Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereső programok használata Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereső programok használata Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik."— Előadás másolata:

1 Kereső programok használata Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik György Gépipari tagintézmény Iskola címe: 5000, Szolnok, Baross út 37.

2 Kereső programok Mik is azok a kereső programok? A kereső programok olyan szolgáltatások, amik különböző tartalmak vagy adatbázisok lekövetését segítik elő.  Típusai: Webes felületű Szoftveres

3 Webes felületű kereső Hogyan működik egy webkereső? Három munkafázist végez el: 1. Bejárás  A bejárás során végiglátogatja az összes elérhető oldalt és lementi azokat. 2. Indexelés (feldolgozás)  Az indexelés során kiemeli a különféle kulcsszavakat és fontosabb elemeket. 3. Keresés (kiszolgálás)  A felhasználó lekérdezésére találati listát állít elő a beírt szó/szavak alapján.

4 Webes felületű kereső Jelenleg a leggyakrabban használt webes felületű keresőrendszer a Google. A következő ábra szemlélteti a webes kereső – ebben az esetben a Google – részeit.

5 Webes felületű kereső működése

6 Keresőmotorok lehetőségei Kulcsszavas keresés, ezen belül:  Prefixek  Operátorok  Helyettesítő karakterek  Szűrők használata Képkeresés (környező szavak által) Összetett keresés Katalógus Specializált keresés

7 Fontos tudni valók A keresőmotorok a beírt kulccsszavak alapján keresnek, ezért fontos, hogy a megfelelő kulcssszót/kulcsszavakat használjuk a kívánt tartalom eléréséhez. Továbbá lényeges, hogy ne használjunk túl sok címszót. A célzott internetes keresés abból indul ki, amit kérdezni tudunk, és akarunk  Ha nem tudunk semmit egy témáról nem leszünk képesek kérdést feltenni vele kapcsolatban  Ha egy témában tudunk valamit, de mégsem kérdezünk rá, akkor a téma nem érdekelt bennünket

8 Fontos tudni valók Egyre növekvő problémát jelentenek az úgynevezett fake oldalak.  Ezek találatot adnak minden kulcsszóra, de hasznos tartalmat nem nyújtanak.  Általában reklám, vagy olyan fájlletöltő oldalak, amelyek megpróbálják kicsalni a pénzt az emberekből.

9 Szoftveres keresés A szoftveres keresőkkel rákereshetünk:  A számítógépünkön található a fájlainra.  Egy adott program felületén lévő szövegre (pl.: Adobe Acrobat Reader, Notepad)

10 Szoftveres keresés Fájlkeresés:  A fájlkeresés lényege, hogy egy (vagy több) adott szót vagy kifejezést keresünk a fájlok nevében. A fájlkeresést szűrhetjük a következő szempontok alapján:  Méret  Létrehozás dátuma  Kiterjesztés (típus)

11 Kereső programok használata Források:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Keres%C5%91rendsze r_%28informatika%29 http://hu.wikipedia.org/wiki/Keres%C5%91rendsze r_%28informatika%29  http://www.google.hu http://www.google.hu


Letölteni ppt "Kereső programok használata Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések