Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HTML alapjai Készítette: Havlik Barnabás Forrás:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HTML alapjai Készítette: Havlik Barnabás Forrás:"— Előadás másolata:

1 A HTML alapjai Készítette: Havlik Barnabás Forrás: http://progkor.inf.elte.hu/html/alapok.htm http://www.kovats-karcag.sulinet.hu/elokeszito/informatika_tananyagok.html

2 HTML A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki Szöveget, képeket, nyomógombokat, hipertextes hivatkozásokat (azaz linkeket) tartalmazhat Jegyzettömbbel, vagy karakteres szövegszerkesztővel is szerkeszthető Fájlkiterjesztése: *.htm, vagy *.html Platform független A formázási műveleteket is szövegesen írja le

3 Felépítése viszonylag egyszerű: két részből áll-> fej, test. Az egyes egységek neveit, valamint a formázási utasításokat relációjelek közé tesszük. Ezeket TAG-eknek nevezzük. A TAG-ek többségét le kell zárni, ezt a / jellel jelöljük. Fejléc!. Ez már maga a szöveg..

4 Szövegformázás A „BODY” részbe írjuk a szövegünket. Ezen belül formázunk a szöveg közben. Az adott parancsot „ ” jel közé írjuk szövegen belül. Ha nem intézkedünk arról, hol legyen új sor kezdés, akkor a böngésző annyi szöveget tesz egy sorba, amennyit bír, és szóhatáron kezd új sort. Ha feltétlen új sort akarunk kezdeni azt a paranccsal tehetjük meg. paranccsal új bekezdést kezdhetünk. A betűket is különböző paranccsal állíthatjuk be: félkövér: félkövér dőlt: dőlt aláhúzott: aláhúzott villogó: villogó

5 Betűméret & szín "FONT" paranccsal: betűméretet vagy betűszínt állíthatunk be. 1-től indul. =) Pl: 3as méret 27-es betűméret Színeket: színkóddal vagy angol elnevezéssel. Az RGB (Red=piros, Green=zöld, Blue=kék) kód 16-os számrendszerben írandó, és így a piros-zöld-kék arányt több, mint 16 millió módon adhatjuk meg (#000000 és #FFFFFF között). Pl: kisautó ez a piros. fenyőfa zöld Balaton kék. Ezek kombinációjából jön össze az a rengeteg szín. =) (számokat is írhatunk a parancsba, nem csak az abc első 6 betűjét!)

6 Link beszúrás Az un. „A” paranccsal ágyazhatunk linket a szövegunkbe, eképpen: Saját weboldalunk Ha az éppen mutatott html lappal azonos directoryban levő, "lapok" nevű aldirectoryban lenne az „idojaras.htm" nevű fájl, akkor HREF=weboldal/idojaras.htm lenne a hivatkozás. Web-es linket eképpen tudunk beágyazni Origo Ez így néz ki: Origo A lényeg a „http://”-en van.

7 Kép beszúrása Az „ALIGN=left” vagy „ALIGN=right” paranccsal eldönhetjük hogy jobbra vagy balra kerüljön a kép. A „HSPACE=‘’ ill,,VSPACE=‘’ kóddal a kép alatti illetve feletti üres részt adhatjuk meg képpontban. A "HEIGHT=" ill. "WIDTH=„-el a kép méretét adhatjuk meg szintén képpontban. (amennyiben nem az eredeti méretet akarjuk alkalmazni) Pl: (balra igazított kép, alatta felette 10képpont távolság.) Fontos! jelet nem teszünk külön külön minden parancs elé/mögé!

8 Felsorolás Felsorolást az alábbi parancsokkal írhatunk: első második harmadik bekezdés. Ez így fog kinézni: első második harmadik bekezdés.

9 Többszintes felsorolás Szintén különböző paranccsal tudunk többszintes felsorolást alkalmazni. Ezt a feljebb említett után írjuk. Pl: Ázsia Japán> Ez így fog kinézni: Ázsia  Japán Természetesen nem attól függ a listaelemek beljebb kezdése, hogy a html szövegben hol kezdjük őket. Azt is láthatjuk, hogy a html vezérlő jelek kis- és nagybetűkkel is írhatók.

10 Köszönöm a figyelmet! ->További html szerkesztés segédlet: http://progkor.inf.elte.hu/html/alapok.htm


Letölteni ppt "A HTML alapjai Készítette: Havlik Barnabás Forrás:"
Google Hirdetések