Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Maghasadás és láncreakció. Megjegyzések:Megjegyzések: Maghasadás során a felszabaduló energia kb 30 pJ Gyakorlati célokra felhasználható.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Maghasadás és láncreakció. Megjegyzések:Megjegyzések: Maghasadás során a felszabaduló energia kb 30 pJ Gyakorlati célokra felhasználható."— Előadás másolata:

1 Maghasadás és láncreakció

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Megjegyzések:Megjegyzések: Maghasadás során a felszabaduló energia kb 30 pJ Gyakorlati célokra felhasználható mennyiségű energiát akkor kapunk, ha a hasadó magok számát mólnyi mennyiségre tudják növelni és önfenntartóvá teszik

12

13

14

15

16

17 Láncreakció lényege Láncreakció lényege:  Neutron-besugárzással, olyan magátalakulásokat hozzunk létre, hogy újabb hasításra képes neutronok is keletkezzenek.  Ügyelni kell arra hogy a szabad neutronok ne szökjenek ki az uránból, mielőtt újabb magokat hasítanának.  Elegendően nagy tömegű uránra van szükség.  A megfelelő tömeget kritikus tömegnek nevezzük.

18 >

19

20

21

22

23

24

25

26 Szabálytalan láncreakció az atombombában  Az erősen dúsított urán vagy plutónium töltetet kisebb részekre szétosztva helyezik el a bombába.  A részeket hagyományos robbanótöltettel lövik össze, hogy együtt legyen a láncreakcióhoz szükséges kritikus tömeg.  Első atombomba építése USA-ban  Kísérleti robbanás 1945 július Alamogordo-sivatag. (hatóereje 15-20000 t hagyományos robbanóanyag)  1945. augusztus 6 Hirosima, 9 Nagaszaki

27


Letölteni ppt "Maghasadás és láncreakció. Megjegyzések:Megjegyzések: Maghasadás során a felszabaduló energia kb 30 pJ Gyakorlati célokra felhasználható."

Hasonló előadás


Google Hirdetések