Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/"— Előadás másolata:

1 Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

2 Operációs rendszer (OS)
Operációs rendszer a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak.

3 A két legelterjedtebb OS
Windows

4 A két legelterjedtebb OS
Linux

5 Windows A Microsoft Windows a Microsoft Corporation többfeladatos, grafikus felhasználói felületek, és azzal rendelkező operációs rendszerek, valamint bizonyos mobiltechnológiák családja. A "Windows" szó és logó a Microsoft cég védjegye.

6 Windows Windows Családfa

7 Linux A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix- szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül.

8 Linux Családfa

9 Néhány Windows Windows Windos 2000 Windows 2003 Wondows XP
Windows 2003 R2 Windows Vista Windows 2008 Windows 7 Windows 2008 R2

10 Néhány Linux disztribúció
Red Hat Fedora Suselinux Open Suse Ubuntu Mandriva Mint Gentoo

11 Néhány Különbség Nyitott és zárt rendszer… kinek melyik Licencelés
Támogatás Hardvertámogatás Stabilitás Frissítés Biztonság Installálás/uninstallálás Parancssor Árak

12 Nyitott és zárt rendszer… kinek melyik
A Linux nyílt forráskódú, szabadon (és ingyen) terjeszthetõ, sõt a kódba bárki belenyúlhat és jobbá (vagy rosszabbá) teheti azt. A Windows ennek a szemléletnek pontosan az ellentéte: megvásárolt rendszerünkbe nem nyúlhatunk bele

13 Licencelés Ha vásárolunk (vagy letöltünk, vagy készítünk) egy Linuxot, akkor azt bármennyi gépre feltehetjük – a licencek száma korlátlan. A Windows ezzel ellentétben számszerûleg határozza meg, hogy pontosan hány gépre is tehetjük fel.

14 Támogatás Linuxnak nincs hivatalos, központosított „minden Linuxra kiterjedõ” terméktámogatása. Ha azonban átesünk a különbözõ ellenõrzéseken akkor a Windows esetében kimagasló támogatást kapunk

15 Hardvertámogatás Windows a nyertes. Bár a Linux is jelentõs eredményeket tud felmutatni ezen a téren (fõleg az utóbbi két-három évben javult sokat a helyzet), azért egy kínai gyártmányú „szinte-olyan-mint-a-HP” szkenner, vagy egy- két videókártya/hangkártya mûködésre bírása még mindig elég sok szöszölést kíván Linux alatt.

16 Stabilitás Linux az abszolút nyertes .Ha egy alaposan bekonfigurált Linuxot elindítunk, és napi 24 órában dolgozunk rajta, akkor az valószínûleg az idõk végezetéig menni fog

17 Stabilitás

18 Minkét OS rengeteg és rendszeres frissítésekkel jelentkezik

19 Biztonság Oldalakat lehetne írni a kérdésrõl, a tény azonban tény marad: a vírusoknak, rosszindulatú (vagy hozzá nem értõ) felhasználók ténykedésének, külsõ támadásoknak és minden ilyesminek (márcsak elterjedtsége miatt is) a Windows a célpontja.

20 Installálás/uninstallálás
Tény, hogy a Linux hõskorában valóban macerás volt a különbözõ csomagok telepítése, napjainkban azonban a Linux már olyasmi, mint egy Macintosh.

21 Installálás/uninstallálás
Sajnos a szoftverek installálása és fõleg uninstallálása, a legszörnyûbb módon a Windows rendszereken van megoldva. A Mac felhasználók jól tudják ezt (ha egy Mac használónak megemlítjük, hogy egy szoftverünk eltávolítása után a merevlemezen felejtett pár DLL-t és könyvtárat, akkor azt fogja hinni, viccelünk).

22 Parancssor Nos igen – egy gyakori tévhit a Linuxszal kapcsolatba n, hogy...

23 Parancssor ha valamit valóban meg akarunk oldani, akkor szükségünk lesz hagyományos shell parancsokat használnunk.

24 Parancssor A valóságban azonban nagyjából ugyanannyit fogjuk látni a Linux parancssort, mint a Windows DOS- parancssort

25 Árak A legutolsó pont egyben az egyik legfontosabb. A Linux ingyenes. Ingyenesen kipróbálható (sõt telepítés nélkül is kipróbálható), és ha megtetszett ingyenesen telepíthetõ


Letölteni ppt "Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések