Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei"— Előadás másolata:

1 A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Kaszás Ferenc docens PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Bobály János minőségvédelmi vezető - KŐKA Kft

2 A komlói piroxén- és amfiból-andezit minerológiai és különböző kőzetfizikai vizsgálatait a BME Építőanyagok és Mérnökgeológia tanszékén elvégezték és dokumentálták. Jelen előadás olyan geotechnikai jellegű vizsgálatokat ismertet, melyek a komlói andezit-bányatermékeknek különféle építőipari területen történt felhasználásával és a tapasztalatokkal foglalkozik. A bányatermékekkel a piaci igényt mennyiségi és minőségi szempontból teljes mértékben ki tudják elégíteni. A felhasználás a beruházások mennyiségének a függvényében egyre nő, mert az eredeti vulkanit-anyag, valamint a belőle előállított termékek minősége kiváló. Az előadásban – esettanulmányokként – a különböző andezit-kőzúzalékoknak az építőipari felhasználása kerül rövid ismertetésre.

3 Pécs keleti Ipari Parkjába letelepülő Pólus Center Kereskedelmi és Szolgáltató Központ alapozás-tervezésénél – a rendkívül agresszív talajvíz miatt - nagyátmérőjű kavicscölöpök betervezése történt, durva szemcsés andezit-termék alkalmazásával. A vizsgálatok igazolták az anyag megfelelőségét.

4

5

6

7 A Pécsi Hullámfürdő 50 m-es medencéjét és kapcsolódó létesítményeit – a vizenyős, lápos talajkörnyezetben – talajcserés síkalapozással tervezték és kivitelezték, ahol a talajcsere-szerűen javítórétegként beépített komlói andezit-zúzalék megfelelő kevert szemcseméretű anyagát használták fel, ellenőrzött és gondos kivitelezés mellett. Káros mértékű süllyedés nem következett be.

8 2010-ben Pécs, Európa Kulturális Fővárosa lett, aminek keretében az elnyert támogatás felhasználásából a városi közterek új, gránit-lapos burkolatokat kaptak. A burkolat rétegrendjébe – ágyazati rétegként % agyag+iszap tartalommal rendelkező, jól graduált, magas Cu-értékkel jellemzett andezit-kőzúzalékot építettek be 25 cm-es vastagságban. Az állandó tömörség-ellenőrzés mellett a felhasznált anyag az előírt minőséget biztosította.

9 Ágyazati réteg szemeloszlási diagrammja

10 Köszönöm, hogy meghallgattak!
Az M6 és az M60-as autópályák építésénél – kopó-rétegként - andezit nemes zúzalék-adalékanyaggal készült aszfaltbetonhoz, valamint a pályaszerkezet alaprétegeként durva szemcsés andezitet is jelentős mennyiségben használtak fel. A különböző gyártó és kereskedelmi célú csarnoképületek nagy terhelésű padozatának ágyazati rétegeként biztonsággal tervezik és építik be az andezit kőzúzalékot. Az elvégzett vizsgálatok igazolták az andezit tömött szerkezetét, savakkal és lúgokkal szembeni ellenállását, fagyállóságát és a kedvezően érdes törési felületek kialakulását. A felsorolt példák a térségi tervezők és a kivitelezők munkájának segítését szolgálják. Köszönöm, hogy meghallgattak!


Letölteni ppt "A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések