Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté Felkészítő tanár: Likó Péter Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és Tagiskolái, Inotai Tagiskola 8104 Várpalota,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté Felkészítő tanár: Likó Péter Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és Tagiskolái, Inotai Tagiskola 8104 Várpalota,"— Előadás másolata:

1 A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté Felkészítő tanár: Likó Péter Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és Tagiskolái, Inotai Tagiskola 8104 Várpalota, Készenléti lakótelep 24.

2 Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: a számokat Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető.

3 Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: a számokat Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető.

4 Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető.

5 Tudod-e még? Mekkora egy bit és egy bájt adatmennyiség? Mi a különbség a RAM és a ROM között? Milyen célt szolgál a közvetlen elérésű memória ? Mit nevezünk tárolókapacitásnak ?

6 H á tt é rt á rol ó kon A feladatuk : M egőrizz é k az adatokat a sz á m í t ó g é p kikapcsol á sa ut á n N agy mennyis é gű adatot legyenek képesek t á rolni Adatok tárolása történhet: A már ismert közvetlen elérésű tárolókon (memóriák) bár gyorsak de drágák és általában kicsik a gép kikapcsolásakor az adatok elvesznek

7 A lyukkártya és a lyukszalag Papíralapú háttértárak: LyukkártyaLyukszalag Használatának vége A XX század vége Olvasás módja Mechanikai vagy optikai úton CserélhetőségCserélhető ÚjraírhatóságNem lehetséges Utóélet Könyvtárak, autópályajegyek, mosógépek, szavazás, „Millipede-technológia” Szerszámgépvezérlés, Folyamatszabályozás, ügyviteli gépeknél Használatukat a mechanikus adatfeldolgozásból vette át a számítástechnika. A hordozón elhelyezett lyukak (perforációk) képviselték az adatokat. Nem törölhetők, nem írhatók újra!

8 Mágneses alapú adattárolók A mágneses adattárolás lényege, hogy a hordozó felületét mágnesezhető anyaggal vonják be, ez tárolja a megfelelő jeleket. merevlemez mágnesdob mágnesszalag hajlékonylemez

9 Mágnesszalag Az orsós mágnesszalag volt a legelterjedtebb soros hozzáférésű tároló. A mikrokazetta már egy fejlettebb irányvonalat képviselt, amelynek kapacitása akár a terrabájtig is terjedhetett. Hátrányai: a sérülékenység és a hosszú adatátviteli sebesség.

10 Hajlékonylemez A hajlékonylemez, vagy más néven floppy az IBM által kifejlesztett mágneses háttértárak egyik fajtája. A számítástechnikában az 1970-es évektől az 1990-es évek végéig volt meghatározó jelentőségű a mágneses hajlékonylemez. A legszélesebb körben és leggyakrabban alkalmazott háttértároló volt a floppy lemez, de a mai modern g é peken m á r nem haszn á lj á k, mert kevés adatmennyiséget tud tárolni.

11 Merevlemez Általában minden számítógépben megtalálható adattároló eszköz a merevlemez (winchester). 1955-ben elkészült a világ első RAMAC nevezetű 971 kg-ot nyomó merevlemezes adattárolója. A merevlemez szinte évről évre kisebb-nagyobb változtatásokon ment keresztül, mindvégig a tárkapacitás növelésére, a fizikai méret csökkentésére és a minőség fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Jelenleg 2 terrabyte (külső merevlemez) a merevlemez-kapacitás csúcs. A merevlemez ütődés hatására sérülékeny lehet.

12 Optikai adattárolók Az adathordoz ó kat vörös lézerfény í rja- olvassa. Mára már egy meghajtó olvassa és írja a DVD- ket és a CD-ket. CD DVD

13 Optikai adattárolók működése

14 CD Tárolókapacitása: 700 MB. A CD nagy előnye, hogy az adatokat valamivel biztonságosabban lehet tárolni. Angolul Compact Disc – Read Only Memory, vagyis csak olvasható, nem törölhető adattároló. » +R/-R: egyszer í rhat ó » ROM: csak olvashat ó » RW: ú jra í rhat ó A CD-MO (Magneto Optical) lemez az optikai és a mágneses háttértárolás határán helyezkedik el.

15 DVD A D VD lemez fizikai mérete megegyezik a CD méretével. DVD fajtájaDVD5DVD9DVD18 Tárolókapacitás4,7 GB8,5 GB17 GB A DVD-ket eredetileg kép tárolására fejlesztették ki. A DVD technológia szerepe 1996-ban a mozifilmek házi lejátszása iránti érdeklődéssel egy ütemben nőtt meg. Addig egy filmet két CD-lemezen lehetetett tárolni. A DVD lehet egy- vagy kétrétegű, egy- illetve kétoldalas.

16 Pendrive (USB flash drive) A pendrive egy kulcstartó méretű adattároló eszköz, 2000-ben jelent meg. A pendrive nyomtatott áramkört tartalmaz, amely flash memóriaként funkcionál. Mára már rengeteg formában kapható:

17 Memóriakártyák A memóriakártyák felhasználása az 1990-es évek közepétől, illetve végétől számítva igen jelentőssé vált. Legelterjedtebb használatuk a digitális fényképezőgépeknél mutatkozik. Ismertebb fajtái: Smartmedia, MMC SD CF Microdrive XD picture card Memory stick

18 Ellenőrző kérdések Otthon milyen háttértárolókat használsz? Sorold fel a mágneses és az optikai elven működő háttértárolókat!

19 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1r http://mek.oszk.hu/08400/08428/08428.doc A képek: http://drbyte.shp.hu/hpc/web.php?a=drbyte&o=adatmentes _cd_rol_5GNd http://prohardver.hu/teszt/dvd- iras_lassan_jarj_tovabb_ersz/bevezeto.html


Letölteni ppt "A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté Felkészítő tanár: Likó Péter Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és Tagiskolái, Inotai Tagiskola 8104 Várpalota,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések