Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló energiák Készítette: Tenke Rita

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló energiák Készítette: Tenke Rita"— Előadás másolata:

1 Megújuló energiák Készítette: Tenke Rita
Felkészítő tanár: Gajgerné Erős Mária ÁMK Sárszentmiklósi Általános Iskola 7003 Sárbogárd, Köztársaság út

2 Megújuló energiaforrás
A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

3 Megújuló energiaforrás
A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Szemben a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.) használatával, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés, vagy a vízszennyezés.

4 Megújuló energiaforrás
A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét, vagy akár az egészét. A fosszilis tüzelőanyagoktól való elhatárolódás különösen fontos, egyrészt a globális felmelegedés megállítása miatt, másrészt a közelgő olajhozam-csúcs fenyegetése miatt.

5 Szélenergia A szélenergia az egyik leggyorsabban fejlődő és az utóbbi időben a legnagyobb kapacitásbővülést elérő megújuló energiaforrás. A szél segítségével termelt energia jelenleg évi 20%-kal növekszik, és rendkívül népszerű Európában és az Egyesült Államokban.

6 Szélenergia

7 Szélturbina A szélturbina a szél energiáját egy lapátszerkezet segítségével forgó mozgássá alakító és azt hasznosító szerkezet. A szélenergia megújuló energia, melyet a szélmotor (szélturbina) fog be. A szélturbina nem igényel jelentősebb karbantartást, viszonylag olcsó a kiépítése, valamint rendkívül megbízható, és nincsenek káros hatásai a környezetre nézve.

8 Házi szélturbina A RidgeBlade fantázianevű, tetőgerincre szerelhető mikro szélkerék kialakításánál fogva már egészen kis szélsebességnél, és változó irányú szél esetén is képes energiát termelni.

9 Házi szélturbina

10 Magyarországi szélerőművek listája
A magyarországi szélerőművek listája a 2011-ig üzembe helyezett szélerőműveket tartalmazza. Magyarországon összesen 37 szélerőmű van, összesen 172 toronnyal, 329 325 kW beépített teljesítménnyel. A legtöbb szélerőmű az ország északnyugati részén, főként Mosonmagyaróvár környékén található.

11 Magyarországi szélerőművek listája
Helyszín Toronyszám Egység-teljesítmény (kW) Összteljesítmény (kW) Üzembe helyezés Inota / Várpalota 1 250 2000 Kulcs 600 2001 Mosonszolnok 2 1200 2002 Mosonmagyaróvár 2003 Bükkaranyos 225 2005 Erk 800 Újrónafő Szápár 1800

12 Magyarországi szélerőművek listája
Helyszín Toronyszám Egység-teljesítmény (kW) Összteljesítmény (kW) Üzembe helyezés Vép 1 600 2005 Mosonmagyaróvár 5 2000 10 000 Mezőtúr 1500 2006 Törökszentmiklós Felsőzsolca 1800 Csetény 2 4000 Mosonszolnok 800 2007

13 Vízenergia A vízenergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesítménye mintegy 715 000 MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.

14 Vízenergia

15 Napenergia A napenergia a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia. Használata történhet fotovoltaikus elektromosság generálásával vagy a hőenergia felhasználásával. A napenergia használata történhet aktív módon, mint a naperőmű vagy a napelem, illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.

16 Napenergia

17 Napelem A napelem vagy foto villamos elem olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (foton befogást) közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre.

18 Napelem

19 Napkollektor A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését feltételezi és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés használatos. 

20 Napkollektor

21 Hőszivattyú A hőszivattyú olyan berendezés, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják.

22 Hőszivattyú

23 Biomassza A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. A biomassza segítségével fosszilis tüzelőanyagok válthatóak ki és ideális esetben az elégetett növényi anyag 1 éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét. A biomasszából, pl. bioetanolként üzemanyag is készíthető.

24 Biomassza

25 Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

26 Geotermikus energia

27 Geotermikus energia A geotermikus energia egy megújuló energiaforrás, ami a legolcsóbb energiák közé tartozik.Magyarországon sok geotermikus energiát használnak fel, sok híres termálfürdő van. A geotermikus fűtés kb. 5 év alatt térül meg. Magyarországon a termálvíz 2 km-nél 120 fok is lehet.

28 Árapály energia Az árapályerőmű a Földet körülvevő vízburok napi kétszeri szintváltozásából eredő energia kiaknázására létrehozott erőmű.

29 Árapály energia

30 Kérdések Mi a megújuló energiaforrás?
Sorolj fel nem megújuló energiaforrásokat! Sorolj fel megújuló energiaforrásokat! Magyarországon mennyi szélerőmű van? Mire szolgál a hőszivattyú? Mi a biomassza? Mi a geotermikus energia, és mire használható fel?

31 Források


Letölteni ppt "Megújuló energiák Készítette: Tenke Rita"

Hasonló előadás


Google Hirdetések