Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes."— Előadás másolata:

1 20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes keresőoldal) használatát! Adjon ötleteket a program hatékony használatához! Adjon segítséget az adatok értelmezéséhez és összehasonlításához! Emelje ki a program előnyeit és hátrányait!

2 Információtartalom vázlata
Információkezelés alapfogalmai Honlapok és különböző fájltípusok kezelése Adatbázis szolgáltatásai Találatok eltárolása Keresés nyelv alapján Adatbázis műveletek Keresési adatok helyes és célszerű megadása (kulcsszó)

3 Keresés: Az a folyamat, amikor általunk megadott szempontok alapján kutatunk egy bizonyos információ/adat után. Honlap: Webhely, weblap, weboldal. Az adott domain névhez tartozó weblapok gyűjteménye, amelyek a tárhelyen (szerver) vannak elhelyezve. Portál: Eredetileg internetes kiindulópont, ahol az ember mindig friss információhoz juthat, szolgáltatásokat vehet igénybe, navigálhat más weboldalakra. Internetes alkalmazás: Manapság egyre inkább igazzá válik az a kijelentés, hogy amelyik háztartásban van számítógép, ott internetkapcsolat is található. A web térhódításával egyre nagyobb igény volt az általánosan használt alkalmazások (programok) weben való elérésére is. Ezek az internetes alkalmazások már olyan magas szintre eljutottak, hogy akár webes operációs rendszereket is találhatunk a világhálón. Adatbázis: Valamely szempontból összetartozó adatok gyűjteménye. Ezeket az adatokat különböző típusú adatbázisokban tárolhatjuk: Hálós (minden adat minden másikkal kapcsolatban áll), Hierarchikus (egy szülőadatnak több származtatott adata is lehet) és Relációs (táblák, rekordok és mezők alkotják). Link (hivatkozás): A hivatkozás egy elérési út, mely elhelyezkedhet szövegen, képen, gombon… Segítségével egyetlen egérkattintással elérhetünk egy adott weboldalt. Webprogramozás (Internetes programozási nyelvek): A honlap- vagy portálfejlesztés manapság egyre speciálisabb megoldásokat kíván, melyeket nem lehet egyetlen sablonnal megoldani. Ilyenkor különböző programozási nyelveket kell a fejlesztőnek használnia. Ezek közül mindig az adott feladat ellátásához szükséges nyelvet kell kiválasztani: HTML, JavaScript, PHP, ASP.NET… Webes objektumok: Minden weblap különböző objektumokat tartalmazhat; ezekből áll össze egységes egésszé. Ilyen objektumok a képek, szövegdobozok, videók, Flash alapú animációk, nyomógombok, választólisták…

4 Weboldalak fájltípusai:
.htm, .html: Statikus weboldal, különböző objektumok megjelenítésére alkalmas. .css: Olyan fájl, amely stílusinformációkat hordoz, így a weboldal kinézete könnyedén átvihető egy másikra. .as: Flash alapú webanimációkhoz használt utasításokat tároló fájl. .js: JavaScript fájl, mely a weboldalak dinamikussá tételében játszik fontos szerepet. Képes egyszerűbb internetes alkalmazások készítésére. .php: A legelterjedtebb szerveroldali programozási nyelven írt fájl. Képes az adatbázisok kezelésére, internetes alkalmazások készítésére. .asp: A Microsoft cég saját fejlesztése. Lényegében ugyanarra képes, mint a .php, de Európában a kettő közül ennek kisebb a támogatottsága.

5 Mikor keresünk, azt minden esetben egy bizonyos adatbázisból, lekérdezések segítségével tesszük meg, még ha ez kívülről nem is látszik. Az internetes keresőoldalak (legyen az általános vagy speciális célú kereső) túlnyomó többségben SQL (Structured Query Language) nyelven írt adatbázisokat használnak, ezen belül is leginkább a MySQL-t (főleg azért, mert sokkal egyszerűbb a felépítése és a kezelése is). Ahhoz, hogy egy ilyen adatbázist különösebb programozói tudás nélkül (akár magas szinten is) használjunk, szükség van egy ún. szerveroldali programozási nyelvre, ami kezeli az adatbázist. Ilyen például a PHP és a Microsoft által kifejlesztett ASP.NET. Ezen programozási nyelvek önmagukban nem elegek, szükség van egy kis kiegészítésre, ami az egészet formára szabja. Ehhez szokták alkalmazni a HTML (HyperText Markup Language), JavaScript és CSS (Cascading Style Sheets) nyelveket. Ezek nem képesek adatbázis-kezelésre, internetes alkalmazások készítésére, viszont a design kialakításában elengedhetetlenek. Maga az adatbázis szerkezetileg nagyon egyszerű, relációs modellt használ alapul. Táblák építik fel, melyekben rekordok (sorok) és mezők (oszlopok) találhatóak. Ezekben tároljuk az adatokat, és innen kérhetjük le őket lekérdezések segítségével, de (jogosultságtól függően) lehetőségünk van új információkat tárolni az adatbázisban és törölni abból, ill. módosítani azt.

6 A Google a világ legnépszerűbb keresőoldala, megbízható és ha jól használjuk, fontos eszköz az online böngészésben (A régi betárcsázós internet esetében még célszerű volt a weboldal betöltődése után megszakítani a kapcsolatot és offline – kapcsolat nélkül – folytatni a böngészést).

7 Szolgáltatásai között megtalálhatók a következők:
Adott nyelvre beállított keresés (Például, hogy csak magyar nyelvű találatokat mutasson) Fájlformátum-szűrés Domain névre beállított feltételek Régió kiválasztása A weboldal internetre történő felkerülésének időpontja alapján való keresés Pontos találatok mutatása, megközelítő keresés Hasonlítás más oldalakhoz Különféle biztonsági beállítások

8 Pontos találatok mutatása, megközelítő keresés
Ezt különböző speciális kiegészítő-karakterekkel tehetjük meg. Egyik ilyen az idézőjel, mely a tökéletesen pontos keresést szolgálja. Ha például nem emlékszünk egy weboldal pontos elérési helyére, de tudjuk, hogy […] a később beépült nyelvi elemek körében nagyon nagy az eltérés szöveget tartalmazza, akkor ezt idézőjelek közé írva kereshetjük a legpontosabban:

9 Megközelítő keresés Megközelítő keresés esetén ismerünk néhány részletet, de pontos adatokat nem; ilyenkor kulcsszavas keresés ajánlott, vagy helyettesítő karakterek használata. A kulcsszavas keresés példájaként nézzük meg, hogyan lehetne megkeresni a Buckingham-palota nyitvatartását: Ilyenkor a keresőbe a buckingham-palota+nyitvatartás kifejezést írjuk. Ez azt eredményezi, hogy minden olyan weboldalt megjelöl találatként, melyen szerepel az, hogy buckingham-palota és az is, hogy nyitvatartás. Ugyan ezen keresés megváltoztatása olyan módon, hogy a plusz jel helyére mínusz jelet írunk azt eredményezi, hogy a jel utáni szót kivonja a keresésből (nem keresi).

10 Helyettesítő karakter
Helyettesítő karakterként a * (korlátlan mennyiségű betűt, számot, vagy speciális karaktert helyettesít) és a ? (egyetlen karaktert helyettesít) karaktereket szokás használni. Maradjunk a Buckingham-palota keresésénél, de most általánosan minden rá vonatkozó információt keressünk mégpedig úgy, hogy feltételezzük, hogy nem ismerjük a hely pontos nevét, csak annyit, hogy Buckingham. Ekkor így keresünk: buckingham*

11 Helyettesítő karakter
Ha viszont azt nem tudjuk, hogy például a második betű milyen karakter, akkor egyszerűen ennyi a dolgunk: b?ckingham Az ilyen típusú kereséseket a Google nem minden esetben tolerálja, ilyenkor felkínál nekünk egy lehetőséget, miszerint megpróbálja „kitalálni”, hogy mit is szerettünk volna keresni. Ezen kereső az elsők között volt azok között, amelyek felkínáltak nekünk bizonyos keresési lehetőségeket a beírt karakterek alapján. Ez lényegében egy egyszerű lekérdezés segítségével történt/történik. Minden ilyen kereső rendelkezik egy kulcsszavakat tartalmazó adatbázissal, mely segíti a keresést az imént említett módon. Minél pontosabb az adatbázis, annál célravezetőbb lehetőségeket kínál a kereső.


Letölteni ppt "20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések