Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Pető László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Pető László"— Előadás másolata:

1 Készítette: Pető László
Multimédia alapok Készítette: Pető László

2 Multimédia Bemutatókészítés (ld. Prezentáció - grafika)
Animációkészítés (ld. HTML) Hangfeldolgozás Videofeldolgozás

3 Hangfeldolgozás Hangok bevitele
mikrofon, hangtechnikai berendezések, hangrögzítő programok, komponáló programok Hangok átalakítása, feldolgozása hangfeldolgozó programok, hangkonvertálók Hangok lejátszása lejátszó programok Archiválás (adat- és audio cd, hangtechnika)

4 Hangfeldolgozás A hangok a számítógépen elsősorban három alapvető formátumban lehetnek jelen: hanghullám (wav, mp3) szintetizált hang (midi) audio cd

5 Hangfeldolgozás A legjobban a hanghullámokat tudjuk kezelni.
Szükségesek a midi2wav, audiocd2wav konverterek A hangrögzítő programok jelentős része ebben a formátumban rögzít A hangfeldolgozó programok jelentős része ezt a formátumot képes kezelni.

6 Hangfeldolgozás A háttértárakon elfoglalt hely veszteséges tömörítéssel csökkenthető. MP3: kb. 10%-ára csökkenti a hanghullámot Szükség van wav2mp3 és mp32wav konverterekre.

7 Hangfeldolgozás Minden formátumhoz lejátszó programok szükségesek.
Windows Media Player Winamp Sound Impression stb.

8 Hangrögzítés Mikrofonnak, ill. hangtechnikai berendezéseknek a hangkártya bemenetére történő csatlakoztatásával. Megfelelő csatlakozókábel szükséges Általában hanghullám (wav) keletkezik. szintetizátorról közvetlenül midi zene is juttatható a gépbe.

9 Hangrögzítés Célszoftvert igényel Goldwave
Lehetővé teszi a hangok azonnali feldolgozását is.

10 GOLDWAVE

11 Új hangfelvétel készítése
Hangminőség gyors beállítása Mono - sztereo Hangminőség kézi beállítása Időtartam

12 Felvétel + Ctrl

13 Szerkesztés A vége jobb egérgombbal Az eleje bal egérgombbal

14 Mentés

15 Tömörítés MP3-ba Ehhez újabb célszoftver szükséges
Electronic Cosmo’s MPEG Suite Többféle tömörítési eljárást ismer Az MP3-at vissza tudja alakítani WAV fájllá.

16 MPEG Suite Indítás előtt célszerű megnézni a beállításokat!

17 Beállítások Hasonló beállítások arra az esetre, ha mp3-ból szeretnénk wavot csinálni (Decode) A wavból készítendő mp3 tulajdonságai Az mp3 létrejötte után törölje-e a wavot. A könyvtár ahová az mp3 kerül

18 CD rippelés Az audio CD-n lévő hanganyag átalakítása feldolgozható hanghullám (wav) esetleg mp3 formátumba. Újabb célszoftver megismerése szükséges Easy CD-DA extractor

19 Easy CD-DA Extractor Ki kell választani a rippelendő számokat!

20 Rippelés : Action > Extract selected track(s)
A hangfájlok mely könyvtárba kerüljenek. A hangfájlok neve A rippelés indítása Hangformátum -wav -wma -mp3

21 Megjegyzés Az így létrehozott hanghullámfájlok a Goldwave programmal tovább módosíthatók. Kivághatók részletek, összeilleszthetők, stb. Egyszerű vágóasztal a számítógépen

22 MIDI A számítógép hangkártyája általában zene szintetizálására is képes A szintetizált zenét szintetizátorról is beolvashatjuk (ezzel általában nem mindenki rendelkezik) A hangok komponáló programmal is elkészíthetők MUZIKA

23 MUZIKA

24 Új fájl előállítása: File > New
Többszólamú zene is készíthető

25 Hangszerkesztés (kottázás)

26 Mentés : File > Save As
A fájlok kiterjesztése mu3

27 MIDI előállítása Automatikusan létrejön a midi, ami a médialejátszóval azonnal meghallgatható.

28 Hogyan készítsünk midiből wavot?
Ehhez is valamilyen célszoftver szükséges Sound Impression Nagyon sok funkcióval rendelkezik. Később másra is használjuk. Kezelése egyszerű, a HIFI toronyéra emlékeztető.

29 Sound Impression HANGERŐ WAV LEJÁTSZÓ MIDI LEJÁTSZÓ AUDIO CD LEJÁTSZÓ

30 Beállítások Options > Modify Wave Format

31 Beállítások

32 Midi 2 Wav 1. A midi fájlt nyissuk meg a midi lejátszóban
2. Nyomjuk le a wav lejátszó felvétel gombját 3. Nyomjuk le a midi lejátszó play gombját 4. A felvétel végén nyomjuk le a wav lejátszó stop gombját

33 Az elkészített wav mentése

34 Hangok lejátszása Media Player (audio cd, wav, midi, mp3, …)
Winamp (audio cd, wav, midi, mp3, …) Sound Impression (audio cd, midi, wav) Stb...

35 Media Player

36 Winamp

37 Videofeldolgozás Videojelek bevitele megfelelő kártya szükséges
a képernyő egy folyamatának lelopása Videojelek átalakítása, feldolgozása szerkesztés, vágás, feliratozás, hang hozzáfűzése tömörítés (MPEG, DivX) Videolejátszás Archiválás (adat- , videocd, DVD)

38 Videofeldolgozás A filmek általában a következő formátumokban lehetnek jelen a számítógépben: AVI, MPEG, DivX, … (videofájl) Video CD DVD Mi ezek közül csak videofájlokkal fogunk foglalkozni.

39 Munka a videofájlokkal
Képernyőfolyamat 2 AVI AVI szerkesztés Hang hozzáfűzése AVI-hoz Tömörítés Filmkockák kimentése (Ezt már korábban csináltuk.)

40 Feladat Készítsünk videofájlt!
Mutassa be, hogy hogyan kell a Windows Sajátgép ikonját megnyitni! Aláfestő zeneként a boci boci tarka dallamot lehessen hallani zongorán!

41 Képernyőfolyamat 2 AVI Célszoftvert igényel HyperCam

42 HyperCam Képernyőterület kijelölése Vezérlőgombok
F2-vel indul a felvétel, és azzal is áll le.

43 Beállítások

44 Fájlkészítés Jelöljük ki az Asztalnak egy olyan nem túl nagy területét, amely tartalmazza a Sajátgépet! (Select Region) A HyperCam legyen minimalizált F2 Nyissuk meg a sajátgépet A Hypercam Play gombjával ellenőrizzük, hogy sikerült-e a felvétel!

45 Hang hozzáadása Készítsük el a MUZIKA programmal a boci boci tarka dallamot tartalmazó midit A midiből készítsünk wavot a Sound Ipressionnel A wavot nyissuk meg a Goldwave-vel, majd mentsük a következő paraméterekkel: MPEG Layer 3, 192 kbit/s, Hz, Stereo (Kisebb lesz a hang filmbeli helyigénye!)

46 Videoszerkesztés A már megismert VirtualDub-ot fogjuk használni

47 Hang hozzávétele AUDIO > WAV AUDIO ...

48 Tömörítés Video > Compression DivX Codec 4.12
File > Save As AVI… Adjunk neki másik nevet, így össze tudjuk hasonlítani a hang nélküli tömörítetlen és a hangos tömörített állomány méretét

49 Összegzés Az előzőekben csak végigfutottunk a lehetőségeken.
Mindegyik szoftverben jóval több opció található. Ki-ki a saját munkájában csak úgy tudja megfelelően alkalmazni a tanultakat, ha a programok mélyebb, önálló megismerésére több időt szán.

50 A kiterjesztés nem minden
Gyakran előfordul, hogy egy letöltött, vagy kapott AVI fájlt nem sikerül lejátszani. Hibaüzenet Kép van, hang nincs, vagy fordítva A lejátszó lefagy

51 Multimédia fájlok Két egymással párhuzamosan futó adatcsatorna található bennük: video, hang A két csatorna párhuzamosan kerül feldolgozásra Interleaving: a tömörítés időbe kerül, így a párhuzamosság megőrzéséhez el kell tolni egy kicsit a hangot a képhez képest.

52 AVI fájlok Legtöbbször egy video és egy hangsávot tartalmaz.
Befoglaló formátum: csak a fájl logikai felépítése állandó, az adatcsatornákban lévő video és hang többféle formátumú lehet. Ha a gépünk számára ismert a formátum, akkor lejátszható.

53 Kodekmizéria A gépi erőforrások növekedésével egyre újabb tömörítési eljárások születnek. Mindegyik veszteséges eljáráshoz tartozik egy kodek. Olyan rendszerkomponens, amely beépül a rendszerbe, hogy a kellő pillanatban segítsen értelmezni a kívánt formátumot. MPEG, DivX, Indeo, XVid, stb.

54 Kodekpakk Sokféle kodek válhat szükségessé.
A kodekpakkok telepítése a lehető legrosszabb, amit tehetünk. A rendszert könnyen fejreállíthatják. Mindig csak azt a kodeket tegyük fel, ami a lejátszáshoz szükséges! Hogy milyenre van szükség, azt egyszerű hexaeditorral, vagy a VirtualDubbal is megállapíthatjuk. GSPOT

55 Más befoglaló formátumok
QuickTime (MOV) VCD, SVCD MPG, MP4 Real Media (RM) Más néven: program stream Elementary stream: DivX, XVid, MPV, MP2, MP3, MPA, stb. (csak egyetlen adatcsatorna)

56 Az AVI hátrányai Nagyon régi, nem igazán fejlődőképes
Fejezetek, feliratok, elágazások tárolására alkalmatlan. Több hangcsatorna hozzávétele nehézkes

57 Egy lehetséges megoldás
MATROSKA Tetszőleges mélységben tetszőleges számú adatcsatorna tárolására alkalmas. Nem kodek, nem egy tömörítési eljárás. Akár DivX-es video és MP3-as audiocsatornát is tartalmazhat, de akár többet is. MKV, MKA, MKS Már a 6.4-es MediaPlayer is le tudja játszani!!!

58 Hangformátumok MP3 : elég idős, nem a legtökéletesebb, de viszonylag kicsi a gépigény és ingyenes aacPlus: A Nero szoftverek beépített kódolója, licenchez kötött OggVorbis: kis gépigényű, ingyenes, tökéletes minőséget produkáló kódoló WMA9: A Microsoft ingyen használható saját audioformátuma, átlagos, vagy az alatti paraméterekkel.

59 Hangformátumok mp3Pro: az Mp3 továbbfejlesztett, de már licenchez kötött változata. AAC: Neves audio technológiával foglalkozó cégek közösen fejlesztett kódolója. Fizetős.

60 Fogalmak Bitráta: az a bitekben mért mennyiség, melyet a kódolók a tömörítés során másodpercenként feldolgoznak. Mintavételezési frekvencia: Egy hangjel másodpercenkénti letapogatásának a száma. CD minőségnél Hz CBR: állandó bitráta. A tömörítés állandó bitrátával történik, érzéketlen az esetleges információmennyiség egyenlőtlen elhelyezkedésére.

61 Fogalmak VBR: változó bitráta. A tömörítő figyel a hanganyagban lévő információ változására, és ennek megfelelően változtatja a bitráta értékét. ABR: átlagos bitráta SBR: spektrális sávismétlés (a hang rekonstruálása, eldobott frekvenciatartományok)

62 Készült OpenOffice.org 1.0-val.
VÉGE Készült OpenOffice.org 1.0-val.


Letölteni ppt "Készítette: Pető László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések