Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a gyémántos havat…. Hó nem szitál. Az ég derűs. Csupán az este hűs. Havatlan pusztán mély a csend egy csillag megjelent. Idézve látom múltamat...

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a gyémántos havat…. Hó nem szitál. Az ég derűs. Csupán az este hűs. Havatlan pusztán mély a csend egy csillag megjelent. Idézve látom múltamat..."— Előadás másolata:

1

2

3

4 a gyémántos havat…. Hó nem szitál. Az ég derűs. Csupán az este hűs. Havatlan pusztán mély a csend egy csillag megjelent. Idézve látom múltamat... a gyémántos havat…. Hó nem szitál. Az ég derűs. Csupán az este hűs. Havatlan pusztán mély a csend egy csillag megjelent. Idézve látom múltamat...

5 A rohanó világban megkoptak a fények, halványak a hitek, és halványak a remények. Nem szeretnénk mást, csak hinni a szóban, őszintén szeretni, és bízni a jóban.

6 Wass Albert: Karácsonyi versek II. Olyan jó néha angyalt lesni angyalt lesve a csillagok közt Isten szekerét megkeresni. Olyan jó néha angyalt lesni angyalt lesve a csillagok közt Isten szekerét megkeresni. Ünneplőben elébe menni, mesék tavában megfürödni s mesék tavában mélyen, mélyen ezt a világot elfeledni. Ünneplőben elébe menni, mesék tavában megfürödni s mesék tavában mélyen, mélyen ezt a világot elfeledni.

7 Álmodoztunk, tán nem is olyan rég, De mindannyiunkat várta a felnőttség. Higgy benne, amit a szíved diktál, Halld a dalt, amit ő játszik. Nincs időd, mit vesztegethetsz, Van rengeteg, min ünnepelhetsz. Higgy abban, amit belül érzel, Engedd szabadra álmaid. Repüljenek. Mindened adott, ami ehhez kell, Hisz csak annyi kell, hogy higgy. A vonat gyorsan vágtat, az út véget ér, A cél ott van, ahol kezdtük annak idején. A hajók kifutnak, messzi óceán vízén, Hisznek a fényben, mely ha kell célodig kísér. Álmodoztunk, tán nem is olyan rég, De mindannyiunkat várta a felnőttség. Higgy benne, amit a szíved diktál, Halld a dalt, amit ő játszik. Nincs időd, mit vesztegethetsz, Van rengeteg, min ünnepelhetsz. Higgy abban, amit belül érzel, Engedd szabadra álmaid. Repüljenek. Mindened adott, ami ehhez kell, Hisz csak annyi kell, hogy higgy. A vonat gyorsan vágtat, az út véget ér, A cél ott van, ahol kezdtük annak idején. A hajók kifutnak, messzi óceán vízén, Hisznek a fényben, mely ha kell célodig kísér.

8 Minden szívből szóló karácsonyi énekben, a kandalló ropogásában és melegében, a beszélgetésben és nevetésben, minden képeslapban, amit egy barát küldött, minden, amit ebből meghallunk, és ami elgondolkodtat bennünket… az maga a szeretet. Minden szívből szóló karácsonyi énekben, a kandalló ropogásában és melegében, a beszélgetésben és nevetésben, minden képeslapban, amit egy barát küldött, minden, amit ebből meghallunk, és ami elgondolkodtat bennünket… az maga a szeretet.

9 Ormokon és völgy ölén lassú szárnyon száll a hó, Száz örömöt visz feléd nagyszakállú télapó. Fenyőt, fénylő zúzmarát, szelíd lankák rétjeit, Ha az ezüst hegyen át csengős szánon érkezik.

10 Karácsony jön Az utcán hömpölyög a népözön és szinte árad, kicsattan a mosoly, a vágy, csupa öröm minden mozdulat, minden szó, hisz Karácsony jön! (Kasza-Marton Lajos: Karácsony küszöbén) Karácsony jön Az utcán hömpölyög a népözön és szinte árad, kicsattan a mosoly, a vágy, csupa öröm minden mozdulat, minden szó, hisz Karácsony jön! (Kasza-Marton Lajos: Karácsony küszöbén)

11 Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek! Súroljátok föl lelketek, csillogtassátok kedvetek, legyetek újra gyermekek, hogy emberek lehessetek! (Wass Albert) Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek! Súroljátok föl lelketek, csillogtassátok kedvetek, legyetek újra gyermekek, hogy emberek lehessetek! (Wass Albert)

12 Angyal zenéje, gyertyafény – kincses kezem hogy lett szegény? kincses kezem hogy lett szegény? Nem adhattam ma semmi mást, csak jó, meleg simogatást. (Áprily Lajos) Angyal zenéje, gyertyafény – kincses kezem hogy lett szegény? kincses kezem hogy lett szegény? Nem adhattam ma semmi mást, csak jó, meleg simogatást. (Áprily Lajos)

13 Amikor jelek lepik el a mennyet, álmunkból kelni itt az óra már. De ha hozzám jössz, - pedig megüzented -, angyalod mégis álomban talál. (Rónay György) Amikor jelek lepik el a mennyet, álmunkból kelni itt az óra már. De ha hozzám jössz, - pedig megüzented -, angyalod mégis álomban talál. (Rónay György)

14 Hideg utcán, visszhangzó sötétségben Aranyfüggöny leng, fénylik a szélben! Kicsit arrébb, házak ölében Ezernyi gyertya, bennük a szeretet, Kicsi lángok, elfeledett emlékek… Hideg utcán, visszhangzó sötétségben Aranyfüggöny leng, fénylik a szélben! Kicsit arrébb, házak ölében Ezernyi gyertya, bennük a szeretet, Kicsi lángok, elfeledett emlékek…

15 Az emberek más és más utakon keresik a beteljesülést és a boldogságot. Ha nem a te utadon vannak, az még nem jelenti azt, hogy elvesztek. (H.Jackson Brown Jr.) Az emberek más és más utakon keresik a beteljesülést és a boldogságot. Ha nem a te utadon vannak, az még nem jelenti azt, hogy elvesztek. (H.Jackson Brown Jr.)

16 "Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok!„ A kamrájuk tele legyen, üres hasa sose legyen a gazdának itt! "Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok!„ A kamrájuk tele legyen, üres hasa sose legyen a gazdának itt! "Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok!" Szalmájukból ugyan loptunk, az adósuk nem maradtunk, Isten áldja meg! "Luca, Luca kity-koty, tojjanak a tiktyok!" Szalmájukból ugyan loptunk, az adósuk nem maradtunk, Isten áldja meg! "Luca, Luca kity-koty!„ Hogy a holnap mit hoz? Dúskálnak majd a gyermekek. Szórják csak rá a szemeket Szórják csak rá a szemeket a fejünkre most! "Luca, Luca kity-koty!„ Hogy a holnap mit hoz? Dúskálnak majd a gyermekek. Szórják csak rá a szemeket Szórják csak rá a szemeket a fejünkre most!

17 Juhász Gyula: Karácsony felé Szép Tündérország támad föl szívemben Ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagára nézek, Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, Ilyenkor decemberben.... Bizalmas szívvel járom a világot, S amit az élet vágott, Behegesztem a sebet a szívemben, És hiszek újra régi szeretetben, Ilyenkor decemberben.... És valahol csak kétkedő beszédet Hallok, szomorún nézek, A kis Jézuska itt van a közelben, Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, S ne csak így decemberben! Juhász Gyula: Karácsony felé Szép Tündérország támad föl szívemben Ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagára nézek, Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, Ilyenkor decemberben.... Bizalmas szívvel járom a világot, S amit az élet vágott, Behegesztem a sebet a szívemben, És hiszek újra régi szeretetben, Ilyenkor decemberben.... És valahol csak kétkedő beszédet Hallok, szomorún nézek, A kis Jézuska itt van a közelben, Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, S ne csak így decemberben!

18 Ismét jön karácsony, - nap mint nap közeleg, - belopja melegét, - tárd ki a szívedet: Gondold el mit tehetsz, hogy mást is hevítsen a jó, mivel Téged megáldott az Isten... (Kővér János: Karácsonyi óhaj) Ismét jön karácsony, - nap mint nap közeleg, - belopja melegét, - tárd ki a szívedet: Gondold el mit tehetsz, hogy mást is hevítsen a jó, mivel Téged megáldott az Isten... (Kővér János: Karácsonyi óhaj)

19 „Ne hagyd, hogy a fény, amit vársz oly rég, ne gyúljon ki rád! …Mondd el, szavak nélkül hányszor gondoltál s vártál szebbet a valónál karácsonynak hajnalán! Őrzöm álmod… Ne hagyd, hogy a fény, amit vártál rég, Ne gyúljon ki rád!” „Ne hagyd, hogy a fény, amit vársz oly rég, ne gyúljon ki rád! …Mondd el, szavak nélkül hányszor gondoltál s vártál szebbet a valónál karácsonynak hajnalán! Őrzöm álmod… Ne hagyd, hogy a fény, amit vártál rég, Ne gyúljon ki rád!”

20 S meg-megkondul emberszivednek Elrejtett zugában, halkan, csendesen, S igy szálldogál Karácsony éjjelen A béke, s megszentelt szeretet. (Szappanos Márta Mária) S meg-megkondul emberszivednek Elrejtett zugában, halkan, csendesen, S igy szálldogál Karácsony éjjelen A béke, s megszentelt szeretet. (Szappanos Márta Mária)

21 Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen.... Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen.... Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Márai Sándor gondolatai

22 Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies, mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies, mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség! Márai Sándor gondolatai

23 Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre. Márai Sándor gondolatai

24 „Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhánkat, gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre!” (József Attila)

25 Fa alá kerül a várva várt ajándék, hol több, hol kevesebb, de nemes a szándék! Fellobban a gyertyák lángja, szól az ének, megbékél a világ, csendesül a lélek. (Benkő Zsolt) Fa alá kerül a várva várt ajándék, hol több, hol kevesebb, de nemes a szándék! Fellobban a gyertyák lángja, szól az ének, megbékél a világ, csendesül a lélek. (Benkő Zsolt)

26 Ó, ti csodát váró kisgyermekek; Gyertyácskákat gyújtogattok, karácsonyfát díszítgettek. Csodát váró kisgyermekek, magatokat áltatjátok; csodákat ti teremtetek gyújtogatva gyertyalángot. (Tarné Lévay Pálma) Ó, ti csodát váró kisgyermekek; Gyertyácskákat gyújtogattok, karácsonyfát díszítgettek. Csodát váró kisgyermekek, magatokat áltatjátok; csodákat ti teremtetek gyújtogatva gyertyalángot. (Tarné Lévay Pálma)

27 Amíg őriz a szemed…,amíg lehunyt szemmel látsz… Lehet elmegyek, de itt leszek.. Amíg érez a kezed, amíg néha még rám vársz, egy mozdulatban egyszer majd újra megtalálsz, Nézd itt az arcodon, egy csepp, hogy eltévedt! Sose bánd, ne szégyelld! Egy cseppnyi bánat ébredt ma értem és érted. (Balu dala) Amíg őriz a szemed…,amíg lehunyt szemmel látsz… Lehet elmegyek, de itt leszek.. Amíg érez a kezed, amíg néha még rám vársz, egy mozdulatban egyszer majd újra megtalálsz, Nézd itt az arcodon, egy csepp, hogy eltévedt! Sose bánd, ne szégyelld! Egy cseppnyi bánat ébredt ma értem és érted. (Balu dala)

28 Karácsonyeste, gyertyafény, Szív a szívhez most oly közel, Sok fenyőág: sok kar, amely Egész világot átölel. Karácsonyeste, gyertyafény, Szív a szívhez most oly közel, Sok fenyőág: sok kar, amely Egész világot átölel.

29 … most felragyog a gyertyaláng, a szobácska lámpái ragyogón kigyúlnak, a karácsonyfa tündöklôn zenél, a varázsfény széthinti sugarát, édes illattal telik be szobánk. álmot most muzsikál a gyertyaláng... (Sándor Dénes) … most felragyog a gyertyaláng, a szobácska lámpái ragyogón kigyúlnak, a karácsonyfa tündöklôn zenél, a varázsfény széthinti sugarát, édes illattal telik be szobánk. álmot most muzsikál a gyertyaláng... (Sándor Dénes)

30 Kívánom tiszta szívemből, hogy karácsonyod mindaz legyen, mi lényege: Gyertyalángnyi melegség a tél derekán, fénysugár a télsötétből! Kívánom tiszta szívemből, hogy karácsonyod mindaz legyen, mi lényege: Gyertyalángnyi melegség a tél derekán, fénysugár a télsötétből! Kívánok álommegvalósító, narancs- és fenyőillatú csodaszép szentestét Neked! Kívánok álommegvalósító, narancs- és fenyőillatú csodaszép szentestét Neked!


Letölteni ppt "a gyémántos havat…. Hó nem szitál. Az ég derűs. Csupán az este hűs. Havatlan pusztán mély a csend egy csillag megjelent. Idézve látom múltamat..."

Hasonló előadás


Google Hirdetések