Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerencsére nem vagyunk egyedül

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerencsére nem vagyunk egyedül"— Előadás másolata:

1

2 Szerencsére nem vagyunk egyedül
ÉMI Nonprofit KFT. M.M. tudományos munkatárs „Az ÉME nem forgalomba hozatali engedély, hanem a betervezéshez szükséges műszaki specifikáció, amely tartalmazza az építési készlet elemeire (falak, födém) vonatkozó jóváhagyott teljesítményjellemzőket továbbá a megfelelőségi igazolás módozatát is.” „A megfelelőség igazolási eljárás lefolytatása valamint az eljárás eredményeként kiállított megfelelőség igazolás termékhez való csatolása minden esetben a gyártó feladata.” ÉMI Nonprofit KFT. hivatalos weblapja „A vonatkozó műszaki specifikáció birtokában (ÉME) kerülhet sor a termékforgalmazás alapjául szolgáló megfelelőség igazolási eljárás lefolytatására.” „ … a gyártó … a tanúsítvány ... birtokában kiállíthatja a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozatot, melyet a termékhez csatolva az jogszerűen forgalmazható.”

3 Szerencsére nem vagyunk egyedül
OKF Megelőzési és Piacfelügyeleti Főosztály Cs. B. ezredes, főosztályvezető „Az A-206/2008-I számú ÉME az azt megrendelő vállalkozás vagy szervezet tulajdona, azt más nem használhatja fel.” M. Gy. kamarai szakértő – szakértői véleményéből „ … semmilyen szervezet nem mehet egy szabványnak minősülő Építőipari Műszaki Engedéllyel szemben.” „ … mint rendszerről nincs Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat.”

4 Szerencsére nem vagyunk egyedül
Építésfelügyeleti helyszíni ellenőrzés jegyzőkönyv 23. pont „Megfelelőség-igazolás meglétének igazolása szükséges … építési célú termékeknél (anyagoknál, szerkezeteknél, termékeknél)” /2011. számú Építési engedély tárgyú Határozat 8. pont „Építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet.”

5 Mit értünk el? Magyarországon a legtöbb minősített szerkezetet tartalmazó ÉME, mely egyben a legértékesebb, Magyarországon egyedülálló, több kisvállalkozásra kidolgozott s az ÉMI által auditál minőségbiztosítási rendszer, Magyarországon az első olyan Megfelelőségi Tanúsítvány megszerzése, mely a kivitelezés helyszínén történő gyártásra jogosít, Magyarországon a faházépítéssel foglakozó vállalkozások között a második Megfelelőségi Tanúsítvány megszerzése.

6

7 Az építési termék, melyre nincs szabvány
R. 2.§ 7. honosított harmonizált szabvány: az európai szabványügyi szervezetek által elfogadott és az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában közzétett szabvány, amelyet a magyar eljárási rendnek megfelelően honosítottak, és nemzeti szabványként közzétettek; R 2.§ 6. „építőipari műszaki engedély (ÉME): Magyarországon kijelölt jóváhagyó szervezet által ... kiadott műszaki specifikáció, amely tartalmazza a … megfelelőség igazolási módozatait is;”

8 Az ÉME a nem szabványos termékek egyedi szabványa!
„megfelelőségi tanúsítvány: kijelölt tanúsító szervezet által kiadott megfelelőség igazolás” Tehát az ÉME nem a forgalomba hozatal dokumentuma! S az ÉME nem Tanúsítvány!!!

9 Mit kell tudni még az ÉME -ről?
mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum, a szabvánnyal nem rendelkező termékek egyedi szabványa, termék mintadarabok vizsgálati eredményeit, termékjellemzőket tartalmazó dokumentum, a bevizsgált termékmintáinak leírásait tartalmazó dokumentum, a beépítendő termék megfelelőség-igazolását tartalmazó dokumentum, az ÉME tulajdon,

10 Mi az építési termék? R. 2. § 1. „építési termék (a továbbiakban: termék): minden olyan anyag, szerkezet, berendezés vagy több, különböző részből összeállított elem, amelyet azért állítanak elő, hogy építményekbe állandó jelleggel beépítsék;”

11 A könnyűszerkezetes épületeknél mi az építési termék?
Ön szerint a háznak van ÉME-je? Ön szerint mi az a „különböző részből összeállított elem”? Nem a ház a termék, hanem az annak részeit, elemeit képező falak - és födémek! Mindegyik fal - és födémtípust az ÉME külön-külön felsorol, rétegrendjeit tulajdonságait külön-külön meghatározza! S máris eljutottunk az építési termékhez, s innen már könnyű dolgunk lesz!

12 Tervezés -és engedélyeztetési eljárási szakasz
R. 3. § (2) „Építési terméket építménybe betervezni akkor szabad, ha arra jóváhagyott műszaki specifikáció van.” 193/2009. (IX.15.) 19. § (1) „A tervezői nyilatkozat tartalmazza „g) a betervezett építési célú termékeknek … mi a vonatkozó jóváhagyott műszaki specifikáció (azaz pl. az ÉME) típusa és száma” Itt kell tehát egy érvényes ÉME!

13 Engedélyezéshez be kell-e csatolni mondjuk a Tervező diplomáját?
193/2009. (IX.15.) 19. § (1) „A tervezői nyilatkozat tartalmazza „a) a felelős tervező és szakági tervezők nevét címét, jogosultságuk számát,” Miért várja el az engedélyeztető Hatóság az ÉME becsatolását? Hiszen „a kibocsátónak (ÉMI KFT.) biztosítania kell az ÉME hozzáférhetőségét, beszerezhetőségét”.

14

15 Építési termék legyártásának szakasza
Helyszíni gyártás esetén nehezen értelmezhető és nehezen elkülöníthető szakasz! ÉME pontjai szabályozzák 3.1. gyártás lezárása (SZ.M.NY.) 3.2. gyártás folyamata (Üzemi Gyártás Ell.) Ehhez már kevés az ÉME!

16 A gyártási szakasz kívül esik a kivitelezést felügyelők hatáskörén!
a bevizsgált mintadarabbal megegyező minőség garanci- ája az auditált Üzemi Gyártás Ellenőrzés! Jóváhagyó szervezet a Rendelet szerint kijelölt ÉMI Nonprofit Kft. Sikeres auditálás – Megfelelőségi Tanúsítvány kiállítás Megfelelőségi Tanúsítvány – kiállíthatja a gyártó a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozatot Szállítói Megfelelőségi nyilatkozat = jogszerű beépítés A gyártási szakasz kívül esik a kivitelezést felügyelők hatáskörén!

17

18

19 Kivitelezési szakasz Nem más, mint a legyártott termékek (falak-födémek) összeszerelése „építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet.” Mit ír elő az Építési Engedély? Mi az építési termék? Mit vizsgál az Építésfelügyeleti Helyszíni ellenőrzés? A gyártó leigazolta -e terméke megfelelőségét vagy sem!

20

21 Mi szükséges tehát a jogszerű beépítéshez?
Nem a szabvány! Nem a gyártási útmutató! Nem a technológia! Nem az ÜGYE! Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat!!! „A Megfelelőségi Igazolás termékhez való csatolása minden esetben a gyártó feladata.” M.M. ÉMI Nonprofit Kft tudományos munkatárs

22

23 Tegyük fel most újra a kérdést
Kell -e ÉME (egyedi szabvány) a kivitelezéshez? Mindenki válaszolja meg úgy, ahogyan Ő gondolja!

24 Ha a láncszem bármely tagja hiányzik, baj van!
Következtetés Ha van ÉME, betervezhető Ha van ÉME s az ÉME szerinti auditált ÜGYE, legyártható Ha van auditált ÜGYE, kiállítható a Megfelelőségi Tanúsítvány Ha van Megfelelőségi Tanúsítvány, kiállítható a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat Ha van Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat a termék bárki által beépíthető Ha a láncszem bármely tagja hiányzik, baj van!

25 A MAKACS TÉNY! Csak kettő faházépítéssel foglalkozó cég van Magyarországon, akinek az ÉME szerint terméke jogszerűen forgalomba hozható -és beépíthető épületbe! A felhasznált információk nyilvánosak, bárki számára elérhetők a weblapon!

26


Letölteni ppt "Szerencsére nem vagyunk egyedül"

Hasonló előadás


Google Hirdetések