Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan? Pfeiffer Attila Bölcsészttudományi Kar Történelem tanszék Újvidék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan? Pfeiffer Attila Bölcsészttudományi Kar Történelem tanszék Újvidék."— Előadás másolata:

1 A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan? Pfeiffer Attila Bölcsészttudományi Kar Történelem tanszék Újvidék

2 A csata évfordulója 555 éve volt a nándorfehérvári csata. 555 éve volt a nándorfehérvári csata. Sorsdöntő → A Magyar Királyság és Közép- Európa jövője Sorsdöntő → A Magyar Királyság és Közép- Európa jövője A nyugati kereszténység próbája → az iszlám kerekedik felül? A nyugati kereszténység próbája → az iszlám kerekedik felül?

3 Szembenálló felek: oszmán-törökök Oszmán fejedelem (1282-1326) Oszmán vezér megalapítja birodalmát.

4 Az oszmánok terjeszkedése „Egy az Isten az égben, egy fejedelem uralkodjék a földön!” II. Mehmed szultán (1451-1481)

5 A Magyar Királyság

6 Nándorfehérvár (Beograd) „Magyarország kulcsa” Stratégiailag fontos erődítés a Duna és a Száva folyó összefolyásánál. Stratégiailag fontos erődítés a Duna és a Száva folyó összefolyásánál. Nándorfehérvár a XV. SzázadbanA mai Beograd városa

7 Erőviszonyok, seregek Török haderő: 70 000-80 000 katona (szpáhik, janicsárok,irreguláris alakulatok), 300 ágyú, 65 gálya illetve az ellátás. Török haderő: 70 000-80 000 katona (szpáhik, janicsárok,irreguláris alakulatok), 300 ágyú, 65 gálya illetve az ellátás.

8 Magyar haderő: 7000 katona mint várőrség, 12 000 hivatásos katona (nehézlovasság, páncélozott gyalogosság), 25 000 - 30 000 keresztes önkéntes katona. Magyar haderő: 7000 katona mint várőrség, 12 000 hivatásos katona (nehézlovasság, páncélozott gyalogosság), 25 000 - 30 000 keresztes önkéntes katona.

9 Az ostrom: Hunyadi János „Átkozott Jankó” (1409?-1456) A csata térképe

10 Dunai ütközet Szeád-ed Din: „A Száva és a Duna vérfolyammá vált, a zöld mező tulipánszínt öltött. A hajókon tomboló vérözönben küzdő bátrak, a folyó vizén átúszva jutottak szárazra a várnál.” Szeád-ed Din: „A Száva és a Duna vérfolyammá vált, a zöld mező tulipánszínt öltött. A hajókon tomboló vérözönben küzdő bátrak, a folyó vizén átúszva jutottak szárazra a várnál.” Thuróczy János krónikája szerint: „ …sok vért ontottak ki, és mindkét fél bajvívóiból a fürge halak számára lett eledel. Végre hosszú küzdelem után a magyarok győztek, és még hevesebben rárohanva a törökökre, szétszaggatták és lángba borították vasláncokkal összekapcsolt hajóikat.” Thuróczy János krónikája szerint: „ …sok vért ontottak ki, és mindkét fél bajvívóiból a fürge halak számára lett eledel. Végre hosszú küzdelem után a magyarok győztek, és még hevesebben rárohanva a törökökre, szétszaggatták és lángba borították vasláncokkal összekapcsolt hajóikat.”

11 Az ostrom második szakasza: a török roham Giovanni da Tagliacozzo ferences szerzetes feljegyzése szerint: „ … tíz nap elteltével a vár valamennyi falát földdel tették egyenlővé…” Giovanni da Tagliacozzo ferences szerzetes feljegyzése szerint: „ … tíz nap elteltével a vár valamennyi falát földdel tették egyenlővé…” Kritobulosz szerint: „ … a szultán a falat ágyúkkal részint egészen le is dönté. S a sereget részekre felosztván, betölteté velök a sáncárkot, hogy könnyű legyen a nehéz gyalogoknak a falra följutni.” Kritobulosz szerint: „ … a szultán a falat ágyúkkal részint egészen le is dönté. S a sereget részekre felosztván, betölteté velök a sáncárkot, hogy könnyű legyen a nehéz gyalogoknak a falra följutni.” A csatáról 1584-ben készült török miniatúra.

12 Dugovics Titusz, mivel „sehogy sem tudta megakadályozni, hogy a toronyra kitűzze a jelvényt, átnyalábolta a törököt, és a magasból a mélybe leugorva, magával rántotta.” (Antonio Bonfini) Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása.

13 A csata harmadik szakasza: Kapisztrán János: „Aki elkezdte bennetek a jó dolgot, be is fejezi!”

14 A diadal következményei Az Oszmán Birodalom európai terjeszkedése megtorpant. Az Oszmán Birodalom európai terjeszkedése megtorpant. Hunyadi a győzelem után egy törökellenes hadjáratot tervezett. Hunyadi a győzelem után egy törökellenes hadjáratot tervezett. A nándorfehérvári győzelem a feudális Magyarország egyik legnagyobb katonai sikere. A nándorfehérvári győzelem a feudális Magyarország egyik legnagyobb katonai sikere.

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan? Pfeiffer Attila Bölcsészttudományi Kar Történelem tanszék Újvidék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések