Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereső programok használata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereső programok használata"— Előadás másolata:

1 Kereső programok használata
Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik György Gépipari tagintézmény Iskola címe: 5000, Szolnok, Baross út 37.

2 Kereső programok Mik is azok a kereső programok?
A kereső programok olyan szolgáltatások, amik különböző tartalmak vagy adatbázisok lekövetését segítik elő. Típusai: Webes felületű Szoftveres

3 Webes felületű kereső Bejárás
Hogyan működik egy webkereső? Három munkafázist végez el: Bejárás A bejárás során végiglátogatja az összes elérhető oldalt és lementi azokat. Indexelés (feldolgozás) Az indexelés során kiemeli a különféle kulcsszavakat és fontosabb elemeket. Keresés (kiszolgálás) A felhasználó lekérdezésére találati listát állít elő a beírt szó/szavak alapján.

4 Webes felületű kereső Jelenleg a leggyakrabban használt webes felületű keresőrendszer a Google. A következő ábra szemlélteti a webes kereső – ebben az esetben a Google – részeit.

5 Webes felületű kereső működése

6 Keresőmotorok lehetőségei
Kulcsszavas keresés, ezen belül: Prefixek Operátorok Helyettesítő karakterek Szűrők használata Képkeresés (környező szavak által) Összetett keresés Katalógus Specializált keresés

7 Fontos tudni valók A keresőmotorok a beírt kulccsszavak alapján keresnek, ezért fontos, hogy a megfelelő kulcssszót/kulcsszavakat használjuk a kívánt tartalom eléréséhez. Továbbá lényeges, hogy ne használjunk túl sok címszót. A célzott internetes keresés abból indul ki, amit kérdezni tudunk, és akarunk Ha nem tudunk semmit egy témáról nem leszünk képesek kérdést feltenni vele kapcsolatban Ha egy témában tudunk valamit, de mégsem kérdezünk rá, akkor a téma nem érdekelt bennünket

8 Fontos tudni valók Egyre növekvő problémát jelentenek az úgynevezett fake oldalak. Ezek találatot adnak minden kulcsszóra, de hasznos tartalmat nem nyújtanak. Általában reklám, vagy olyan fájlletöltő oldalak, amelyek megpróbálják kicsalni a pénzt az emberekből.

9 Szoftveres keresés A szoftveres keresőkkel rákereshetünk:
A számítógépünkön található a fájlainra. Egy adott program felületén lévő szövegre (pl.: Adobe Acrobat Reader, Notepad)

10 Szoftveres keresés Fájlkeresés:
A fájlkeresés lényege, hogy egy (vagy több) adott szót vagy kifejezést keresünk a fájlok nevében. A fájlkeresést szűrhetjük a következő szempontok alapján: Méret Létrehozás dátuma Kiterjesztés (típus)

11 Kereső programok használata
Források:


Letölteni ppt "Kereső programok használata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések