

11 Elektromos áram iránya
Technikai áramirány - megállapodás szerinti áramirány: az áramforrás „+” pozitív sarkától a „-” negatív sarok felé folyónak vették még a „szabadon” mozgó elektronok áramlásának felismerése előtt. A fizikai áramirány, az elektronok áramlásának iránya, előzővel éppen ellentétes. A váltakozó áram iránya periódikusan változik. Magyarországon a hálózati áramkörben az áram iránya másodpercenként 100-szor változik, az ilyen hálózati áram 50 periódusú (50 Hertz)

12 Egészítsd ki! …………………………… áramirány: az áramforrás pozitív sarka felől halad a negatív sarok felé. …………………………….. áramirány: a negatív töltéshordozók (elektron) áramlásának iránya.


Letölteni ppt "EGYSZERŰ ÁRAMKÖR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések