Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Országgyűlési Választások 2010. A delegált fő feladata A delegált fő feladata a törvényesség felügyelete. Ezt csak töretlen figyelemmel és állandó jelenléttel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Országgyűlési Választások 2010. A delegált fő feladata A delegált fő feladata a törvényesség felügyelete. Ezt csak töretlen figyelemmel és állandó jelenléttel."— Előadás másolata:

1 Országgyűlési Választások 2010

2 A delegált fő feladata A delegált fő feladata a törvényesség felügyelete. Ezt csak töretlen figyelemmel és állandó jelenléttel biztosíthatjuk. Tiszteljük szavazóköri munkatársainkat, legtöbbjüknek velünk azonosak a céljai! Szerencsére egyre kevesebb az ellenséges szavazókör, ahol magunkra maradunk. Ha nem kell félnünk a csalásoktól, esetleg csak egy-két emberre kell figyelnünk, úgy sokkal könnyebb dolgunk van, de ilyenkor is szigorúan tartsuk be a szabályokat és a Kiskátét! Ez megóv a véletlen tévedésektől is!

3 A delegált státusza a bizottságban A Fidesz-KDNP delegált egyenjogú tagja a szavazat- számláló bizottságnak, ezért viselkedjünk határozottan és öntudatosan. Ne hagyjuk magunkat kirekeszteni, félreállítani. A delegált nem utasítható, ezért senki (sem az SZSZB elnök, sem a jegyzőkönyvvezető, sem más) nem rendelkezhet feladatainkról! Ha ezt erőltetnék, udvariasan hárítsuk el. Minket a Fidesz-KDNP kért fel, őket képviseljük a bizottságban.

4 Jogszabályi háttér A Kiskáté tartalmazza mindazt, ami a munkához szükséges, de utal a jogszabályok paragrafusaira is. A Jogszabálygyűjtemény a Ve. kivonata. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) További információhoz lehet jutni a www.fidesz.hu és a www.választás.hu honlapokon. Ez utóbbi GYIK jól használható.www.fidesz.hu www.választás.hu

5 Szavazás napja előtti feladatok Kiskáté megismerése és kitöltése. A Kiskátéval és a szavazással kapcsolatos kérdéseink összeírása. Részvétel a Fidesz által szervezett oktatáson (azaz itt és most! ) Ha vannak kérdéseink, azok tisztázása. A Fidesz helyi munkatársainak segítségével tisztázzuk: Lesz-e szövetségesünk a szavazókörben, és ha igen, kicsoda? Kritikus szavazókörbe kerülünk-e? Részvétel a hivatalos oktatáson. Eskütétel. Szombaton egy jó, alapos pihenés!

6 Hasznos felszerelések megbízólevél, személyes iratok jegyzetelő lapok, zsebben elférő jegyzettömb ceruza (grafit, vagy színes), több is és toll Kiskáté (amelyet már ismerünk és „kidekoráltunk”) mobiltelefon (feltöltve vagy töltővel) amire szükségünk lehet (étel, ital, gyógyszer, szemüveg, hogy el tudjuk olvasni a Kiskátét, …) szükséges személyek telefonszámai (Kiskátéban!): kijelölt kapcsolattartó: név, telefonszám jogász: név, telefonszám esti gyorsjelentéshez: név, telefonszám és ha még valakit hívhat: név, telefonszám

7 Mobiltelefon használata A szavazóhelyiségben a mobiltelefon használata 6-19 óráig tilos! Utána szabad! Ha szükséges napközben, úgy a szavazóhelyiségen kívül röviden telefonáljunk! A fontos telefon- számok legyenek nálunk. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljünk kínos helyzetbe, és maradjon a szavazóhelyiségben olyan SZSZB tag, akiben megbízhatunk.

8 Szavazás előtti feladatok Legyünk a szavazókörben legkésőbb reggel fél hatra. Legyen nálunk minden szükséges felszerelés. Ha van szövetségesünk, vegyük fel vele a kapcsolatot, ha nincs, próbáljunk keresni. Ellenőrizzük tételesen a kapott választási anyagokat. Az SZSZB egyezzen meg a bélyegzés helyében, a borítékhasználatban, a jegyzőkönyvvezető feladataiban, és a napi feladatok egymás közötti szétosztásában.

9 A törvényesség biztosítása A jogszabályi előírások betartására szükség szerint mindenkor mindenkit kifejezetten figyelmeztessünk! Ha ennek ellenére szabálytalanságot tapasztalunk, ill. ha valaki megsérti a törvényt, úgy azonnal kérjük jegyzőkönyv felvételét! Ez kötelességük. Ha valamiért visszautasítanák, úgy jelezzük, hogy este nem fogjuk aláírni az eredménymegállapító jegyzőkönyvet. Ha mégsem tudjuk a jegyzőkönyv felvételét kiharcolni, úgy saját magunk írjunk egy nyilatkozatot, amit még legalább egy SZSZB taggal írassunk alá (l. Kiskáté melléklet). Súlyos probléma esetén hívjuk fel kapcsolattartónkat, aki majd intézkedik.

10 Fontos lépés! Az üres szavazólapok megszámolása Erre a feladatra szánjuk rá az időt! 1.Meg kell számolni az összes üres szavazólapot (minden köteget külön-külön is!). 2.Az eredményt össze kell vetni az átvételi elismervényen szereplő számmal (ha eltérés van, vegyünk fel jegyzőkönyvet!). 3.Számlálás után zárjuk le a kötegeket oly módon, hogy azokból ne lehessen ellenőrizetlenül kivenni egyet sem.

11 Fontos lépés! Napközbeni feladatok szétosztása Kritikus feladatok: Lehetőség szerint válasszuk a névjegyzék ellenőrzést. A személyi okmányok ellenőrzését is lehetőleg egy megbízható társunk végezze. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor kísérjük ezeket fokozott figyelemmel. A pecsételést is kövessük a szemünk sarkából. Ha váltogatjuk a feladatokat, figyeljünk oda, hogy délután ne kezelje a névjegyzéket megbízhatatlan tag. Ha nem bízunk a jegyzőkönyvvezetőben, úgy ne vonjuk be az SZSZB munkájába (abban csak a bizottság döntése alapján vehet részt!)

12 Fontos lépés! Szavazóurnák hitelesítése Ez az elsőnek érkező szavazó feladata. Hitelesítéskor csak az első szavazó legyen a teremben, a többiek szíveskedjenek kint várakozni! Az urnákat ellenőrizzük, hogy teljesen üresek legyenek! Az ellenőrző lap kerüljön az urnába, amit mi magunk is aláírunk, és egyben ellenőrizzük az aláírásokat! Nagyon fontos az ellenőrzés után az urnák biztonságos lezárása, címkézése, aláírása és lepecsételése. Mi is lássuk el szignónkkal az urnazáró címkéket.

13 Fontos kérdés! – Borítékhasználat A boríték használatát a választási törvény előírja! Ragaszkodjunk hozzá! Semmilyen idő- vagy energia takarékossági szempontra való hivatkozással ne engedjük, hogy boríték nélkül kerüljenek a szavazólapok az urnába. Ha megköveteljük a boríték használatát, úgy meg tudjuk akadályozni, hogy egy szavazó több szavazólapot dobjon be az urnába. Érjük el, hogy a borítékot csak közvetlenül az urnába dobás előtt kapja meg a szavazó. Ezzel a láncszavazás lehetőségét is ki tudjuk zárni.

14 Szavazás Ki szavazhat és milyen okmányokkal? Magyar állampolgár Mit tehetünk, ha nem szerepel a névjegyzéken? Kijelölt szavazókör: igazolással szavazó és hajléktalan Bélyegzés Rontott szavazólap Nagyobb település kijelölt szavazókörének gondjai: sorban állás, mozgó urna

15 Problémák a szavazókörben, kritikus szavazókörök Túl sok szavazó érkezik egyszerre Bélyegzés elmulasztása Kampánycsend sértés Szervezett szállítás Szavazatvásárlás Láncszavazás (szavazólap el, üres boríték be) Több szavazat bedobása Névjegyzék lapozgatása, információk kijuttatása Halottak a névjegyzéken Névjegyzék aláírása más helyett

16 Fontos kérdés! – Mozgóurnázás Kapcsolattartónkkal még a választás előtt döntsük el, hogy kísérhetjük-e a mozgóurnát. Irányelv: csak akkor hagyjuk el a szavazókört, ha van bent szövetségesünk. Kivétel, ha olyan szavazókörben vagyunk, ahol a mozgóurna a meghatározó (pl. szociális intézmény) Csak ahhoz szabad kimenni, aki írásban kérte (urnakísérő lap) Aki nem szerepel a lapon, az nem szavazhat. Kétszer annyi lepecsételt szavazólapot kell kivinni. Ne engedjük, hogy a személyzet befolyásolja a szavazót (pl. öregek otthonában). Visszatérés után vessük össze a megmaradt szavazólapok számát a szavazók számával. A megmaradt szavazólapokat azonnal használjuk fel. A mozgóurnát mindig kezeljük külön, sose minősítsük át fix-é.

17 Fontos kérdés! Elmehet-e szavazni a delegált? Lehetőség szerint a saját lakóhelyünk szerinti szavazókörben teljesítsünk szolgálatot! Sajnos ez nem mindig megoldható. Ha el kellene hagynunk a szavazókört, úgy erről a döntést kapcsolattartónkkal közösen hozzuk meg. Irányelv: Ha nincs szövetségesünk, úgy néhány percnél hosszabb időre semmiképp se hagyjuk el a szavazókört. Ha elhagyhatjuk, akkor mérlegelnünk kell, hogy mi van hozzánk közelebb, a saját lakóhelyünk szerinti, vagy a kijelölt szavazókör. Ha a kijelölt, úgy kérjünk igazolást. (Ezt megtehetjük a saját lakóhelyünkre is, a választást megelőző péntekig!) Ha nagyobb távolságra kell menjünk és nincs autónk, úgy kérjük oda- és visszaszállításunkat.

18 Fontos kérdés! Alapelvek a szavazatszámláláshoz Ez nem szocialista munkaverseny! A gyorsaság semmit sem számít. Csak az eredmény pontossága a fontos! Ez a napnak a legkritikusabb része. Most kell megvédelmeznünk a ránk leadott szavazatokat! A bizottságnak nem szabad egyszerre több feladatot végezni! Mindent minimum duplán kell ellenőrizni. Csak akkor vegyünk részt a munkában, ha közben mindenre tudunk figyelni. Ha nem, akkor csak ellenőrizzünk! Most már telefonálhatunk a szavazókörből is, de ettől még ne tegyük, csak ha nagyon fontos! Ha kell, úgy röviden folytassuk le és eközben is kövessük a szavazóköri eseményeket!

19 Fontos lépés! Rendrakás urnabontás előtt Tollakat zárjuk el! Csak grafit ceruzával dolgozzunk! Vigyünk magunkkal több ceruzát, és ajánljuk fel társainknak. Figyelem! A tollakat azért kell elzárni, mert az egyik legnépszerűbb trükk az, hogy a ránk leadott szavazatokat további tollvonásokkal érvénytelenítik! Számoljuk meg, kötegeljük és zárjuk le a fel nem használt és rontott szavazólapokat. Ezt követően zárjuk el ezeket is. Ellenőrizzük a szavazatot leadó választók számát a névjegyzékbeni aláírások, valamint a fel nem használt, a rontott és a nap elején kapott üres szavazólapok alapján: Maradék = FelNemHasznált + Rontott NapElejénKapottÜres – Maradék = NévjegyzékbenAláírások Ha nem egyezik, jegyzőkönyveztessük!

20 Fontos lépés! Urnabontás 1.Ellen ő rizzük az urnazáró címkék sértetlenségét, valamint a címkén lévő pecséteket és szignókat (a sajátunkat is!). 2.A mozgóurnát kezeljük végig külön, először mindig azt bontsuk. Ellenőrizzük, hogy egyezik-e a benne lévő szavazatok száma a mozgóurnával szavazók számával. 3.Csak ezt követően bontsuk fel a többi urnát. 4.Minden urna esetében ellenőrizzük, hogy benne van-e az urnahitelesítő lap, s azon rajta van-e saját aláírásunk. 5.A borítékolatlan szavazólapok és az üres (i.e. szavazólapot nem tartalmazó) borítékok számát jegyzőkönyveztessük.

21 Fontos lépés! Szavazatszámlálás I. 1.Borítékbontás. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne több egyforma szavazólap. Ha ilyet találunk, tegyük külön, majd jegyzőkönyveztessük. Ellenőrizzük a bélyegzés helyét. 2.Szortírozás. Nagyon fontos, hogy még „véletlenül” se kerüljenek a szavazatok rossz kötegbe. Először típus szerint (egyéni és listás), majd azokat érvényes, érvénytelen vagy vitatott szerint. Figyelem! Az egyik legkedveltebb módszer a szavazólapok bekeverése. Ilyenkor a mi szavazatainkat (vagy másokét) bekeverik a sajátjaik közé! 3.Számlálás. Egyszerre csak egy számlálás legyen. Álljunk körbe egy asztalt mindannyian és egy ember számolja meg a köteget úgy, hogy azt mind követhessük. Ezt követően számolja át más is. Figyelem! Sose csak a csücsköket számoljuk, hanem mindig lapozgassuk át a szavazólapot, így annak tartalmát is ellenőrizni tudjuk! (l. előző pont)

22 Fontos lépés! Szavazatszámlálás II. 3.Vitatott szavazatok. Ha a vitatott szavazólapok között van olyan, amin a választó egyértelműen, de nem szabályosan jelezte, hogy a Fidesz-KDNP-re szavaz, úgy ezt jegyzőkönyveztessük (pl. aláhúzással jelölt). 4.Figyeljünk, hogy csak azokat a szavazatokat érvénytelenítse a bizottság, amelyek valóban azok. Legyünk következetesek: ha az egyik oldal szavazólapját érvénytelenítjük valami miatt, ugyanazon okból a másikét is érvénytelenítenünk kell! 5.Szavazólapok összdarabszámának ellenőrzése: Érvényes + Érvénytelen + Rontott + FelNemHasznált = = Üres (azaz a reggel megkapott) 6.Érvényes és érvénytelen szavazatok és a szavazatot leadó választók számának összevetése: Érvényes + Érvénytelen = NévjegyzékbenAláírások

23 Kritikus lépés! Jegyzőkönyv Típusai: napközbeni és eredménymegállapító (egyéni és listás). Figyelem! A nap során minden gyanús esetet jegyzőkönyveztessünk! Jegyzőkönyv csak tollal készíthető! Az adatlap tartalmát vessük össze a jegyzőkönyvvel Ha a jegyzőkönyv nem tartalmaz bizonyos adatokat, nem pontos, ki kell javíttatni. Hivatalos másolat: saját példány vagy hitelesített fénymásolat. A napközbeni jegyzőkönyvek hiteles másolatait is kapjuk meg! A választási anyagokat (összes szavazólap, névjegyzék, jegyzőkönyvek egy példánya stb.) helyezzük el egy urnában és azt hivatalosan zárjuk le. Figyelem! Hiába van már a kezünkben saját jegyzőkönyvi példányunk, a hivatalos jegyzőkönyv és a választási anyagok HVI-ben történő átadásáig lehetőség szerint maradjunk együtt a bizottsággal. Itt győződjünk meg a választási anyagok biztonságos tárolásáról! Ezt követően a hiteles jegyzőkönyv másolatokat juttassuk el kapcsolattartónkhoz.

24 A választás után Adategyeztetés: saját adat, internetes adat. www.valasztas.hu Kövessük, hogy megtörtént-e a visszajelzés a Fidesz alternatív választási rendszerébe. Kövessük, hogy van-e folyamatban jogorvoslat. A választást követő napokban még álljunk készenlétben, legyünk telefonon elérhetők. Érdeklődjünk kapcsolattartónknál, hogy van-e szüksége segítségünkre.

25 Köszönjük a figyelmet, jó munkát kívánunk! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!


Letölteni ppt "Országgyűlési Választások 2010. A delegált fő feladata A delegált fő feladata a törvényesség felügyelete. Ezt csak töretlen figyelemmel és állandó jelenléttel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések