Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szabó Krisztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szabó Krisztina"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szabó Krisztina
Bioélelmiszerek Készítette: Szabó Krisztina Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony

2 Tartalom Bio alma Bio szamóca Bio répa Bio paradicsom Bio saláta
Bio szezámolaj Bio mandarin Bio citrom Bio zöldborsó Bio grapefruit Bio ananász Bio csokoládé

3 Bevezetés Az ökológiai vagy biológiai gazdálkodás kiterjed mind a növénytermesztésre, mind az állattenyésztésre, az ily módon megtermelt növényeket ill. tenyésztett állatokat jelöljük "bio" szóval, valamint az ezekből előállított élelmiszereket nevezzük bio élelmiszereknek. Az ökológiai gazdálkodás környezetünket kímélő gazdálkodási formát jelent, természetes élettani ciklusokon, szerves trágyázáson, biológiai védelmen alapuló termesztés útján. A termelés során mellőzik a szintetikus műtrágyákat és növényvédőszereket, ezáltal olyan élelmiszereket kapunk, amelyekben nincsenek mérgező anyagok, ízük, aromájuk természetes. A bio élelmiszerek fogyasztása révén tehát kíméljük szervezetünket az élelmiszerek útján bevihető káros vegyi anyagoktól. Ezen termékek kíméletes módon kerülnek feldolgozásra, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert nem tartalmaznak.

4 Bio alma Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így jelezték: a tojástól az almáig. Tehát az étkezést almával fejezzük be. Vajon miért? Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer. A rózsa-félék családjába

5 Bio szamóca A ma termesztett szamóca a közhiedelemmel ellntétben nem az erdei eprből nemesítették ki hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye.. Rendkívül finom gyümölcs. Valójában nem is gyümölcséért fogyasztjuk mert a termésnek (gyümölcsnek) az eper felületén lévő magvakat lehetne nevezni. 

6 Bio sárgarépa A sárgarépát szerintem mindenki megismerte már gyerekkorában. Szüleink mindent megtettek, hogy egy falattal többet megegyünk, még ódákat is zengtek jótékony hatásairól A sárgarépa legfontosabb hatóanyaga a béta-karotint már a sárga színe is elárulja, ami az A-vitami provitaminja. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént . 

7 Bio paradicsom A paradicsom mind töltésre, mind sütésre, mind salátába kiváló! A paradicsomban hétféle ásványi anyag, tízféle nyomelem, tizenháromféle vitamin és cukor található. A paradicsom Mexikóból és Közép-Amerikából származik, s Európában csak a XVI. század után vált ismertté :D

8 Bio saláta A salátákról mindenki jól tudja hogy egészségesek és hogy fogysztásuk napi rendszereséggel ajánlott. Mindenki tudja hogy magas vitamin, rost, és ásványianyag tartalma miatt kifejezetten segítik emésztő és inmun rendszerünk működését. A rendszeres salátafogyasztóknak magasabb az E-, C-vitamin, likopin és folsav szintje, mint azoké akik előnyben részesítik a húsos ételeket.

9 Bio szezámolaj A szezámmagolaj a mangán, a nikkel és a vas mellett természetes antioxidánsokat, szezamolt és szezamolint is tartalmaz, emiatt sokáig eltartható.  Használata elsősorban legyengült állapotban vagy idős korban javasolt.

10 Bio mandarin A mandarin a citrusfélék családjának képviselője, citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte. Van benne rengeteg D-vitamin, amely véd az angolkórtól.

11 Bio citrom Fogyasztását ajánljuk elsősorban kismamáknak, csecsemőknek és gyermekeknek, beteg embereknek (daganatos megbetegedések), de megelőzésképpen minden egészségtudatos embernek.

12 Bio csokoládé A csoki evés igazolásaként szolgál egy régi mondásunk, miszerint „a csokoládé boldoggá tesz”! És persze, John G. Tullius megfigyelését a legtöbb ember mosolyogva fogadja: "tízből kilenc ember imádja a csokoládét, a tízedik, pedig hazudik!"

13 Bio zöldborsó A zöldborsó értékes táplálék,magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal-t tartalmaz.

14 Bio grapefruit A narancs és a citrom keresztezéséből jött létre a grapefruit. Ismerünk: fehér, piros, zöld és rozé grapefruitot.

15 Bio ananász Eredeti őshazája Dél-Amerika tróbusain lehetett.Fogyokúrák egyik elengedhetettlen gyümölcse. E gyümölcsnek az illata nagyon édes.

16 Kérdések : 1. Sorolj fel 4 bio ételt!
2. A bio mandarin milyen családba tartozik? 3. Honnan származik a bio paradicsom ? 4. Milyen állapotban alkalmas fogyasztani a bio zöldborót? 5. Sorolj fel legalább 1 olyan bio gyümölcsöt amely vitamint is tartalmaz és nevezd is meg ! 6. Milyen 2 gyümölcs kereszteződéséből jött létre a a bio grapefruit ? 7. Ön szerint igaz John G. Tullius megfigyelése,miszerint 10 ember közül 9 imádja a csokoládét viszont a 10. hazudik ? 8. Tetszett önnek ez a prezentáció?

17 Források

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Szabó Krisztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések