Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cretin Bettina és Simon Lilla.  Szigetköz  Felszín  Talaj  Vízrajz  Éghajlat  Élővilág  Tájvédelmi körzet  Szakirodalom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cretin Bettina és Simon Lilla.  Szigetköz  Felszín  Talaj  Vízrajz  Éghajlat  Élővilág  Tájvédelmi körzet  Szakirodalom."— Előadás másolata:

1 Cretin Bettina és Simon Lilla

2  Szigetköz  Felszín  Talaj  Vízrajz  Éghajlat  Élővilág  Tájvédelmi körzet  Szakirodalom

3 Szigetköz

4 Igazi síkság, mely csekély mértékben ÉNy-DK irányban lejt. A lejtés mértéke alapján két részre, Fels ő - és Alsó-Szigetközre osztható. Szigetköz területén két szintet, illetve egy szintfoltot lehet megkülönböztetni: alacsonyártéri szint, magas ártéri szint, futóhomok felszínek (amelyek a magas ártér szintjét megemelik). A vízborítás több hétig is tartott minden évben. A folyók medre kavicsos és zátonyos volt.  A felszín változásai a Duna elterelése után A felszín változásai a vizek partjainak környezetében jelent ő sek, a folyam lecsökkent vízhozama és vízszintje, valamint lecsökkent sebessége miatt. Az ártéren 1992 óta csak néhány napig volt vízborítás. A vízzel borított részek mederanyaga iszap és agyag. A mostani folyómederben a hajdani ideiglenes zátonyok szigetként kiemelkedtek, állandósultak és beerd ő sültek.

5 A Duna környezetében a legfeltűnőbb a középvízi meder összezsugorodása. A mostani folyómederben a hajdani ideiglenes zátonyok szigetként kiemelkedtek és állandósultak.

6 A Szigetközben a talajképződés alapanyagát szinte teljes mértékben folyóvízi üledékek (allúviumok) képezték. A nyers allúviumon indul meg a talajképződés első két részfolyamata, a humuszosodás és a szerkezet-képződés. Szigetközben és környékén a talajfejlődés eredményének megtalálhatóak: öntéstalajok, réti talajok és csernozjom talajok.

7 Vízrajz A Szigetköz területén a fő tényező a Duna. A Szigetköz földrajzi lehatárolása is a vizekhez kötődik: a Duna és a Mosoni- Duna által közrefogott terület. A felszíni- és a felszín alatti víznek meghatározó szerepe van a táj változásaiban. Állóvizei: néhány állandó vizű morotvató, továbbá olyan morotvák és holtágak, amelyeket időnként elönt a víz, egyébként nádas borit. Felszín alatti vizek: Szigetközben a vízháztartás rendkívül bonyolult. Magas vízállás ugyanis nem akkor jelentkezik, amikor rövidebb ideig tartó nagy mennyiségű csapadék hullik, hanem sorozatos nedves évek esetén, a nedves időszak végén.

8 A természetes vízjárás valamennyi szigetközi vízfolyás, folyó esetén megszűnt. 1995 májusa óta magyar-szlovák kormányközi egyezmény határozza meg, hogy a dunacsúnyi gáton mennyi vizet engednek a Dunába és a Mosoni-Dunába. A hullámtéri ágakba a Dunából vezetnek vizet záráson keresztül. A mentett oldali vízpótló csatornába a szivárgó csatornából jut víz.

9

10  Szigetköz éghajlata kontinentális jellegű medenceéghajlat. A hőmérséklet ingadozása nagyobb, mint a Kisalföldet környező domb- és hegyvidéken, csapadéka kevesebb, eloszlása nyári maximumot és téli minimumot mutat.  A napfényes órák száma évi 1900-2000 között van.  Magyarországon belül a Szigetköz is a magasabb légnyomású területek közé tartozik.

11  A Szigetköz közel 400 km 2 - es területe nedves élőhely, melyen az egyedülálló geomorfológiai, klimatikus, talajtani és vízháztartási adottságok következtében változatos élőhelyek alakultak ki, lehetőséget teremtve gazdag és sokszínű élővilág megtelepedéséhez.  Ezen az ország területének alig 0,4%-át kitevő területen például megtalálható a teljes hazai edényes flóra 47%-a, a hazai halfajok 80%-a.  A Szigetköz otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban másutt nem fordulnak elő.

12 o A Szigetközi Tájvédelmi Körzetet 1987-ben alapították a Szigetköz sajátos vízrendszerének, jellegzetes növény- és állatvilágának megóvására. o A tájvédelmi körzet a Duna és a Mosoni-Duna hullámterének részeit foglalja magába. o Itt élnek a Szigetköz eredeti növény- és állatvilágának maradványai.

13  Timaffy László:  Timaffy László: A Szigetköz vízrajza, Mosonmagyaróvár, 1939  Tőry Kálmán:  Tőry Kálmán: A Duna és szabályozása, Budapest, 1952  Göcsei Imre:  Göcsei Imre: A Szigetköz természetföldrajza, Budapest, 1979  Magyar Tudományos Akadémia:  Magyar Tudományos Akadémia: Szigetköz - környezettudományi kutatások, környezeti állapot, ökológiai követelmények, Budapest, 1993

14  www.bosnagymaros.hu www.bosnagymaros.hu  www.greenfo.hu www.greenfo.hu  www.szigetkozi-monitoring.hu www.szigetkozi-monitoring.hu  www.szigetkoz.eu www.szigetkoz.eu  www.szigetkoz.biz www.szigetkoz.biz  www.hu.wikipedia.org/wiki/Szigetk%C3%B6z www.hu.wikipedia.org/wiki/Szigetk%C3%B6z


Letölteni ppt "Cretin Bettina és Simon Lilla.  Szigetköz  Felszín  Talaj  Vízrajz  Éghajlat  Élővilág  Tájvédelmi körzet  Szakirodalom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések