Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hang digitalizálása Ahhoz, hogy a hangot bevigyük a számítógépbe (vételezzük) át kell alakítani analóg jelből digitális jelbe. Ez az eljárás másnéven.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hang digitalizálása Ahhoz, hogy a hangot bevigyük a számítógépbe (vételezzük) át kell alakítani analóg jelből digitális jelbe. Ez az eljárás másnéven."— Előadás másolata:

1

2 A hang digitalizálása Ahhoz, hogy a hangot bevigyük a számítógépbe (vételezzük) át kell alakítani analóg jelből digitális jelbe. Ez az eljárás másnéven a hang digitalizálása. A műveletet az analóg-digitális átalakitó végzi (AD converter). Hang Mikrofon Analóg jelHangkártya Digitális jel Állomány a lemezen

3 Hangreprodukció Ahhoz, hogy számítógépből halljuk a hangot (hallgassuk), át kell alakítani digitális jelből analóg jelbe. Ez az eljárás másnéven a hangreprodukció. A műveletet a digitális-analóg átalakitó végzi (DA converter). Hang Hangszóró Analóg jel Hangkártya Digitális jel Állomány a lemezen

4 Hangminőség A hangminőség érteke a Bit rate. Ez nem más mint a bittek száma másodpercenként (kbit/s). Néhány példa a hang minőségére: 4 kbit/s – minimális bit szám, hogy érthető legyen a beszéd 8 kbit/s – „telefonminőség“ 32 kbit/s – MW (AM) minőség 96 kbit/s – FM minőség 128 kbit/s – legelterjedtebb minőség (pl. MP3) 256-320 kbit/s – Audio CD minőség

5 Hangformátumok Három csoportba vannak osztva: Tömörítés nélküli audióállományok Veszteségmentesen tömörített audióállományok Veszteségesen tömörített audióállományok

6 Tömörítés nélküli audióállományok Tömörítés nélküli audióállományok tartalmazzák az eredeti hangfelvételt. Ezek az állományok általában nagyok, azaz 5MB-tól akár 20MB-ig minden egyes percre. Legelterjedtebb formátumok: -.midi (Musical Instrument Digital Interface) -.wav (Waveform) -.aiff (Audio Interchange File Format)

7 Veszteségmentesen tömörített audióállományok Veszteségmentes tömörítéssel a tömörített állomány nagysága az eredeti állomány felére csökken, viszont a minőség is és az adatok is megmaradnak. Legelterjedtebb formátumok : -.wma (Windows Media Audio) -.flac (Free Lossless Audio Codec) -.shn (Shorten)

8 Veszteségesen tömörített audióállományok Veszteségesen tömörített állományokból kimaradnak azok a hangok, amelyeket az emberi fül alig-, vagy egyáltalán nem érzékel (hangok 20 Hz alatt és 20.000 Hz felett). Legelterjedtebb formátumok : -.mp3 ( MPEG-Moving Pictures Expert Group ) -.ogg (Ogg Vorbis) -.aac (Advanced Audio Coding)

9 Hangformátum közötti átalakitás (konvertálás) Számos ingyenes szoftver létezik, mint pl. Switch sound file converter, Free Sound Recorder, Audacity, stb. Az eljárás egyszerű: a program indítása után az Open paranccsal beolvassuk a kívánt audióállományt. A beállításokban kiválasztjuk a formátumot és a helyet ahová az új állományt mentjük. Végül a Convert parancsra kattintunk. (A parancsok elnevezése változhat a programtól függően)

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A hang digitalizálása Ahhoz, hogy a hangot bevigyük a számítógépbe (vételezzük) át kell alakítani analóg jelből digitális jelbe. Ez az eljárás másnéven."

Hasonló előadás


Google Hirdetések