Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály."— Előadás másolata:

1

2 Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Szakmai Intézet Urbanisztika Tanszék Építési Ismeretek I 1. előadás

3 2 Az építészeti tervezés gyakorlata Az „Építési ismeretek” tárgyon belül az építészeti tervezés alapjainak ismertetésre kerülő elméleti tananyaga elsősorban a gyakorlati tervezést szolgálja Az „Építési ismeretek” tárgyon belül az építészeti tervezés alapjainak ismertetésre kerülő elméleti tananyaga elsősorban a gyakorlati tervezést szolgálja A tárgyalt ismeretek elsősorban lakóépületek tervezését célozzák, ahhoz szükségesek, de nem elégségesek. A tárgyalt ismeretek elsősorban lakóépületek tervezését célozzák, ahhoz szükségesek, de nem elégségesek. Az építészeti tervezés alkotói folyamat, amely csak bizonyos ismeretanyag birtokában végezhető, de a tervező ösztönös értékítéleteit, érzelmeit, ízlését, formaérzékét, fantáziáját és alkotói készségét nem nélkülözheti. Ezek a készségek könyvből nem sajátíthatók el, csak a folyamatos gyakorlat és felkészült oktatóval való személyes együttműködés útján fejleszthetők. Az építészeti tervezés alkotói folyamat, amely csak bizonyos ismeretanyag birtokában végezhető, de a tervező ösztönös értékítéleteit, érzelmeit, ízlését, formaérzékét, fantáziáját és alkotói készségét nem nélkülözheti. Ezek a készségek könyvből nem sajátíthatók el, csak a folyamatos gyakorlat és felkészült oktatóval való személyes együttműködés útján fejleszthetők.

4 3 Az előadások tárgya Az építészeti tervezéssel foglalkozó előadások központi témája a lakás alapvető funkciójának tervezése, megfelelő használati érték biztosítása. Az előadások az alábbi tankönyv ismeretanyagát veszik alapul: DR. BITÓ JÁNOS: LAKÓHÁZAK TERVEZÉSE, B+V Kiadó, 2004 Az épületszerkezeti, állékonysági, épületfizikai szempontok ismertetését elsősorban az „Építési ismeretek” tárgy épületszerkezettannal foglalkozó előadásai szolgálják, az épülettervezéssel foglalkozó tárgy keretében ezeket a témákat olyan mélységig érintjük, amely a lakóépület tereinek elrendezését, főbb formáinak kialakítását és komfortját alapvetően befolyásolják. Az esztétikai minőség kérdését az előadások az egyes témákhoz kapcsolódóan bemutatott példákon keresztül érintik. Az építészet esztétikai, művészi aspektusa az épületek rendeltetésétől független, de mivel az építészeti minőség meghatározója, a tervezési gyakorlatok érintik a térformák, tömegformák, lépték és ritmus, anyaghasználat és a stiláris problémák alapvető kérdéseit.

5 4 Az építészeti minőség - Nem lehet építészetileg színvonalas az olyan ház, amely tetszetős, de használhatatlan, vagy formái ellentmondanak a felhasznált anyagok és építőelemek természetéből fakadó összeépítési szabályoknak. - A tétel fordítva is igaz: a használhatóság és szerkezeti ésszerűség önmagában nem hoz létre igazi építészeti értéket, ha a ház nem hordoz valamilyen eszmeiséget, nem közvetíti alkotójának érzékileg felfogható üzenetét. A ház építészeti minősége csak az épület egységében mérhető:

6 5 Az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása Az építészeti tervezéshez szükséges ismeretek csak analitikus módszerrel közölhetők meg. Az építészeti tervezéshez szükséges ismeretek csak analitikus módszerrel közölhetők meg. Az ismeretek szintézise a tervezés gyakorlatában valósul meg. Az ismeretek szintézise a tervezés gyakorlatában valósul meg. A tervezés során az analízis részterületein érvényes értékelési szempontok gyakran kerülnek ellentmondásba egymással. A tervezés során az analízis részterületein érvényes értékelési szempontok gyakran kerülnek ellentmondásba egymással. Az építészeti tervezés egyik legfontosabb mozzanata a különböző, egymás rovására érvényesíthető értékek optimális egyensúlyának megteremtése.

7 6 Előírások, követelmények, ajánlások Az építészeti tervezést mindenkor megkötik az érvényes építési jogszabályok és előírások, melyek a hazai gyakorlatban meglehetősen gyakran változnak. Ezért az előadások elsősorban az előírások és követelmények indokainak, céljainak ismertetésére fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mindig a tervezés idején érvényes előírásokat kell mérvadónak tekinteni. Az építészeti tervezést mindenkor megkötik az érvényes építési jogszabályok és előírások, melyek a hazai gyakorlatban meglehetősen gyakran változnak. Ezért az előadások elsősorban az előírások és követelmények indokainak, céljainak ismertetésére fektetnek nagyobb hangsúlyt. Mindig a tervezés idején érvényes előírásokat kell mérvadónak tekinteni. Az érvényes előírások követelményein, illetve elemi kívánalmakon túlmenően - ezek hiányosságait áthidalandó – az előadások során olyan ajánlásokat fektetünk le, melyek a lakások használati értékében szintén meghatározóak. Az érvényes előírások követelményein, illetve elemi kívánalmakon túlmenően - ezek hiányosságait áthidalandó – az előadások során olyan ajánlásokat fektetünk le, melyek a lakások használati értékében szintén meghatározóak.


Letölteni ppt "Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések