Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Választott téma: Képek Készítette: Feszt Richárd 11/E Juhász Zita Felkészítő tanár Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola 1204 Budapest, Török Flóris.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Választott téma: Képek Készítette: Feszt Richárd 11/E Juhász Zita Felkészítő tanár Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola 1204 Budapest, Török Flóris."— Előadás másolata:

1 Választott téma: Képek Készítette: Feszt Richárd 11/E Juhász Zita Felkészítő tanár Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola 1204 Budapest, Török Flóris utca 89.

2  Képek szerkesztéséhez több lehetőség is van:  Fájlban tárolt képet illesztünk be a szövegbe.  A vágólapon keresztül egy másik alkalmazásból másolunk át képet a szövegbe. A Word-höz adnak egy hasznos kis képgyűjteményt, ami a Clipart alkönyvtárban található.

3  Képet többféleképpen is beilleszthetünk egy dokumentumba.  A képobjektumot a következő módokon helyezhetjük el:  Négyzetesen körbefuttatva szöveggel.  Szorosan körbefuttatva szöveggel.  Keresztülfuttatva szöveggel.  A szöveg mögé helyezve.  Szöveg körbefutás nélkül.

4  Minden objektum kapcsolódik egy bekezdéshez. Ha az objektumot kijelöljük, egy horgony jelenik meg azelőtt a bekezdés előtt, amelyhez kapcsolódik. A bekezdés és a hozzá tartozó kép alapértelmezésben nem kerülhet külön oldalra, de ez a lehetőség kikapcsolható.

5  A képnek két mérete adható meg: a szélessége és a magassága. A két méretet egymástól függetlenül is megváltoztathatjuk. Ekkor a kép torzul: lapul, vagy hosszúkás lesz, de elkerülhetjük, ha a méretváltoztatás előtt a méretarányt rögzítjük.

6  Fájlban tárolt kép beillesztése Fájlban tárolt kép beillesztése  Kép beillesztése a Clipart-ból Kép beillesztése a Clipart-ból  Kép beillesztése a vágólapról Kép beillesztése a vágólapról  A kép méretének módosítása A kép méretének módosítása  A kép helyzetének megadása A kép helyzetének megadása  A képobjektum pontos méretének megadása A képobjektum pontos méretének megadása  A képobjektum pontos helyzetének megadása A képobjektum pontos helyzetének megadása  A képobjektum körbefolytatása szöveggel (Word 97) A képobjektum körbefolytatása szöveggel (Word 97)  A képobjektum körbefolytatása szöveggel (Word 2000) A képobjektum körbefolytatása szöveggel (Word 2000)  A képobjektum szöveg mögé helyezése A képobjektum szöveg mögé helyezése  A kép keretezése és háttere A kép keretezése és háttere  A horgony beállításai A horgony beállításai

7  Vigyük oda a kurzort, ahová a képet akarjuk illeszteni  Kattintsunk a Beszúrás/Kép … menüpontra.  Válasszuk a Fájlból menüpontot. A megjelenő ablak hasonlít a Fájl/Megnyitás párbeszédablakhoz  Válasszuk ki a kép elérési útját és fájlnevét. OK

8  Vigyük oda a kurzort, ahová a képet akarjuk illeszteni.  Kattintsunk a Beszúrás/Kép … menüpontra  Válasszuk a Clipart menüpontot. Megjelenik a képgyűjtemény kategóriaablaka.  Kattintsunk egyszer a kiválasztott kategóriára, így eljutunk a képekhez.  Kattintsunk egyszer a kiválasztott képre, majd az OK gombra.

9  Vigyük oda a kurzort, ahová a képet akarjuk illeszteni.  Lépjünk át a másik alkalmazásba, jelöljük ki a képet vagy egy részét, és másoljuk a vágólapra ( Szerkesztés/Mentés ).  Lépjünk vissza a szövegbe, és a Szerkesztés/Beillesztés menüponttal illesszük be a vágólapról a képet.

10  Kattintsunk egyszer a képre.  Vigyük az egeret az ábrát befoglaló téglalapon található méretező pontokra. Az egérmutató alakja a méretező pontokon alakú lesz. A sarokpontokat használva a szélesség-magasság arány megmarad.  A bal egérgombbal megfogva a mérető pontokat, változtassuk az objektumot a megfelelő méretűre.  A végén engedjük fel az egérgombot.

11  Vigyük az egérmutatót a kép belsejébe, míg alakú nem lesz.  Húzzunk a képet a megfelelő helyre.  A végén engedjük fel az egérgombot.

12  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Kép menüpontot.  Válasszuk a Méret lapot.  Ha nem akarjuk torzítani a képet, ellenőrizzük, hogy a Rögzített méretarány kapcsoló be van-e kapcsolva.  A Méret és elforgatás keretben a Magasság, illetve Szélesség mezőbe írjuk be a kívánt értékeket.  Az Eredeti méret keretből leolvasható a kép eredeti magassága és szélessége. A Méretarány keretben leolvashatjuk a kép jelenlegi méretét az eredetihez képest.  OK - val lépjünk ki az ablakból.

13  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Kép menüpontot.  Válasszuk Pozíció lapot.  Az Elhelyezés az oldalon keretben a Honnan listákból válasszuk ki a viszonyítási pontot. Legegyszerűbb az Oldal -t választani. Ekkor az oldal bal felső sarkától mérjük a kép távolságát.  A Vízszintesen és Függőlegesen mezőben adjuk meg a kép bal felső sarkának helyzetét.  Ok -val lépjünk ki az ablakból.

14  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Kép menüpontot.  Válasszuk a Szöveg lapot.  Ha semmi sem aktív az ablakon, kattintsunk a Pozíció fülre, és kapcsoljuk be a Szövegen kívülre kapcsolót, majd lépjünk vissza a Szöveg ablakba.  Válasszuk ki a nekünk megfelelő Körbefuttatás stílust és oldalt.  Ok - val lépjünk ki az ablakból.

15  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Objektum menüpontot.  Kattintsunk az Elrendezés fülre, és válasszuk ki a nekünk megfelelő körbefuttatási stílust.  Ha nem találjuk a megfelelő elrendezést, vagy meg akarjuk adni a körbefuttatás oldalát, kattintsunk a Speciális gombra. Egy újabb ablak jelenik meg, melyben a Szöveg körbefuttatása lap további lehetőségeket kínál. Válasszunk ki a megfelelőt, és kattintsunk az Ok-ra.

16  Kattintsunk egyszer a képre az egér jobb gombjával.  Válasszuk a Sorrend menüpontot.  Kattintsunk a Szöveg mögé küldés menüpontra.

17  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Kép menüpontot.  Válasszuk a Színek, vonalak lapot.  A Vonal keretben először válasszunk a Szín listából egy színt.  Adjuk meg a Szaggatott, Stílus és Vastagság listákban a megfelelő vonalformátumot.  A Kitöltés keretben adjuk meg a háttér színét a Szín listából.  OK - val lépjünk ki az ablakból.

18  Kattintsunk egyszer a képre.  Válasszuk a Formátum/Kép menüpontot.  Válasszuk a Pozíció lapot.  Kapcsoljuk be az Objektum áthelyezése a szöveggel kapcsolót, ha azt akarjuk, hogy a szöveg és a képobjektum ne kerülhessen külön oldalra.  Kapcsoljuk be a Horgony zárolása kapcsolót, ha nem akarjuk, hogy a képobjektum elválasztható legyen a bekezdéstől.  Ok - val lépjünk ki az ablakból.

19 Informatikai füzetek: Bodnár István – Magyary Gyula Szövegszerkesztés VÉGE


Letölteni ppt "Választott téma: Képek Készítette: Feszt Richárd 11/E Juhász Zita Felkészítő tanár Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola 1204 Budapest, Török Flóris."

Hasonló előadás


Google Hirdetések