Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prím algoritmus. Az algoritmus elve Minden lépésben a kék szabályt alkalmazza egy s start csúcsból kiindulva. Az algoritmus működése során egyetlen kék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prím algoritmus. Az algoritmus elve Minden lépésben a kék szabályt alkalmazza egy s start csúcsból kiindulva. Az algoritmus működése során egyetlen kék."— Előadás másolata:

1 Prím algoritmus

2 Az algoritmus elve Minden lépésben a kék szabályt alkalmazza egy s start csúcsból kiindulva. Az algoritmus működése során egyetlen kék fát tartunk nyilván, míg a végén minimális költségű feszítőfa nem lesz. Kezdetben a kék fa egyetlen csúcsból áll, a kezdőcsúcsból, majd minden lépés során, a kék fát tekintve a kék szabályban szereplő X halmaznak, megkeressük az egyik legkisebb súlyú élt (mohó stratégia), amelynek egyik vége eleme a kék fának (X-ben van), a másik vége viszont nem (nem eleme X-nek). Az említett élt hozzá vesszük a kék fához, azaz az élt kékre színezzük, és az él X-en kívüli csúcsát hozzávesszük az X-hez.

3 Példa s

4 1.lépésben s

5 2.lépésben s

6 3.lépésben s

7 4.lépésben s

8 5.lépésben s

9 6.lépésben s

10 7.lépésben s

11 8.Lépésben (már nem csinálunk semmit) s A feszítőfa költsége: =27 4

12 for all u є v d=[u]=∞,π[u]=NIL d[s]=l; üres (min Q), felépít (min Q) ¬üres-e (min Q) u=Kivesz Min(min Q) for all v є szomszéd(u) v є min Q és c(u,v)


Letölteni ppt "Prím algoritmus. Az algoritmus elve Minden lépésben a kék szabályt alkalmazza egy s start csúcsból kiindulva. Az algoritmus működése során egyetlen kék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések