Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest."— Előadás másolata:

1 Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest Rákospatak utca 101.

2 A kezdeti papíralapú technológia magában foglalja a lyukkártyás, lyukszalagos technikákat. A mágneses adattároláshoz tartozó mágnesdobot, mágnesszalagot, floppy lemezt és winchestert használnak. Az optikai tárolókkörébe tartoznak CD-k, DVD-k és fajtáik, az elektronikus tárolási elven működő pendrive-ok, különböző memóriakártyák és az SSD-k. lyukkártya SSD

3 172518701940- es évek 1950- es évek 1960- as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek 2000-es évek Napjaink Lyukkártya Lyukszalag Mágnesdob Mágnesszalag Merevlemez Hajlékonylemez CD DVD NG-DVD Pendrive Memóriakártyák SSD A háttértárolók időbeli elterjedése

4 Mágneses alapú adattárolók Mágnesszalag A mágneses adattárolás lényege, hogy a lemez felületet mágnesezhető anyaggal vonják be. Banki adatok hangrögzítésére használják. Könnyen megsérül elszakad, mert ez műanyag szalag. A szalag elrendezése szerint cserélhető orsós, végtelenített hurok vagy cserélhető kazettás. Az információ mennyisége az írássűrűségtől függ. Az információt blokkolva osztva tárolja, és jeleket rögzítenek. Merevlemez Minden számítógépben van merevlemez vagy más néven Winchester. Számítógépes programok nagy mennyiségű információ tárolására alkalmas adathordozó eszköz.

5 Optikai adattárolók CD Az optikai adattárolás 1990-es években elterjedt informatikai tároló eljárás. A műanyag lemez felületét fényvisszaverő réteggel vonják be. A mélyedések, azaz a pitek tárolják az információt. (Pitek = Optikai tárolóeszköz, amelyről az információt lézersugár segítségével olvassák le.) DVD A DVD lemez mérete ugyanakkora mint a CD-é csak az adatsűrűséget megnövelték így nagyobb tárhellyel rendelkezik. A DVD-ket kisebb hullámhosszúsági fény olvassa le. A DVD fejlődése 1996-ban kezdett el jobban fejlődni amikor a mozifilmek házi lejátszása nőtt. Kifejlesztették, hogy egy lemezre 135 perces film férjen el.

6 DVD-R Kétféle írási technológiával lehet a lemezeket írni, az egyik a plusz (+), a másik a mínusz (–). A DVD-R és a DVD+R lemezek bevonata különböző. DVD-RW 1999-ben jelent meg az újraírható DVD-RW (DVD-ReWriteable) lemez. Fényvisszaverő képessége alacsonyabb a korábbi DVD fajtákhoz képes. NG DVD Rövidítése Next-generation DVD (következő generációs DVD). 2003- ban jelent meg, a hagyományos DVD-vel szemben az a különbség, hogy új videókódolási technológiát használnak.

7 Pendrive A pendrive olyan adattároló eszköz, mely Flash memóriát tartalmaz és USB porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Előnye, hogy a működtetéséhez nincs szükség külső energiaforrásra. Hátránya, hogy csatlakozója megsérülhet, adatcsere csak számítógéphez csatlakoztatva valósulhat meg. Egy általános pendrive belső részei10 1USB-csatlakozó 2USB-vezérlőmodul 3Ellenőrző pontok 4Flash-csip 5Kvarc-oszcillátor 6LED 7Írásvédelmi kapcsoló 8 Egy második memóriacsip helye Elektronikus háttértárak

8 Memóriakártya Leggyakrabban digitális fényképezőgépeknél és mobiltelefonoknál használják. SSD Az SSD (Solid State Disk) egy félvezetős, mozgó alkatrészeket nem, hanem chipeket tartalmazó merevlemezként használható háttértároló. 1970-es években fejlesztették ki. Ez egy elektromosan módosítható ROM volt. Hátránya, hogy a flashalapú SSD-k memóriacellái nem a végtelenségig tűrik az írás/törlés folyamatát, ezért élettartamuk kifogásolható. Előnye nagy sebessége, kis fogyasztása, és zajtalanul működnek.

9 Források mek.oszk.hu/08400/08428/08428.doc http://hu.wikipedia.org/wiki/Pendrive


Letölteni ppt "Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest."

Hasonló előadás


Google Hirdetések