Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás."— Előadás másolata:

1 SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás vagy kigőzölögtetés által. A szárítás hőközléssel egybekötött anyagátadási feladat. Hőközlésre legtöbbször meleg levegőt használunk, viszonylag nagy sebességgel áramoltatjuk, és gondoskodunk a szárítandó közeggel való bensőséges érintkeztetéséről. Esetünkben a szárítandó anyag szemcsés (darabos), a nedvesség legtöbbször víz. (de: oldószer elpárologtatás inert gázba, elpárologtatás vákuumba )

2 I. A nedves (szárítandó) anyag: (1)A nedves anyagra vonatkoztatott nedvességtartalom (W): m n : a nedvesség tömege [kg] m sz : a (nedvességet nem tartalmazó!)száraz anyag tömege [kg] Az anyagok nedvességtartalma megadható nedves (1), vagy száraz (2) anyagra vonatkoztatva: A gyakorlatban célszerűbb a nedves anyagra vonatkoztatott „W” használata. ( értéke 0…1 közötti, és „ % „- ban is megadható )

3 Kapcsolat a két nedvesség-megadási lehetőség között: (2) A száraz anyagra vonatkoztatott nedvességtartalom (w) : Szárítási feladatokban azonban célszerűbb a száraz anyagra vonatkoztatott „w” használata, mert a szárítás során a száraz anyag tömege ( a vonatkoztatási alap) „m sz ” nem változik !

4 A száradó, nedvességet tartalmazó szilárd anyag A szárítás során nem változik!

5 Kapcsolat a paraméterek között:

6 Az összefüggést átrendezve:

7 Szorpciós egyensúlyi izotermák, φ ~ w diagram: Esetünkben a nedvesség víz, a kipárolgás vízgőz, => a szárítás a deszorpció speciális esete: φ : a nedves anyaggal érintkező levegő relatív telítettsége, relatív páratartalma p g : a levegő aktuális (mért) parciális gőznyomása p gt : a levegő telítettségéhez tartozó gőznyomás

8 Szorpciós egyensúlyi izotermák, φ ~ w diagram: A nedves, szilárd anyaggal érintkező levegő relatív nedvességtartalma 1 A levegővel érintkező nedves szilárd anyag nedvességtartalma Ez a nedves szilárd anyag, és a ( nevességet tartalmazó => nedves ) levegő egyensúlyi összefüggése

9 A szorpciós izotermák felvétele kísérletileg (adszorpciós,vagy deszorpciós úton) Szorpciós egyensúlyi izotermák, φ ~ w diagram: A hőmérséklet változásának hatása az egyensúlyra 1 t 1 = áll t 2 = áll.

10 A nedvesség szabatos elnevezései: Higroszkópos pont:a gőztérből maximálisan felvehető nedvesség w „csuromvizesség” Szárítással eltávolítható

11 w w1w1 A szilárd anyag kezdeti nedvességtartalma φ1φ1 A levegő kezdeti nedvességtartalma Egyensúly: a szilárd anyagban levő víz gőznyomása egyenlő a levegőben levő vízgőz parciális nyomásával A szárítás az egyensúlyi izotermán:

12 W [%] τ (szárítási idő) Szárítási görbe : Méréssel meghatározható:

13 A száradás időgöbéje: A kísérletekből a száradás időgörbéje és ebből a száradás sebességgörbéje meghatározható! w „kiegyenlítődési” szakasz (rövid időtartam) „egyenletes” száradás A száradás egyre „lassuló”

14 A száradás időgöbéje: w A kísérletekből a száradás időgörbéje és ebből a száradás sebességgörbéje meghatározható! A száradás sebességgöbéje: (Párolgási intenzitás: I ) I

15 Technológiai szempontból legfontosabb a száradás sebességének ismerete: I „kiegyenlítődési szakasz(rövid)” A felületen összefüggő vízhártya van diffúzió száraz foltok => A párolgásnak nincs akadálya => A párlogtató felület csökken Sebességmeghatározó: anyagtranszport a szilárd anyag belselyéből a felületre

16 II. A szárító közeg ( a nedves levegő ): x: az abszolút nedvességtartalom a száraz levegő tömegegységében levő gőz mennyiségét jelenti; m g : a nedves levegőben levő gőz tömege [kg] m szl : a száraz levegő tömege [kg]

17 Kapcsolat a szárító levegő nedves és száraz tömegárama között ( a szárítás során a szárító levegő („abszolút ”) száraz részének tömegárama változatlan! ) Kérdés lehet pl: ?

18

19 Mérhető: φ, t, —> (h-x) diagramból Mérhető:, ρ Számítható:

20 x 1

21 h x φ = 1 t BE t KI h = állandó x BE x KI ΔxΔx A szárító közeg nedvességtartalma (a szárítandó közeg rovására) növekedik. A szárító levegő állapotváltozása a szárítás során: (mesterséges szárítás)

22 A szárító levegő állapotváltozása a szárítás során: (mesterséges, konvektív szárítás) h x φ = 1 x KÖRNYEZETI = állandó t KÖR. t szárítóba belépő A levegő felmelegítése φ körny

23 Táblázat kell

24 többfokozatú szárítás

25 Szakaszos üzemű, hőáramlásos rendszerű Energia megtakarítás Kíméletes szárítás

26 Átáramlásos szárító „cserény”

27 Folyamatos, atmoszferikus szárító

28

29 Ellenáramú, direkt fűtésű forgódobos szárító:

30

31

32

33 Fluidizációs szárítók: Az „árnyékolt” felfekvési felület csökken!

34

35

36

37


Letölteni ppt "SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések