Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Második előadás. Az első életév Kötelező irodalom Szemelvények a fejlődéslélektan köréből: A születés előtti életidő pszichológiája 51 - 63. o. Az újszülött.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Második előadás. Az első életév Kötelező irodalom Szemelvények a fejlődéslélektan köréből: A születés előtti életidő pszichológiája 51 - 63. o. Az újszülött."— Előadás másolata:

1 Második előadás

2 Az első életév

3 Kötelező irodalom Szemelvények a fejlődéslélektan köréből: A születés előtti életidő pszichológiája 51 - 63. o. Az újszülött képességei 12 - 16. o. Szemelvények a fejlődéslélektan köréből: A születés előtti életidő pszichológiája 51 - 63. o. Az újszülött képességei 12 - 16. o. Mérei – Binét Gyermeklélektan: Az anya gyermek kapcsolat 14 – 16. o. Gyerek anya nélkül 17 – 31. o. A félelem kezdetei 32 – 36. o. A tapasztalás nélkül látott világ 37 – 41. Mérei – Binét Gyermeklélektan: Az anya gyermek kapcsolat 14 – 16. o. Gyerek anya nélkül 17 – 31. o. A félelem kezdetei 32 – 36. o. A tapasztalás nélkül látott világ 37 – 41.

4 Ajánlott irodalom:

5 Az intrauterin fejlődés

6 Csíraszakasz (0-2 hét): az érett petesejt és a hímivarsejt találkozása a méhkürtben, barázdálódás, osztódás, a méhet a négynapos, 16 sejtes zigóta éri el, a hetedik napon beágyazódik (0,1 mm, hólyagcsíra)

7 Embrionális szakasz (2-8. hét): a 21. napon az izomsejtekből létre jön a szív, a 25. napon már ver a szív, a 4. héten már az embrió 4 mm nagyságú, az 5. héten megjelennek a végtagkezdemények, a 6. héten már az embrió 10 mm-es, a 7. héten már hajlítja a könyökét, mozgatja a kezét.

8 A fötális (magzati) szakasz (8-38. hét): a 8. héten a magzat már az újszülöttre hasonlít, a 12. héten már 4-5 cm nagyságú, a 16. héten nagysága már eléri a 20 cm-t, a 19. héten megmozdul, a 20. héttől az alvás és ébrenlét ciklikusan váltakozik, a 24. héten már 500-600 gr tömegű, a 25 héttől a külvilág erős hatásaira reagál, kb. a 38. héten, kb. 3600 gr testsúllyal megszületik.

9 A méhen belüli növekedés és fejlődés:

10 Az extrauterin fejlődés

11 A születés: testi és pszichés trauma, testi és pszichés trauma, fejlődésében minőségi ugrás, mert fejlődésében minőségi ugrás, mert önálló biológiai lénnyé válik, önálló biológiai lénnyé válik, alkalmazkodnia kell az új környezetéhez, alkalmazkodnia kell az új környezetéhez, elkezdődik a szocializáció folyamata. elkezdődik a szocializáció folyamata.

12 Az alkalmazkodás fázisai: feltétlen reflexes alkalmazkodás, feltételes reflexes alkalmazkodás, tapasztalattal szabályozott alkalmazkodás, + GONDOZÁS.

13 Testalkata: nagy fej, rövid törzs, alaktalan végtagok, fejletlen izomzat.

14 Az újszülött tipikus testtartása:

15 Idegrendszer: az agy makroszkopikusan azonos a felnőttével, a kéreg funkcionálisan fejletlen, a reflexközpontok (gerincvelő, nyúltvelő) funkcióképesek, elkezdődik a myelinizáció. Következmény: diffúz, rendezetlen, impulzív mozgás.

16 Reflexei: szopó kapaszkodó lépegető

17 Az alkalmazkodást szolgálják még: pupilla reflex, csuklás, tüsszentés, pilomotoros reflex, Babinszkij reflex.

18 Megismerés: a kor elején valamennyi érzékszerv funkcióképes, a kor elején az észlelésnek még nem adottak a feltételei, ezért csak érzéki megismerés van.

19 Látás: születés után kétdimenziós, foltszerű, születés után kétdimenziós, foltszerű, erős fényintenzitásokra reagál, erős fényintenzitásokra reagál, egy hónap után kontrasztos tárgyat fixál, egy hónap után kontrasztos tárgyat fixál, két hónap után tekintetével mozgó tárgyat követ két hónap után tekintetével mozgó tárgyat követ hat hónap után tekintetével letapogat, hat hónap után tekintetével letapogat, nyolc hónap után megjelennek a konstanciák, nyolc hónap után megjelennek a konstanciák, tíz hónap után a látóteréből kikerül tárgyat keresi. tíz hónap után a látóteréből kikerül tárgyat keresi.

20 Tekintetével fixál:

21 Hallás: születés után magas alsóküszöb, születés után magas alsóküszöb, csont, majd légvezetéses hallás, csont, majd légvezetéses hallás, erős hangokra sírással reagál, erős hangokra sírással reagál, az emberi hangra és a dallamra különösen figyel. az emberi hangra és a dallamra különösen figyel.

22 Szaglás: erős szagokra reagál, erős szagokra reagál, az anyatej szaga kiváltja a szopóreflexet. az anyatej szaga kiváltja a szopóreflexet. Ízérzékelés: Ízérzékelés: az édes és keserű ízeket megkülönbözteti, az édes és keserű ízeket megkülönbözteti, a markáns ízekre reagál. a markáns ízekre reagál. Bőrérzékelés: Bőrérzékelés: 1-2 Celsius-fokos különbségi küszöb, 1-2 Celsius-fokos különbségi küszöb, fájdalomérzet. fájdalomérzet. A szervi és egyensúlyérzet működik. A szervi és egyensúlyérzet működik.

23 A megismerés eszköze a kéz, melynek segít- ségével a tárgy a szájközpontú térbe kerül.

24 Fokozatosan kialakul a szenzomotoros koordiná- ció, a megfogás és a szenzomotoros manipuláció

25 A figyelem: beszéddel (hangsúllyal) irányítható, beszéddel (hangsúllyal) irányítható, az ismerős tárgy megélénkülési reakciót vált ki, és megjelenik az anticipált öröm, az ismerős tárgy megélénkülési reakciót vált ki, és megjelenik az anticipált öröm, ez a helyzet már a felismerés jellegű emlékezet kezdete. ez a helyzet már a felismerés jellegű emlékezet kezdete.

26 Érzelmek: elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), tanult érzelmek megjelenése, tanult érzelmek megjelenése, rövid lefolyás, intenzív kifejezés. rövid lefolyás, intenzív kifejezés. szociális mosoly kíváncsiság

27 Anya – gyermek kapcsolat jelentősége és hiányának következményei: biztonságélmény, biztonságélmény, kötődés, kötődés, imprinting, imprinting, szeparációs félelem, szeparációs félelem, hospitalizáció. hospitalizáció.

28 A mozgás fejlődése:

29

30

31 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Második előadás. Az első életév Kötelező irodalom Szemelvények a fejlődéslélektan köréből: A születés előtti életidő pszichológiája 51 - 63. o. Az újszülött."

Hasonló előadás


Google Hirdetések