Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HTML dokumentum felépítése a dokumentum kezdete fejléc címmező, a dokumentumnév megadása (titulus) (név) bezárás fejléc bezárása a dokumentum törzsének.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HTML dokumentum felépítése a dokumentum kezdete fejléc címmező, a dokumentumnév megadása (titulus) (név) bezárás fejléc bezárása a dokumentum törzsének."— Előadás másolata:

1 HTML dokumentum felépítése a dokumentum kezdete fejléc címmező, a dokumentumnév megadása (titulus) (név) bezárás fejléc bezárása a dokumentum törzsének kezdete (ide kerülnek az utasítások, amelyet a böngésző megjelenít) Azok a parancsok, amelyekről tanulunk, mind ide a törzsbe kerülnek majd. (Csupán a címet kell a címmezőbe írni.) a dokumentum törzsének vége a dokumentum vége, lezárás

2 Hivatkozás egy html lapra TOVÁBB /frame használat esetén/ - a href azt jelenti: kapcsolat - 2lecke.html  ahová lépni szeretnék - /a  a parancs bezárása Egy dokumentumon belül is ugorhatunk, illetve egy másik dokumentum adott pontjára is ugorhatunk, ha megfelelő címkéket helyezünk el. SZÖVEG A "CIMKE" kifejezés egy tetszőleges karakteres kifejezés lehet. A cimkére így hivatkozhatunk. SZÖVEG

3 Háttérkép beillesztése Pl: a "hatter1.gif" beillesztése a következő: Háttérszín megadása

4 Színek megadása A színek hatjegyű kódszámát a # - jel után kell írni! Az RGB színvilágot, (azt jelenti, Red-Green-Blue=vörös-zöld-kék,) ami nem azonos a hagyományos festékszínekkel, hatjegyű, 16-os számrendszerbeli számokkal lehet leírni. Többmillió színt lehet így megadni. A tíz számjegyen kívül, (0 - 9) még az a, b, c, d, e, f, betűk használatosak. A három főszín számára két-két karakter áll rendelkezésre. (Így lesz a kód hatjegyű.) Fények esetében a színek legerősebb árnyalata:00, a leggyengébb=ff. (pl: fekete=#000000, fehér=#ffffff, a tűzpiros=#00ffff, a zöld=#ff00ff, a kék=#0000ff) Érdemes kipróbálni, mindenféle számokat, betűket: pl: a #3f90a2 kód... ILYEN... A parancsot így add meg:

5 Betűk megadása A betűket (font) 3 dolog jellemzi: 1.Típus (face) 2.Méret (size) 3.Szín (color) Parancsa: - 1.) Típus -- Példa: - 2.) A betűk méretezését kétféleképpen tehetjük: a betűnagyság megadásával (pl: font size=4) (az alapértelmezett) betűméret növelésével (pl: font size=+2) 3.) A betűk színét a már megismert módszerrel adhatjuk meg. Példa: font color=#ff0000 eredménye: piros betűk. Ha a betűk minden tulajdonságát egyszerre szeretnénk megadni, akkor a utasítást elegendő egyszer leírni. Példa:

6 Szövegformázás A szövegformázás elemei lehetnek a következők: 1. Fejlécek 2. Szöveg rendezése o jobbra  align=right o balra  left o középre  center 3. Szöveg tagolása o bekezdések  o soremelés  o szóköz 

7 FEJLÉCEK: Azt is mondhatnánk, főcímek, melyek a lap tetejére (is), középre kerülnek. A HTML- nyelv ebből hatot automatikusan megformáz. A parancs:,,... illetve azok lezárása,,,... A h1 a legnagyobb, a h6 a legkisebb betűkkel formáz. A szöveg elrendezése: angol szavakkal kell megadni a parancsokat: és azok lezárása közé írjuk a szöveget. A hosszú, egybefüggő szöveg unalmas és fárasztó, ezért vannak a "tördelő" parancsok: sortörtés (sor vége, új sor) Nem kell lezárni! bekezdés Nem kell lezárni! szóköz egymás után többet beillesztve nő a két szó közti távolság. Nincs "kacsacsőr” és nincs mit lezárni sem!

8 Számozott sor, lista Ahogy az kitűnik a felsorolásból a HTML-nyelv több "szinten" képes a listát rendezni. Az egyes szintekhez tartozó parancsok a következők: számozott sorok jelzett sorok az egyes sorok elemei (nem kell lezárni!) jelzett sorok lezárása számozott sorok lezárása Arra kell ügyelni a parancsok begépelésénél, hogy a megnyitások sorrendjében zárjuk az utasításokat.

9 Az elemek egymással tetszőlegesen variálhatók, íme két változat, utána neked kell gyakorolni a listakészítést: Számozott listában jelzett sorok az első számozott sor első eleme második eleme harmadik eleme a második számozott sor első eleme második eleme harmadik eleme a harmadik számozott sor Jelzett listában számozott és jelzett sorok az első főelem első számozott sora a második számozott sora első eleme második eleme a harmadik számozott sora a második főelem a harmadik főelem

10 Táblázat készítés A táblázat: sorokból és oszlopokból áll. A HTML lap összeállításához pedig elengedhetetlenül szükséges, ha igazán szép, rendezett lapot akarunk készíteni. A kiadandó parancssor a következő: 2 soros - 3 oszlopos tábla (2 X 3) táblázat eleje a táblázat első sora az 1. sor első eleme az 1. sor második eleme az 1. sor harmadik eleme a táblázat első sorának vége a táblázat második sora a 2. sor első eleme a 2. sor második eleme a 2. sor harmadik eleme a táblázat második sorának vége a táblázat vége

11 További formázó utasítások táblázatra: 1.) A táblázat helyzetét a már ismert left, center, right utasításokkal adhatjuk meg. 2.) Megadhatjuk a táblázat méretét. (általában csak a szélességet szoktuk, a magasság úgyis a tartalomtól függ.) Parancsa: a képenyő teljes szélessége a képenyő szélességének fele...stb. A HTML dokumentum bármely elemének méretét megadhatod a width=szélesség, ill. a height= hosszúság parancsokkal.

12 3.) A cellák egymástól való távolságát, illetve a cellabélést. cellspacing= a cellák távolsága cellpadding= a cellabélés (ha meg van adva 2-3 egység a cellabélésre, a betűk nem érnek egészen a cella széléig, és így nem folyik össze az írás.) 4.) Meghatározhatjuk legyn-e keret (border), vagy sem, ha igen milyen széles legyen. border= keret (bordűr) Ha szöveget formázunk táblázattal (hasábokat, bekezdéseket, stb.) a border=0 - át válasszuk, azaz nem fog látszani a táblázat szegélye.

13 5.) A táblázatnak, vagy egyes celláknak megadhatjuk a háttérszínét. Teljesen ugyanúgy járunk el, mint a törzs (body) hátterénél: Ha az egész táblát színezzük: bgcolor=#...... background= ha a cellát: { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2140089/slides/slide_13.jpg", "name": "5.) A táblázatnak, vagy egyes celláknak megadhatjuk a háttérszínét.", "description": "Teljesen ugyanúgy járunk el, mint a törzs (body) hátterénél: Ha az egész táblát színezzük: bgcolor=#...... background= ha a cellát:

14 A táblázatnak nevet is adhatunk, melyet a (caption=felirat) szimbólumok közé kell elhelyeznünk. Azt, hogy a név a táblázat alá vagy fölé kerüljön az align=top illetve align=bottom opcióval dönthetjük el. (align=elrendezés, top=felül, bottom=alul). Ha az alignt nem tüntetjük fel, az alaphelyzetben top. Az alábbi példák egy 1x2-es táblázatot állítanak elő alsó és felső feliratozással: név felül 1. elem 2. elem

15 cellaelem cellaelem közép jobb

16 1. 2. cellaelem cellaelem

17 az első cellaelem egy viszonylag hosszú szöveg, így egészen biztosan nem fér el egy sorban felül alul alaphelyzet

18 Képek beillesztése Képeket bárhonnan (CD-ről, az Internetről, scanner-ről...stb.) beilleszthetsz, de előbb MÁSOLD BE a honlapot tartalmazó mappába! A beillesztő parancs nagyon egyszerű: { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.hu/8/2140089/slides/slide_18.jpg", "name": "Képek beillesztése Képeket bárhonnan (CD-ről, az Internetről, scanner-ről...stb.) beilleszthetsz, de előbb MÁSOLD BE a honlapot tartalmazó mappába.", "description": "A beillesztő parancs nagyon egyszerű:

19


Letölteni ppt "HTML dokumentum felépítése a dokumentum kezdete fejléc címmező, a dokumentumnév megadása (titulus) (név) bezárás fejléc bezárása a dokumentum törzsének."
Google Hirdetések